Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Autorko,řemeslník potřebuje maturitu, protože řemeslo nebude třeba ze zdr. důvodů dělat celý život. A bez maturity nemáte šanci na lůepší uplatnění. A nemáte pravdu, že maturitu lze kdykoliv dodělat. Jen po netu to v tuzemsku opravdu nejde. 4lvoěk chodí do práce stará se o rodinu, je to úplně něco jiného, než denní studium. Zaměstnavatel vás do školy jednou týdně nepustí, nebot by neustále musel shánět náhradu. A v sobotu mají jen některé školy a to soukromém. A chudí lidé nemají min 40000 kč n studium

0 0
možnosti
ZJ

... i když jsem vaši stranu v životě nevolil - a rozhodně se ji ani volit nechystám - s tímhle článkem se DÁ SOUHLASIT. Plejáda titulů před jménem i za jménem neudělá nutně z člověka někoho, komu se musíte nadosmrti klanět a obdivovat. Důležitější je, jaký je to ČLOVĚK a jak dovede své získané znalosti uplatnit v praktickém životě.

2 0
možnosti
JK

vysvětlujte to tě,kteří požadují maturitu u doplňování regálů třeba u nás v ostravě

0 0
možnosti
MS

Maturita a stejně tak i vysoká škola už není bohužel důkazem vzdělanosti. V minulosti jsem potkal mnoho lidí, kteří i když se nemohli pochlubit žádným titulem, byli opravdu vzdělaní, chytří a moudří. Dnes se stává, že absolvent vysoké školy je v práci prakticky nepoužitelný, ale člověk, který by tuto pozici zvládl, místo nedostane z důvodu nedostatečného vzdělání.

1 0
možnosti
FN

Poku jde o policisty, tak ano, maturitu by mít měli. Nejde o tužku a kružítko, jde o doklad toho, že je adept na policistu "vzdělatelný". Vy sama hned z druhé ruky chcete, aby měl znalosti z práva a psychologie. Otázka je, zda je schopen takových znalostí dosáhnout ten, kdo nezvládne maturitu. A o úrovni maturantů je škoda mluvit. Takže ano, více se zaměřit na řemesla, a dvoustupňovou maturitu, kdy ve "slabší " verzi bude pro absolventy učilišť, kteří chtějí získat středoškolské, a v té silnější verzi bude pro ty, kteří budou chtít pokračovat ve studiu VŠ

1 0
možnosti
JK

píšete nesmysly, to že má maturitu ještě a zvlášt v dnešbní době neznamená, že by měl být hned vzdělatelný a to hlavně pokud udělá maturitu s odřenýma ušima.

0 0
možnosti
BG

Tak já nevím, jestli to mám brát jako závist, odpor proti vzdělanosti... nebo co vlastně. Maturita přece není jen o znalostech. Je to ve většině případů taky známka toho, že umíte přemýšlet a že nejste primitiv. Ovšem - existují výjimky, kdy to neplatí vždy.

Napsala jste, že žasnete nad někým jako Mgr. et Mgr. et Bc. Květoslav Chytrolín, DiS, MBA. Proč ale třeba neuvedete např. jméno prof. RNDr. Antonína Holého, DrSc., dr. h. c. mult.? Uvidíte někoho se spoustou titulů a hned ho škatulkujete jako nějakého podvodníka a flákače? Za to, co vystudoval, si tituly prostě zaslouží. Jak u pana Chytrolína, tak u pana Holého.

Já třeba mám dva tituly. Nebazíruju na nich, ale když píšu něco odborného, píšu si tam i tituly, aby bylo vidět, že dokument nepsal leckdo. Vy byste věřila praktickému lékaři, který se nepodepisuje s titulem MUDr.? Jak můžete vědět, jestli ho má nebo nemá? Pro mě je to prostě známka, že je to člověk na svém místě.

1 0
možnosti
TM

Já jsem to pochopil tak, že autorka uvádí tituly označující dokončení nějaké vysoké školy nebo vyšší střední školy nebo nějakého kurzu (Mgr., Bc., DiS a MBA) - vy kromě RNDr. citujete případ, kde jde o tituly vědecké případně vysoce prestižní, přičemž i RNDr. je v principu vědecký titul. Pravda - k titulu magistra i bakaláře je nutné sepsat příslušné práce, ale podmínky těchto prací nejsou zase tak "vyšponované". Tím chci říci, že Vámi uváděný pan Holý titul DrSc. jistě nemá za "vystudování", ale musel ho obhájit doložit příslušnými vědeckými publikacemi a dále postavit na další konkrétní práci. Tedy alespoň tak jsem pochopil paní autorku.

