Když létají třísky

Americký režisér Marshall Curry natočil dokumentární film nazvaný Když se kácí les (85 minut), za nějž dokonce získal nominaci na Oskara. Vznikla hloubková sonda do života lidí, kteří vytvořili ve Spojených státech skupinu jménem Earth Liberation Front (ELF), tedy Frontu osvobození Země. Napřed vlastními těly bránili kácení oregonských pralesů, pak stát zlikvidoval jejich odpor silou za pomoci slzného plynu a buldozerů. A skupina přikročila k přímým akcím: především k ničení a podpalování budov dřevorubců a federální správy lesů. V médiích byli členové Fronty okamžitě označení za ekoteroristy.

Štefan Danics v knize „Extremismus - hrozba demokracie“ říká: „Terorismus je taková činnost, která je ve své podstatě antidemokratická, nelegální, konspirativní a destruktivní, kde se násilí stává hlavním prostředkem k dosažení různorodých politických cílů.“ U jedné větve Fronty osvobození země se její činnost této definici skutečně blíží. Čeští ochránci přírody nejsou ani zdaleka tak důrazní, přesto jsou často za ekoteroristy označováni. A jsou dokonce obviňováni z toho, že za jejich aktivity je kdosi platí, protože chránit přírodu přece nemohou nezištně a jen proto, že ji mají rádi. Loňské akce na Šumavě byly názornou ukázkou toho, jak u nás veřejnost vnímá protesty. Správa Národního parku Šumava svévolně a protizákonně zahájila kácení v dříve bezzásahových oblastech Šumavy. Policii jsme na to upozornili, ale ještě dříve, než policie tohle oznámení došetřila, začala blokádu na objednávku národního parku likvidovat vynášením účastníků z prostoru, který byl označen jako těžební.

Na rozdíl od Oregonu, kde byl smysl protestů jasný a pochopitelný (těžaři chtějí těžit, ochranáři chtějí chránit) se to však na Šumavě nějak zauzlovalo: státní ochránci přírody, tedy správa parku, chtějí těžit, jakási Duha a jim podobní extremisté tomu brání. Navíc správa parku vyrukovala s pohádkou o tom, jak chrání Šumavu před kůrovcem a veřejnost jí to sežrala i s navijákem. Kůrovec se nesmírně hodil – nebýt jeho, nikdo by povedeným správcům parku nedovolil na dřevo na Šumavě ani sáhnout. A tak zatímco v Oregonu vypálil ELF celý lyžařský areál, náš ministr životního prostředí se chystá lanovku se sjezdovkou prosadit přímo uvnitř národního parku!

Soud v Plzni nakonec vloni v říjnu rozhodl, že zásah policie proti demonstrantům - blokádníkům na Šumavě byl nelegální. Soud v Oregonu rozhodl přesně naopak: násilné akce Fronty osvobození Země byly nelegální a jejich organizátory odsoudil do vězení. V čem je ale hlavní rozdíl?

U nás byly a jsou protesty vnímány negativně, i pokud jsou v souladu se zákonem a nenásilné. Jak ukazuje Curryho film, v Americe jsou protesty u veřejnosti vnímány odlišně. A to i v případě, že jsou násilné a jdou proti zákonu. Jak mi řekl nedávno jeden profesor politologie z University v Minessotě: „Ti, kteří chtěli ve Spojených státech zrušit otroctví, jednali také proti tehdejším zákonům.“

 

Psáno pro přílohu Respektu Jeden svět.

 

Autor: Mojmír Vlašín | sobota 11.2.2012 10:48 | karma článku: 21,17 | přečteno: 1337x
  • Další články autora

Mojmír Vlašín

Chvála bláznovství

27.12.2022 v 10:10 | Karma: 5,44

Mojmír Vlašín

Proč nechci ohňostroje

30.1.2019 v 9:22 | Karma: 22,83

Mojmír Vlašín

Větrné elektrárny a miliony

28.1.2019 v 22:59 | Karma: 21,32

Mojmír Vlašín

Sucho a zakopaný pes

6.10.2018 v 18:09 | Karma: 17,50

Mojmír Vlašín

Proč kandiduji za Zelené?

2.10.2018 v 21:18 | Karma: 15,13