Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Občanská společnost v demokracii a občanská demokratická strana

Strana, která zaslouženě, ale přeci jen trochu opožděně, odchází na smetiště dějin, má v názvu dva pojmy, které já vidím jako klíčové a nerozlučně spjaté. Totiž občanství a demokracii. Přesto měla tato strana s jejich naplňováním obrovské problémy.  

„...Klaus řekl, že občanské iniciativy jsou nesprávné, že lidi, které nikdo nevolil, nemají právo do ničeho mluvit. Nechtěl se s občany dělit o vládu. A přitom mu vůbec nevadilo, a dodnes nevadí, že ve skutečnosti řídí stát jiní nevolení: vekslácká oligarchie...“ Myslím, že tímto bonmotem to vystihl režisér Jiří Menzel nejlépe (Čeledíni mezi námi, MFD 3. srpna 2013). Když jsem o odporu našeho exprezidenta k občanským sdružením mluvil s jedním profesorem politologie z university v Minessotě, řekl mi: „Tohle jsme u nás v USA řešili už v devatenáctém století. Kdyby nebyly občanské iniciativy, měli bychom u nás dodnes otroctví.“ Myslím, že ke skutečné demokracii občanské iniciativy a sdružení občanů nerozlučně patří.

 

Podíváme li se na věc hlouběji, přijdeme na to, že v běžném životě do politických rozhodnutí zasahují i jiné nevolené, ale velmi dobře organizované struktury. Vezměme třeba hypotetický případ stavby megaskladiště u malého města. Pomineme-li otevřenou korupci, tak firma usilující o skladiště má dostatek peněz a lidí, aby mohla starostovi a zastupitelům předkládat různé projekty, varianty územního plánu a návrhy řešeni. Může pořádat semináře, pracovní obědy a výjezdy do zahraničí. Občané, kteří sklad nechtějí, chodí do práce, starají se o rodinu a dům, moc peněz nemají a (na rozdíl od expertů najatých firmou) problematice územního plánu, posuzovaní vlivu na životní prostředí a právním aspektům povolení stavby vůbec nerozumí. Jsou tedy zjevně v nerovném postavení. Ale v okamžiku, kdy se obrátí na nevládní organizace, aby jejich zájmy zastupovaly, anebo jim pomohly, vyskakují obránci zastupitelské demokracie a za zpěvu chorálu “Kdož sú volení straníci„ začnou vymítat ďábla nevolených občanských sdružení.

 

Podívejme se také třeba do parlamentu. Zde operují nejen poslanci, ale díky neexistenci zákona o lobbingu i zaměstnanci tabákových firem, kteří zde lobují pod hlavičkou poslaneckých poradců. Přesto že 80% občanů si přeje zákaz kouření v restauracích, přesto že i 50 % kuřáků s takovým opatřením souhlasí, poslanci ani na třetí pokus nebyli schopni tento zákaz prosadit do zákona. Je to proto, že o osudu takových zákonu spolurozhodují nikým nevolené tabákové firmy už tím, že vyvíjejí na poslance tlak. A to můžeme vynechat spekulace o tom, zda tabákové firmy sponzorují volební kampaně oblíbených stran nebo ne. Je zajímavé, že v tomto případě strážci politické regulérnosti z řad občanských a demokratických nevykřikují: „Pryč s nevolenými“.

 

Jeden senátor za ODS poznamenal , že se ekologické nevládní organizace nemohou divit, že jim ministerstvo životního prostředí nedává žádné peníze, když jej pořád kritizují a pořád proti něčemu protestují. Myslím, že to je naprosté nepochopení. Demokracie bez kritiky a bez protestů, je jako řeka bez břehů. Například v akademické sféře je běžné, že oponent práce je placen právě proto, že ji kritizuje ba dokonce někdy i zavrhuje. Snahou o odstavení kritiků pošlapávají občanští demokraté také svoje demokratické krédo. Občanská sdružení jsou důležitou součástí společnosti a na rozhodování se opravdu podílejí a je to tak správně. I v běžném živote se většina rozhodnutí koná bez voleb a dokonce i bez politiků. Nebo snad máte pocit, že o tom kam pojedete v létě na dovolenou nebo zda pomůžete handicapovaným mají rozhodovat politici ?

  

ODS, která svojí protiobčanskou a protidemokratickou rétorikou, a také skutky, udělala ve společnosti velké škody, nyní volá po návratu Václava Klause do svých řad. No, nic lepšího si ani nelze přát. Exprezident by si tak mohl ke svým rolím zakladatele strany a čestného předsedy přidat ještě i roli jejího hrobníka. A modrým chilským perem podepsat její rozpuštění.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mojmír Vlašín | úterý 20.8.2013 10:42 | karma článku: 21,20 | přečteno: 637x
  • Další články autora

Mojmír Vlašín

Chvála bláznovství

Říká se, že děti a blázni mluví pravdu. A bylo to v Andersenově pohádce právě dítě, které křičelo: „Císař je nahý!“. A mělo pravdu.

27.12.2022 v 10:10 | Karma: 5,44 | Přečteno: 167x | Diskuse| Hyde park

Mojmír Vlašín

Proč nechci ohňostroje

Ohňostroj je vynález starověku (Čína, Indie) a do starověku tato zábava také patří. Tak jako už dnes neházíme jinověrce lvům, tak také bychom měli zvážit, zda opravdu potřebujeme anachronickou ohňostrojovou zábavu.

30.1.2019 v 9:22 | Karma: 22,83 | Přečteno: 818x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Mojmír Vlašín

Větrné elektrárny a miliony

V sobotu 26.1.2019 vyšel Víkendu MFD článek o úbytku ptáků od I. Breziny, kde je tvrzení že : „Miliony ptáků rozsekají rotory „ekologicky čistých“ větrných elektráren, spousta opeřenců uhoří na sloupech elektrického vedení"

28.1.2019 v 22:59 | Karma: 21,32 | Přečteno: 1219x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Mojmír Vlašín

Sucho a zakopaný pes

Meliorace jsou od latinského slova meliorem - zlepšovat. Ve skutečnosti to je však většinou zhoršování.

6.10.2018 v 18:09 | Karma: 17,50 | Přečteno: 514x | Diskuse| Občanské aktivity

Mojmír Vlašín

Proč kandiduji za Zelené?

Poprvé jsem kandidoval za Zelené do voleb do zastupitelstva města Brna už v roce 1990. A kandiduji zase. Proč ?

2.10.2018 v 21:18 | Karma: 15,13 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1393x
Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.


Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License