Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Přečetl jsem si pouze perex Vašeho článku a chci říci, že už dávno je pozdě. Nechovám žádný obdiv k minulému systému, ale musím říci, že tehdejší systém řízení vysokého školství byl daleko racionálnější.

Vše neviditelná ruka trhu opravdu nezvládne a školství (včetně učňovského) je toho zářným příkladem.  Ta čísla si teď vymýšlím, ale na každou fakultu ČVUT byly přijímány stovky studentů a na "strojárnu" dokonce bez jakýchkoli přijímacích zkoušek a možná stačila jen "obyčejná" maturita bez jakéhokoli zvláštního prospěch. A pro ty absolventy pak byla práce.

A naopak, na "humanitní" obory byla neúprosná klausule a studentů bylo přijímáno velmi málo. Přesně podle toho, kolik se jich mohl vůbec uplatnit. A dnes? Samý historik umění, politolog nebo v nejlepším finanční manažer. A technici jsou kde? Sama dobře víte kde.

A o učňovském školství vůbec nehovořím Jednak se v tom nevyznám a zadruhé si myslím, že situace tam je snad vůbec nejhorší. Za řemeslo se každý stydí.

0 0
možnosti

co se týká toho přístupu na základkách .-souhlas. Ovšem první část vašeho článku ohledně zaměstnanosti absolventů humanitních oborů je dost zavádějící: důležité není to, že JSOU zaměstnaní, a KDE (nebo jako co) jsou zaměstnaní. Protože je zcela běžné, že absolventa humantiního oboru dělá asistentku, uplatní se v oblasti prodeje, v případě opravdu velké nouze sedí i v call centru... jenže na to nemusela studovat filosofii

0 1
možnosti
Foto

mhm, potkávám nástrojaře-frézaře s dlouhou praxí, an prodává obrázkové publikace

..možná nezvládl nástunp CNC strojů, nevím, ti co to zvládnou, také časem odejdou .

práce v technologiích v pozdějším věku je na nic, všechny peníze vyžerou manažeři shánějící odborníky :-)

1 0
možnosti
HH

Celá ta statistika je k ničemu. Není zde zohledněno, zda pracují v oboru, který vystudovali. To je ale způsobeno tím, že potenciální zaměstnavatelé chtějí hlavně "nějaký" titul a věk uchazeče do "30 let". Pak je jasné, že vysokoškolácí snáze najdou práci. Bohužel, to co umí nestačí ani na znalosti středoškoláků před 25 lety.

Pravdu ale máte v tom, že se musí začít již na ZŠ s rehabilitací učňovského školství.

3 0
možnosti