Nedej se !

Dozvěděl jsem se o rušení  pořadu „Nedej se !“, který se jako jediný skutečně poctivě věnuje environmentálním problémům v ČR.  Zrušení pořadu Nedej se! by bylo dalším signálem, že ČT na toto poslání rezignuje a v tomto případě tak není důvod, aby ČT dále existovala a aby lidé platili drahé koncesní poplatky.

Požádal jsem ředitele ČT o vyjádření: V odpovědi bylo uvedeno :  "Téma ekologie chce Česká televize na svých obrazovkách určitě zachovat. Doposud ho divákům nabízela v podobě dvou publicistických magazínů odlišné dramaturgie s názvy Nedej se a Přidej se. Tento roztříštěný formát, který Česká televize vysílá beze změny už mnoho let, ale neodpovídal současným potřebám moderně a efektivně fungující televize veřejné služby. Místo dvou dramaturgicky odlišných magazínů na téma ekologie přinese Česká televize jeden ucelený půlhodinový formát, který na větším prostoru bude moci nabídnout ekologické otázky ve větším společenském kontextu. Nový formát se chce ve větší míře otevřít spolupráci i s dalšími autory. Současně chce být otevřený spolupráci se všemi, kteří se ekologické problematice dosud věnovali. Zachovává významnou roli veřejnoprávní televize, kdy řada námětů vychází přímo od diváků. Nadále počítá se zavedenou spoluprací s odborníky z Akademie věd ČR, univerzit a občanských sdružení."

Toto je ve skutečnosti  matoucí prohlášení, které chce zastínit to, že pořady se  nepřežily, ale někomu překážejí.  Jako vyvážená (jing-jang) dvojice  byly velmi důležitým  informačním zdrojem o tématu, kterému se cíleně žádná jiná televize nevěnuje. ČT již v minulosti  reagovala na výtku , že ekologické pořady Nedej se  jsou nevyvážené a že sledují jen negativní jevy. Vedle Nedej se! začlala vysílat i  pořad Přidej se. Ten  ukazoval pozitivní počiny v oblasti žvotního prostředí. A to je dobře, neboť konkrétních dobrých příkladů je dost.

Obecných pořadů, jaký ČT chystá jako "náhradu", je celá řada, a v tomto je jednoznačně lepší BBC a další producenti. Co bude  zcela jistě chybět je sledování konkrétních kauz. Pořad Nedej se byl jedinečný i v tom, že se ke kauzám z odstupem roku, ale i několika let, vracel a dosledoval , co se vyřešilo či zametlo pod koberec.  Tím byl pořad nepříjemný všem mocipánům zhruba od roku 1993 a čelil celé řadě pokusu o jeho zrušení. Když to nešlo, vymetala ČT tímto pořadem všechny nejméně sledované časy, které lze v televizním programu najít. Nepomohlo to, a pořad si své diváky vždy našel. Proto jsem panu ředitel napsal ještě toto :

Vážený pane ředitel, vzhledem k tomu, že jste zjistili, že pořad pro vysokou oblíbenost zrušit nelze, rozhodli jste se ho vymazat  náhradou za bezzubou atrapu. Tím vycházíte vstříc všem, kterým šlape na paty. Žádám vás, abyste tento formát zachovali !

Autor: Mojmír Vlašín | středa 19.12.2012 14:47 | karma článku: 23,25 | přečteno: 1041x
  • Další články autora

Mojmír Vlašín

Chvála bláznovství

27.12.2022 v 10:10 | Karma: 5,44

Mojmír Vlašín

Proč nechci ohňostroje

30.1.2019 v 9:22 | Karma: 22,83

Mojmír Vlašín

Větrné elektrárny a miliony

28.1.2019 v 22:59 | Karma: 21,32

Mojmír Vlašín

Sucho a zakopaný pes

6.10.2018 v 18:09 | Karma: 17,50

Mojmír Vlašín

Proč kandiduji za Zelené?

2.10.2018 v 21:18 | Karma: 15,13