Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

pepino108

4. 10. 2012 17:46
Nezlobte se,

ale když jste vědec, tak víte, že byste měl pracovat s fakty a používat argumenty. Použil jste slovo údajně byla kalamita, tak to, prosím, doložte, že byla jen údajná. To snad ale víte sám. Dále: Vědci na obou stranách Šumavy ...... uveďte kteří vědci, uveďte, jestli mají odpůrce a jaký je poměr sil. Tak jak je to napsáno, tak to je manipulativní - máme si udělat ten "správný" názor. Při vší úctě, právě použití takovéto argumentace způsobuje, že já (fakt - mluvím jen za sebe) považuji tento výstup za nevěrohodný a nekorektní. J. Mikula

0 0
možnosti
MC

Vyškolený_1

9. 10. 2012 14:30
Re: Nezlobte se,

Máte pravdu, částečně manipulativní to je. Ale co je to proti zhovadilé manipulaci a lžím zastánců těžařských a developerských firem, ať už jsou to vedoucí činité národního parku, někteří regionální politici, nebo někteří jimi poštvaní místní obyvatelé.

0 0
možnosti
VB

Javik1

4. 10. 2012 15:41
Šumavský lesní hřbitov

Každý má svůj názor. Můj se s autorem článku neshoduje.

     Letos jsem byl na Šumavě s rodinou na dovolené a v lesích je to tam fakt síla. Když se podívám do lesa u nás v Jižních Čechách je to krása. Na Śumavě je v lese nepořádek a stojící suché, hnijící stromy. Místní prý nemají čím topit - to by byla svatokrádež použít mrtvé dřevo pro místní na topení. A co se týče originality smrku na českém území, mám za to, že smrk v Čechách histroicky není doma.

     Z ekologického pohledu si myslím, že funkci kůrovce v přirozeném lese už dávno převzal člověk. A pokud by tady skutečně existoval PŮVODNÍ les, svojí přírodní funkci regulace lesa by jistě plnil dobře. Ve škole nás učili na původním území ČR rostly smíšené lesy, ne smrkové monokultury. Ale v dnešních lesích, i těch co jsou na Šumavě, které jsou "dílem člověka" MUSÍ jeho činnost plánovitě provozovat člověk. A tam kde se tak děje, jsou lesy vesměs pěkné.

6 0
možnosti
JN

log-out

6. 10. 2012 19:33
Re: Šumavský lesní hřbitov

- To vás ovšem učili blbě, protože ve vrcholných partiích šumavy bohužel jaksi smrkové monokultury byly vždy.

- Ano, v hospodářském lese to vypadá "hezky uklizeně" právě proto, že dřív, než ho stihne kůrovec sežrat, tak se vykácí.  Takovýto managment samozřejmě můžem zavést i na šumavě, ale pak tam nemusí být NP. Chránit kukuřičné pole také není třeba

- Ano - na Šumavě jsou hnijící stromy. Naštěstí. Máte alepoň základní potuchu, jak je potřeba mrtvá dřevní hmota pro dobrou obnovu ekosystému, nebo se Vám to jen připadá neestetické? A když se Vám nebudou líbit mravenci, vybijeme všechny mravence na Šumavě?

- Navíc máte velmi dosti chybu v uvažování, protože to, že na šumavě není nyní ve velké části 100% přirozený les nic nemění na tom, že jde zdejší ekosystém přibližovat nebo naopak oddalovat od přirozené rovnováhy. Tím, že se Šumava vykácí a "průmyslově osadí" se dostaneme opět na startovní čáru.

2 0
možnosti
JH

George.Camomile.blog.idnes.cz

4. 10. 2012 15:31
Jo, fanatici jsou nebezpeční. Já to raději ani nečetl,

aby se mi nezvedl krevní tlak. Jen jsem autora upozornil na překlep.

1 0
možnosti
RP

radim36

4. 10. 2012 15:26
Zloděj křičí chyťte zloděje.

Tento údajný biolog a ekolog je jedním z těch, kdo podstatnou měrou přispěli k šíření kůrovce a tím k zničení tamních lesů. Ale to mu ještě nestačí a nyní tak kritizuje zásahy, kterými se povedlo šíření kůrovce v šumavské smrkové umělé monokultuře konečně zastavit.

Ono už to je stejně víceméně jedno. Těch pár hektarů skutečně původních šumavských smrku, které i přes dvojí hospodářské zalesnění Šumavy smrkovými sazenicemi dovezenými z půlky Evropy přežilo v nejobtížněji přístupných partiích Šumavy padlo pod náporem kůrovce mezi prvními.

Nyní je na Šumavě v oblasti NP buď mrtvý les s potomky těch geneticky cizorodých smrků nebo mrtvý les a pod ním nic, protože zničením lesa se tam degradovala půda tak, že ty smrčky nepřežily nebo spadlé mrtvé stromy a mezi nimi nic kromě nějaké horské trávy a mechu a pár odolných plevelů.

3 0
možnosti
JN

log-out

6. 10. 2012 19:38
Re: Zloděj křičí chyťte zloděje.

Jasně půda degradovala.... Proto je bavorský les, kde se praktikuje už desítky let bezzásahovka zelený, zatímco na české straně hranic po holosečích jsou paseky. Ano, půda degradovala, ale jinde, než tvrdíte.

V tom, že na šumavě je povětšinou jiný než originální druh smrku, máte pravdu, ale jaksi z toho ještě neplyne, že by i ten "importovaný smrk" nebyl schopen udělat soběstačný ekosystém. Naopak - jak je vidět na bavorské straně, evidetně toho schopen je.

1 0
možnosti
AJ

astrudina

4. 10. 2012 15:11
Kdyby šlo jen o gramatiku...

škoda, že tu není ten blicí smajlík....

0 0
možnosti
JR

Jan Ruzicka

4. 10. 2012 15:11
Kde berete

tu drzost...

0 0
možnosti
MC

Vyškolený_1

9. 10. 2012 14:31
Re: Kde berete

další zblbnutý chudák

0 0
možnosti
JH

George.Camomile.blog.idnes.cz

4. 10. 2012 15:08
Máte docela hloupou chybu

v nadpisu článku.

0 0
možnosti
  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1393x
Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.


Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License