Vlaky musí jezdit do centra

Územní rozhodnutí na Přestavbu železničního uzlu Brno  bylo zrušeno soudem. Je to příležitost ke změnám v projektu. Nové územní rozhodnutí by mělo zajisti zachování železniční dopravy na stávajícím nádraží v centru. Zdá se, že vybudování tzv.rychlodráhy jako spojnice mezi stavajícím a navrhovaným odsunutým nádražim je definitivně nereálné. Je třeba se vrátit k základní myšlence nádraží v centru.

  Krajský soud svým rozhodnutí z 12. prosince 2008 zrušil platnost územního rozhodnutí na projekt přestavby železničního uzlu Brno. Důvodem bylo především porušení základních práv účastníků řízení, která jsou jim zaručena ústavou. Neopomenutelným důvodem však byl také fakt, že územnímu rozhodnutí nepředcházely nezbytné souhlasy se zásahem do chráněných částí přírody. V odůvodnění rozsudku na straně 38 doslova uvádí: "Řízení, tak jak bylo správním orgánem provedeno, odporuje v dané věci základním zásadám správního řízení a zásadně byla porušena i základní práva žalobců, která jsou jim zaručena Ústavou České republiky a Listinou základních práv a svobod." Na straně 39 pak dodává: "Zcela zásadním, nepřehlédnutelným a nepřijatelným způsobem, který soud nemohl nechat bez povšimnutí, tak byla v řízení porušena zásada rovnosti jeho účastníků." .

Minulým vedením města Brna (ODS a KDU -ČSL) připravené rušení železničního provozu na stávajícím nádraží bylo chybou. Ztížilo by každodenní cestování desítkám
tisíc lidí a město by muselo zajistit dopravu cestujících z odsunutého nádraží.
Nové územní řízení bude příležitostí k provedení změn v projektu. Chyby v přípravě
územního rozhodnutí jsou výsledkem spěchu, se kterým byla stavba pod
politickým tlakem připravována. S argumentem, že je nezbytné rychle konat,
byla porušována nejen ústavní práva občanů, ale i zákony. Je zřejmé, že názor občanů města, opakovaně zjišťovaný průzkumy veřejného mínění a potvrzený referendem nelze trvale ignorovat. Jestliže si občané přejí nádraží v centru je povnností města ho v centru nechat vybudovat. Jediným možným argumetem by bylo, že to v centru prostě nejde. Ale ono to jde. Ostatně kde je vůle - tam je cesta. A kde je zvůle - tam není ani železniční dopravní cesta.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mojmír Vlašín | pátek 17.4.2009 23:56 | karma článku: 20,06 | přečteno: 1380x
  • Další články autora

Mojmír Vlašín

Chvála bláznovství

27.12.2022 v 10:10 | Karma: 5,44

Mojmír Vlašín

Proč nechci ohňostroje

30.1.2019 v 9:22 | Karma: 22,83

Mojmír Vlašín

Větrné elektrárny a miliony

28.1.2019 v 22:59 | Karma: 21,32

Mojmír Vlašín

Sucho a zakopaný pes

6.10.2018 v 18:09 | Karma: 17,50

Mojmír Vlašín

Proč kandiduji za Zelené?

2.10.2018 v 21:18 | Karma: 15,13