Diskuse

Dopady odpadu

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PU

Separovaný sběr odpadu, jak je provozován v ČR je největší podvod ze všech, je to dokonce větší podvod, než fotovoltaika. Platí to zejména v souvislosti s celým systémem nakládání s odpadem v ČR.

Veřejnost je masírována výhružnými kampaněmi na téma "Třiďte odpad", takže dnes skoro každý občan považuje plnění barevných kontejnerů za záslužný čin. Přitom nic není vzdálenější pravdě. Celý systém nakládání s odpady ovládá skládková a spalovací lobby za vydatné pomoci k tomu účelu zřízených (soukromých!!!) agentur jako je Ekokom. Drtivá většina i separovaného odpadu končí právě na skládkách či ve spalovnách a občané a obce na to ještě přispívají.

Přitom technologie na třídění a recyklace existují, jsou ovšem tvrdě potlačovány včetně firem, které je vyvíjejí a dodávají - tedy dodávají, dodávaly by, kdyby je někdo chtěl. Absolvoval jsem řadu jednání v různých regionech o například rozebírání starých skládek a minimalizaci ukládaného odpadu, kde jejich zástupci nakonec od projektů ustoupili se slovy: "Ekokom by nám zarazil dotaci". Obce jsou ze zákona (samozřejmě zmetkového, proč by nakonec zákon o odpadech měl být výjimkou) povinny třídit odpad, čemuž činí zadost instalací barevných kontejnerů. Ty instaluje za slušný peníz svozová firma, která je vždy současně i vlastníkem skládky či spalovny. Proč by proboha měly platit za třídění, nebo nedej bože recyklaci, když takhle dostanou za 1 kg odpadu cca 1 Kč (počítej: 100.000 tun odpadu - okresní město - = 100 milionů kg = 100 milionů Kč) jen za to, že to někam odvezou - tedy na svoji skládku či do své spalovny. A pokud někdo by od nich chtěl např. odpad k recyklaci, nedají mu ho, leda tak za 2-5 Kč/kg (aby se to vyplatilo), což ovšem recyklační firmy, nedotované Ekokomem, nebo nedodávající petky do Číny, nemohou zaplatit.

Separace odpadu je podvod.

0 0
možnosti
JD

to s tím kompostováním na balkoně nebo v práci nemyslíte asi zase tak vážně?

1 0
možnosti
  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1393x
Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.


Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License