Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PU

Ono bude lépe, když žádný nový zákon o odpadech nebude. Za dobu, co se v oboru pohybuji, se měnil už asi 5x a vždycky k horšímu. Mám obavu, že nový zákon by byl naprosto stejný paskvil, jako jiné zákony, napsané úplatnými úředníky na objednávku nějaké zájmové skupiny, co si to zaplatí. Pravda je, že odpady u nás jsou předmětem neskutečných zisků svozových firem, skládek a spaloven, aniž by jakkoliv přispěly k rozumnému nakládání s odpady. Navíc za pomoci účelově vytvořených organizací jako je Ekokom a zmanipulovaných médií se udržuje zdání o tzv. třídění odpadu a jeho výhodnosti a funkčnosti. Nic ale není vzdálenější pravdě. Drahý systém separovaného sběru je mnohem sofistikovanější podvod než příslovečné Potěmkinovy vesnice.

Pravda je, že de facto se u nás žádný odpad netřídí a zejména nerecykluje, odpad končí z 90% na skládkách a ve spalovnách bez jakéhokoliv užitku a obce na to ještě musí doplácet. Kecy o třeba tzv. energetickém využití odpadu jsou dobré tak právě pouze pro média, protože je všeobecně známo, že energie případně získaná spalováním odpadu je tak drahá, že se bez vydatných dotací nemůže uplatnit na trhu.

A recyklace - tu stát nepodporuje a vlastně neexistuje.

0 0
možnosti
  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1393x
Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.


Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License