Diskuse

Šumava

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

pavel.61.

28. 3. 2011 12:28
pane Vlašíne, můžete odpovědět, proč je špatně

postupně, třeba po 200let pomalu měnit věkové a druhové složení lesa a pak, až tam nebude monokultura , vyhlásit bezzásahovost?

0 0
možnosti
K

kareldrabek.blog.idnes.cz

28. 3. 2011 12:45
Re: pane Vlašíne, můžete odpovědět, proč je špatně

Odpovědi se těžko dočkáte, ale tenhle postup je realizován na řadě míst, nejen na Šomavě

0 0
možnosti
M

macaw

26. 3. 2011 9:44
Doporučuji hezký výlet v Brna na Šumavu.

Jestli  máte  přírodu  opravdu  rád, popláčete si.  Můžete se také  podívat, kdeže  je  na Šumavě  ten  PRALES, o kterém  píšete. (Ujišťuji vás, že tam  není!). Problém  je v tom, že  na těch  obrovských  zdevastovaných bezzásahových  plochách se sice  les  nějak  obnovuje, ale zase  většinou tím  nejméně žádoucím způsobem - smrkovou  monokulturou.  Prales  z toho  bez  pomoci člověka zase nebude. ;-€

0 0
možnosti
A

A/D

29. 3. 2011 7:36
Re: Doporučuji hezký výlet v Brna na Šumavu.

Ale bude a bude to mnohem přirozenější, než ta umělina. jde nejen o druhové složení, ale i o rozdílný věk jednotlivých stromků. Kácením a odvozem biomasy se zničí ve svém důsledku půda a její obyvatelstvo. Vše vyschne a druhově se ochudí. Ze stanoviště se odvezou v podobě stromů živiny. V Bavorsku to nechali a fungovalo to, les se obnovuje, přirozeně , zadarmo.

0 0
možnosti
M

macaw

26. 3. 2011 9:39
Doporučuji hezký výlet v Brna na Šumavu.

0 0
možnosti

Soininen

25. 3. 2011 20:45
Ano

kůrovcová kalamita jistě dokáže nadělat pěknou paseku, ale opravdu to není žádná tragédie, možná z hlediska lidského života, nikoli však z pohledu přírody. Tím spíš, že v NP Šumava jsou lesní porosty sestaveny z vícero kultur, tudíž by les tohoto typu měl být podstatně pružnější, než monokulturní porosty(např. Smrk, kterej je náchylný na kde co). Nejsem tedy zastánce unáhlených a neodborných zásahů do tohoto typu prostředí. Antropogenních vlivů by mělo být v NP Šumava co nejméně, příroda si poradí sama a to formou přirozené sukcese(vývoje).

0 0
možnosti
M

matejkova.h

25. 3. 2011 17:29
Prosba o kontakt

Dobrý den,

dal byste mi prosím na sebe nějaký kontakt?

Mám prosbu, která je určena výhradně Vám.

S pozdravem

Bc. H. Matějková

0 0
možnosti
HT

Hugasek trampisek

25. 3. 2011 15:22
nekdo se ptal na petici

neco bude na techto strankach je treba to trosku projit jsou tam clanky o kaceni lesu na sumave a nekde i odkaz na petici proti kaceni

http://hnutiduha.cz/zpravodajstvi/detail-zpravy/select_category/79/article/nova-kampan-proti-rozprodeji-statnich-lesu/?tx_ttnews%5BbackPid%5D=24&cHash=5d2ebd02cf

0 0
možnosti
HT

Hugasek trampisek

25. 3. 2011 15:15
nechte Sumavu na pokoji a kradte si jinde

priroda si po tisice let poradila sama a poradi si i tentokrate za tezbou je pouze to ze z ni chtej nekteri opet mit penize nic jineho o ochranu prirody jim vubec nejde tezbou Sumavu naprosto znicite porosty napadane kurovcem naopak poslouzi jako to nejlepsi hnojivo pro porosty nove tezbou tomuto naprosto zamezite navic tim naprosto znicite krehky ekosystem a vyzenete vzacnou zver z lesu jako je rys ostrovid.....

nechte sumavu a kradte si jinde;-€;-€;-€;-€

0 0
možnosti
P

pavel.61.

28. 3. 2011 12:25
Re: nechte Sumavu na pokoji a kradte si jinde

ha ha. Nepodléhejte demagogii zelených ekoteroristů z Hnutí tuha. Zrovna jsem ráno četl jak jsou placení z Lesů ČR. a původní ředitel (Žlábek ?)  chtěl zabránit drancování. Načež ho zákeřně pomohli odstranit a pak nastoupila ta pravá "ochrana" kdy ze těžilo 60x více než za hospodaření.

0 0
možnosti
V

vencv

25. 3. 2011 14:15
Já vůbec nejsem pro...

Nevidím důvod proč by, cca 50 ekologických intelektuálů, mělo mít větší právo vyjadřovat se k Šumavě a dirigovat, co se tam má v lese udělat, než místně zodpovědní, veřejně zvolení činovníci a kvalifikovaní lesničtí odborníci!

Navíc je docela legrační si představit, jak početný kolektiv ekologických nadšenců prakticky řídí a rozhoduje v reálném časoprostoru o potřebných těžebně-pěstebních zásazích. To má nový ředitel parku ohromnou obtíž, jak si bez nich poradí.

Na druhou stranu však není od věci se občas, ve vnímavém kolektivu, potkat, poklábosit, něco zakousnout (samozřejmě, že ne za své peníze).

Ad ivik1978: Že si příroda vždycky nějak poradí, to máte pravdu. Ale problém je, proč by lidé, kteří tam žijí, pracují, odpočívají, se měli řídit přáním nějakých nechtěných ekologických nadšenců? Pokud by si to domácí přáli - to ale už je jiný příběh!

0 0
možnosti
A

A/D

29. 3. 2011 7:38
Re: Já vůbec nejsem pro...

první zony se nacházejí na místech, kde žádní lidé trvale nežijí, pane chytrolín a do prvních zon se nevíc podle platných předpisů nesmí.

0 0
možnosti
JD

pedr64

25. 3. 2011 12:51
já bych byl klidně pro

zastavte likvidaci kůrovce v bezzásahových zonách. A až ten kůrovec tu šumavu sežere, kde budete? Ponesete svou odpovědnost na trh, budete se podílet na likvidaci škod? Nebo budete tvrdit: "my sme to netušili, my sme to mysleli dobře..."?

0 0
možnosti
I

ivik1978

25. 3. 2011 13:09
Re: já bych byl klidně pro

Meles naprosty nesmysly..

Loni jsem byl na Sumave mrknout u pramene Vltavy - les je sice suchý, ale dole již rostou mladé stromky.. Takže žádný mrtvý les.. Máme jedinečnou šanci nechat Šumavu aby se sama obnovila.. Bohužel toto mnoho naprosto natvrdlych lidi nechce chapat..

Je mi jasné, že pohled na vzrostlé suché stromy nevyvolává v člověku kladné emoce, ale je třeba se divat na les v kontextu jeho života - tzn. desítky a stovky let, nikoliv v horizontu pár roků.

0 0
možnosti
DC

Morningstar

25. 3. 2011 12:36
není někde nějaká petice?

0 0
možnosti
  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1393x
Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.


Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License