1 0
možnosti
KK

Je všeobecně známo, že všichni policisté a hasiči si dodělávají jednu konkrétní střední školu v Mladé Boleslavi, kde je oborem studia aranžování květin. Zbylí policisté na to měli čas a vykašlali se na to, protože si mysleli, že jim to někdo odpustí nebo že na to nemají. Já si myslím, že vzhledem k jejich kompetencím a popisu práce by měla být maturita v tomto případě základ.

1 0
možnosti
JK

Bohužel je jim maturita k ničemu

0 0
možnosti
RC

Ve vyberu na titulce je uplne jiny nadpis: "Potřebuje policista maturitu? Kružítkem pomáhat a chránit asi nebude"

Pani poslankyne asi pochopila, ze ohanet se policisty asi neni to prave. Policista by mel znat dobre zakony. Pokud bude delat policistu kazdy trubka, co sotva umi cist, kam dospejeme? Pak dopadneme tak, ze se policiste budou ohanet zakonem, aniz by ho skutecne znalo.

Vzpomennte na film Obcansky prukaz - kde se po mnoha letech nejak provalilo, ze velitel obvodniho oddeleni je negramotny. A nejak to do te doby nevadilo. Chce pani poslankyne negramotne policisty?

5 0
možnosti
JK

marturita endělá z policistů kvalitní policisty proboha. I člověk bez maturity jehož celoživotním snem je třeba dělat u policie, tak si ty zákony nastuduje sám. a je to také otázka poctivosti člověka tu profesi kvalitně dělat a to žádná maturita nezaručí.

0 0
možnosti
AM

Nesouhlasím, maturita je doklad ukončeného středoškolského vzdělání, nikoli "zralost" pokračovat ve studiu na vysoké škole. A když už se má "laťka" nastavit vysoko, tak v první řadě by se měly uvolnit požadavky na spoustu oborů, kde je v současnosti maturita vyžadována, ale maturita, jak byla chápána řekněme před deseti lety, nikoli složitá maturita s pojmy jako "disfemie" či "epizeuxis", naroubovaná pro studenty náročných gymnázií, jak probíhá dnes. Pak řešme "zvedání laťky", nikoli naopak - napřed nechat spoustu studentů propadnout, a zhoršit tak jejich zaměstnatelnost, což považuji za naprosto nelevicové, a až následně řešit, že by se snad u některých oborů nemusela maturita požadovat. Za první republiky byly požadavky na vzdělání úplně někde jinde, učitel na obecné nepotřeboval vysokou školu, ale stačila maturita, a pochybuji, že by každý řadový "úředníček" na malém městečku potřeboval ke svému povolání maturitu, navíc bylo nesrovnatelně víc manuálních pracovních míst, kdežto dnes pokračuje automatizace mílovými kroky a lidé se ohlupují utopiemi jako "vzdělanostní společnost". Jako u těch sestřiček..., napřed se jim nesmyslně přikáže tříletá nadstavba navíc, každý soudný člověk ví, že rapidně klesne o tento obor zájem, a teď se všichni diví, že je najednou nedostatek sestřiček. Tak napřed snižme vzdělávací "laťku" na pracovním trhu, až pak se bavme o zvyšování "laťky" u maturit na úroveň první republiky.

1 1
možnosti
TD

Navzdory různým špekům typu epizeuxis je laťka proklatě nízko. Já měl před 15+ lety u maturity zase "aorist", vůbec jsem nevěděl co to je, a taky mě kvůli tomu nikdo nevyhodil. Aby člověk získal maturitu, tak nemusí správně zodpovědět všechny položené otázky...

1 0
možnosti
TM

Snaha o to, aby "všichni" měli maturitu, je už dost stará - vypukla již dávno před rokem 89 a bylo to podle SSSR. Tomu se také postupně podřídila úroveň maturitních zkoušek. Učební obory s maturitou byly (a možná jsou i dnes) dost křečovitým výsledkem. I heslo, že úroveň společnosti je dána procentem vysokoškoláků je veskrze hloupé. Co se ale na druhé straně vždy zanedbávalo a zanedbává dodnes, je potřeba naučit žáky a studenty myslet (racionálně, analyticky) a tím i schopnosti řešit rozličné problémy (pracovní i osobní).

1 0
možnosti
  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 979x
Poslankyně za ČSSD, místopředsedkyně škoslského výboru PSP, učitelka.

Seznam rubrik