Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZK

SID09

22. 2. 2012 15:21
Ekologický mistře

nějak jste skoro odpověděl na to, co je vám vyčítáno, ale provedl jstre to dost neobratně.

Přeložím tu vaši hlavní větu do srozumitelného jazyka:

 

Kůrovec je opravdu schopen v horském lese, člověkem částečně v minulosti přeměněném, vytvořit neúrodnou a hospodářsky i turisticky zcela nevyužitelnou divočinu, za pár desítek let.   !!!!!!;-(

0 0
možnosti
VB

silný kuřák

17. 2. 2012 10:03
Velmi dovedně

je činnost ekologů na Šumavě přirovnána k nekontrolovatelnému výbuchu. Jsem téhož názoru....

0 0
možnosti
P

pavel.61.

17. 2. 2012 9:28
pěkné shrnutí!

Z první části plyne spíše poučení pro území po povrchové těžbě uhlí. Nechat ho být ono se samo vhodně vzpamatuje a peníze na revitalizaci použít na něco vhodnějšího

Ale pro Šumavu není sopka vhodný příměr. To se spíš podobá vysazení králíků v Austrálii!! To by jste jako "ekolog" mohl rozeznat. Z druhé části článku dýchá čistá zelená ideologie založená na mýtu : "Příroda si poradí". To je smutné

0 0
možnosti
UC

emersonskej

17. 2. 2012 1:33
Tohle přirovnání má ale jednu vadu...

... a to dost podstatnou - ta sopka tam vybuchla jednou a pak nechala onen zbytek ostrova takříkajíc na pokoji, takže se sem mohl život postupně opět navrátit.... jenomže v tomhle se Sumava zásadně liší, protože tam vámi namnožený kůrovec řádí permanentně (a pokud by se ono území ponechalo coby bezzásahová divočina, pak by tu vyrostla opět smrková monokultura - kůrovcem stejně snadno napadnutelná jako ta předešlá) .... jinak řečeno aby to přirovnání opravdu pasovalo, pak by ta sopka musela chrlit lávu a popel nepřetržitě - a přesto by se tam musel život opět v podobné formě a množství navrátit... což je ale pochopitelně pitomost !!!!  ;-O

0 0
možnosti
P

pavel.61.

17. 2. 2012 9:33
Re: Tohle přirovnání má ale jednu vadu...

R^ a nebo naopak kůrovec již vyhynul sám, tak před 5ti lety

0 0
možnosti
MP

Martin5.35

16. 2. 2012 12:39
Podivné

Je s podivem, že autor neví jak rychle probíhá proces v tropickém pásu a jak pomalu probíhá v pásu mírném. rozdíl je několikanásobný.

Dále je s podivem, že radši nepoužil jiný "výbuch", který by možná jako příklad posloužil lépe - vyklizenou zonu kolem Černobylu.

0 0
možnosti
PJ

Polička

16. 2. 2012 13:06
Re: Podivné

Na ostrov musel život doplout, Na Šumavě čekají miliony semínek, až se jim uvolní místo na slunci. Prohlédněte si fotky. Problémem je když mechanizmy při těžbě ona místa rozvrtají, pak nastoupí vodní eroze, a na obnaženém skeletu potom les opravdu neporoste.

0 0
možnosti
SHX

sir Humprey XLII

16. 2. 2012 11:23
Fajn. Počkáme, co připlave na větvi k Boubínu

:-)

0 0
možnosti
MP

Martin5.35

16. 2. 2012 12:40
Re: Fajn. Počkáme, co připlave na větvi k Boubínu

Nebylo by špatné, kdyby to byla skupina ke stromům přivázaných aktivistů.:-)

2 0
možnosti
J

jjezekj

16. 2. 2012 11:23
Jste nebezpeční blázni.

Ve zhuštěném středoevropském prostoru chcete vytvářet jakési ostrůvky "divočiny". V okruhu pár kilometrů kdekoliv u nás žijí lidé, ti ovlivňují své okolí a proto se o ně i musí postarat. Nechtějí čekat 50 let až zase stromy možná vyrostou a možná taky ne a zaroste to bolševníkem. Nechtějí doufat, že s erozí si příroda jednou poradí. Vám nestačí devastace orné půdy řepkou, hladomory v rozvojovém světě kvůli perverznímu pálení potravin v autech, narůstající počty mrtvých kvůli blokování obchvatů. Ničení lokálního ovzduší rozmáhajícím se topením odpadem. Lidé se snaží ušetřit drahou energii, i to je vaše spoluodpovědnost za podporu větrníků a fotopanelů. Všechno co děláte smrdí a "ekolog" je pro normálně myslícího člověka nadávka. Přihlašte se alespoň veřejně ke svým mezinárodním zeleným guru, pro které je člověk obtížný parazit na matce Zemi vy zbabělci a pokrytci.

5 0
možnosti
P

pavel.61.

17. 2. 2012 9:45
Re: Jste nebezpeční blázni.

v minulém článku se pan Vlašín ptal proč jim lidé říkají "ekoteroristé". :-). Musí být nějakým vzláštním spůsobem "zaslepen"

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

16. 2. 2012 11:13
Aha, už rozumím

Taktéž bychom měli před výbuchem sopky označit zónu, pokud ještě může soptit, a mimo tuto zónu bychom se proti ní chránili? 

Nebo z druhé strany - podle Vás bychom měli vyhlásit sopečnou zónu a spoléhat se na to, že sopka nebude řádit mimo ni?

1 0
možnosti

Tramp_007

16. 2. 2012 11:14
Re: Aha, už rozumím

Cetl jste ten clanek vubec?

0 0
možnosti
  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1393x
Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.


Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License