Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

Paintierka

16. 4. 2011 22:32
Stalo se ale všechno se dá napravit.

Chemie ani výběrová těžba není řešení. Co se stalo, stalo se, všechno co se dříve pokazilo se ale dá ještě naštěstí napravit. Obnova poškozené části lesa možná bude trvat déle, než by se nám líbilo ale pochybuji, že dívat se na vykácené holiny a chodit po cestách vyjetých těžkou technikou, by se někomu líbilo víc. Je jasné, že smrkové monokultury, které by následovaly, jsou pro někoho na první pohled hezčí, ale je to z toho důvodu, že lidé zapomněli na to, jak vypadá původní zdravý les, který dokáže sám fungovat. Proč bychom tedy měli přijít o další krásný přirozený les, který si časem sám s kůrovcem poradí? Kácení, byť jenom vybraných stromů, by byla nenahraditelná škoda - neobejde se to bez okolního svinčíku! Věřte vědeckým kapacitám, co mají o dané problematice určitě větší přehled a znalosti než vystudovaný ekonom - turista, který hájí svoje zájmy. 

Těm, kteří tápou:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10137347235-kalamita-aneb-srdecny-pozdrav-od-sumavy-k-tatram/20756223076/

0 0
možnosti
MK

kolemjdoucí

16. 4. 2011 3:58
Zaslepení vidí strom, ale už ne les :-)

Prosím vás, od autora po diskutující... je tady několik malých odchylek od zdravého rozumu:

1) Názor: "Šumava má být stejná jako před 100 -200 lety"

je krásný, nostalgický... , ale nikdo nevnímá výrazné změny klimatu a tím i změny podmínek pro přirozenou regeneraci proti škůdcům u původního či zavlečeného porostu

2) Názor: "Kůrovec na Šumavu patří"

nejsem ekolog, nejsem lesník . Ale vím, že v jiných oblastech hospodářství a výroby i přes neexistenci dnešní chemie a techniky byli vždy schopni nasadit vhodnou terapii!!!!

0 0
možnosti
MK

kolemjdoucí

16. 4. 2011 4:09
Re: Zaslepení vidí strom, ale už ne les :-)

Pochybuji proto, že mistři lesů a rybníků se tehdy při napadení lesů kůrovcem nikdo a o nic nestarali !!!

Pak je tady další věc, kterou bych chtěl vysvětlit:

1) kdysi se stal rozmnožený kůrovec zřejmě vítanou potravou pro nějaký živočišný druh, který evidentně v dnešní době nestíhá nebo už neexistuje v potřebném počtu (já vím například o zcela mizejících vrabcích, kdysi hejna dnes vzácnost..) , takže přirozený vývoj Šumavy při ZDRAVÉ rovnováze bývalého "křišťálově čistého" životního prostředí byl bez zásahů možný.

2) kdo jmenovitě nese přímou zodpovědnost za to, že od signálu začátku přemnožení kůrovce (určitě drazí ekologové jste to věděli jako první, zkoumání přírody do posledního broučka vám jde opravdu velice dobře...) nechal dojít stav až do takové katastrofy?

0 0
možnosti
K

kaktusak

14. 4. 2011 18:54
Ano, Stráský škodil vždycky a škodí dál

0 0
možnosti
JB

Vím, že něco vím?

14. 4. 2011 15:43
Nejhorší je,

že se z ekologie stal politický průmysl nejhrubšího zrna,pravděpodobně plný stejných akcí jako naše současná pol.scéna.Proto,když slyším,Greepeace,Děti Země,enviromentalismus,nebo čtu články jako tento,dělá se mi špatně.

0 0
možnosti
A

A/D

14. 4. 2011 16:08
a pak jsou lidi

kteří velkou část svého dospělého života třeba konkrétně Šumavu studují, mají profesůru z ekologie a rozhodně jim vadí, že je někdo srovnáhá s fanatiky z duhy. nicméně názor mají stejný-Stráský je pohroma a zničí Šumavu. A nejen to, situace už je tak daleko, že nám hrozí mezinárodní ostuda. Šumava je cenná i pro Evropu, máme nějaké mezinárodní smlouvy, programy...zcela reálně nám hrozí vysoké finanční sankce z Bruselu. Ale to je asi ovčanům jedno, že Stráský chce výjimku ze zákona a pokud ji dostane, tak přijdeme o národní park a ještě dostaneme flastr jak Brno. Nu což, občané to zaplatí, dřevaři si namastí kapsu.

0 0
možnosti
KB

Kolokol

14. 4. 2011 14:39
Podstata je v tom,

že Šumava prostě není žádný Yelowstone, ale spíš Centralpark. Hlavně o Šumavě nemá rozhodovat úzká skupina lidí, která má pocit, že tam má být hlavně ta divočina a všechno ostatní je vedlejší. Takře to není otázka toho, jestli tomu někdo rozumí nebo nerozumí.

0 0
možnosti
A

A/D

14. 4. 2011 14:57
Re: Podstata je v tom,

Jednou je to národní park, tak se podle toho máme chovat. Pokud se společnost rozhodne, že tam chce hospodářský les, OK, má to mít, ale v současnosti je to NP.

0 0
možnosti
A

A/D

14. 4. 2011 14:30
Re: !!!

Pan autor není profesorem ekologie, takže de facto mluví o věcech, o kterých nemá páru... Jeho názor má asi stejnou hodnotu jako názor prodavačky v potravinách (která má obvykle na rozdíl od něho ale tu soudnost, že nemluví o věcech, o kterým nerozumí).

0 0
možnosti
JR

Jan Ruzicka

14. 4. 2011 11:49
Každý se může

na vlastní oči přesvědčit, kam Šumavu dostala "odborná péče" lidí Vašeho druhu. Zbytek jsou kecy.

0 0
možnosti
A

A/D

14. 4. 2011 11:52
Re: Každý se může

není to pravda, buď účelově lžete, nebo nejste dostatečně inormován

0 0
možnosti
ML

meyla

14. 4. 2011 11:44
Zloděj křičí chyťte zloděje?

Na Šumavu jezdím pravidelně cca 20 let, vždy v zimě i v létě. Díky tomu sleduji vývoj a mohu, myslím, zaznamenat fakta. Nikdy v posledních několika desetiletích nevypadal park tak otřesně jako dnes. Ohromné rozlohy uschlých stromů (pohled z rozhledny Poledník doporučuji každému), bzučení motorových pil (nikdy v historii se netěžilo tolik) a zákazy a příkazy (platné jen pro cyklisty, nikoliv pro těžké tatrovky s dřívím). Tento stav přivodili tzv. ochránci přírody svou neortodoxní kůrou proti kůrovci před několika lety. Proč se dnes musím dočítat, že za to všechno vlastně může někdo jiný? Již Lenin říkal (nikoliv Goebbels, ten se jen opičil), že stokrát omletá lež se stává pravdou. Bohužel to stále platí a pan bloger to evidentně dobře ví...

0 0
možnosti
  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1393x
Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.


Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License