Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VZ

panmistr

18. 3. 2011 13:21
Z debaty o článku

celkově vyplývá, že každý chápe problém využití výroby elektřiny z OZE. V článku je zmíněno Rakousko se svým propracovaným systémem hydroelektráren. Norsko je na tom ještě lépe. Vodní zdroje jsou ovšem v článku zmíněny jako jediné, které nemají problém s využitím. Prostě proto, že jejich výkon lze akumulovat v přehradních nádržích. Dá se tedy jejich nasazení naplánovat, jejich nasazení může vypomoci v odběrových špičkách, může nahradit výpadek v plánovaných odstávkách klasických zdrojů. To ostatní OZE nedokážou. Článek se ovšem také kriticky vyjádřil k tomu, že nápady nějakých politiků způsobují zdražení, tedy odčerpávání peněz z peněženek. občanů Evropy. Článek neměl ambice se pouštět do odborných témat výroby a přenosu elektřiny. To by vyžadovalo vlastní článek. Možná se do něj pustím. Autor. 

0 0
možnosti
L

lesicatko

18. 3. 2011 13:48
Re: Z debaty o článku

Ako biomasu, tak geotermalne elektrarne dokažete planovať čo sa týka výkonu, biomasa ma dokonca najvyšší potencial s OZE.Ja som článok pochopil a súhlasím s ním, len nie s tou argumentaciou, ktorá je ĺahko napadnuteĺná. Viď tie reaktory 4 generacie ako fuzne a pod.Ale veď každá robíme chyby, že ?

0 0
možnosti
MB

buxus

18. 3. 2011 11:39
V celoevropském měřítku jde pouze o ...

... blouznění pana Oettingera. Snad by mu někdo měl sdělit skutečnost, kterou nezná či ignoruje, a totiž to že Francie vyrábí 82% své veškeré produkce energie na jaderných reaktorech (plus další státy- v Belgii je to např. 50%). Přitom Francie je největším vývozcem elektrické energie v rámci celé EU. Představa, že se tento stát (který má mimochodem v EU vedle Německa hlavní slovo) vzdá jaderné energie a začne budovat alternativní zdroje, je prostě šílená.

0 0
možnosti
L

lesicatko

18. 3. 2011 11:49
Re: V celoevropském měřítku jde pouze o ...

Jednak to, jednak na uzemí Francúzska bude stáť  ITER - čo si Europa draho vybojovala, mal totižto stať na severe Japonska, napokon sa Japonci uspokojili s testovaním rýchlych neutronov pri fuznych reakciach a zvýšenom podiele financovania ITERu Europou - ale v princípe aj to je jadrový projekt, dokonca s potencialom vyyriešiť energetické naroky ľudstva, ak by sa odpor voči jadrovej energii prejavil aj vo Francúzku - zakapal by aj tento projekt. Čo by bolo už načisto iracionalne...

0 0
možnosti
E

energetik22

18. 3. 2011 11:15
Pomohou leda pokácené stožáry na Čs hranicích...

Pak náš ostrovní provoz a levnější elektřina, nediktovaná politiky a navíc zelenými...poznámka:Myšlenku, že postřílením zelených idiotů se svět posune k lepšímu  a bude méně nesmyslů, takovou myšlenku lze s pravděpodobností hraničící s jistotou brát jako relevantní...a nesmrtelná inteligence zelených je daná zákonem- kde nic není, ani smrt nebere...

0 0
možnosti
L

lesicatko

18. 3. 2011 11:09
Myšlienka dobrá, ale realizacia...

Chápem kam mierite, ale vaša argumentácia je plná chýb a nepresvečivá.

K tým chybám - 4 generacia reaktorov je štandartne myslená ako FBR, teda štiepne množivé reaktory , nie fúzia.  Z FBR reakktorov beží už dlhú dobu jedná jediná elektrareň  - v Rusku, Belojarska

 http://proatom.luksoft.cz/jaderneelektrarny/index.php?akce=reaktor&idtypbloku=13

Fuzia možno bude efektívne prebiehať, ale kým to ITER dokaže a kým sa aspoň spustia komerčné fúzne reaktory - to potrva tak do polovičky storočia . A dovtedy aj keby bol boom jadrových elektrární, tak nestihnú pkryť relevantnú časť energií.

K tej nepresvedčivosti - ide aj z čiste OZE zdrojov vytvoriť jednak plnú saturaciu spotreby el.energie / Nórsko ma 99,4 % vyr el energie z vodných / a ide zabezpečiť, aby z mnohých delokalizovaných OZE na veĺkých územiach a s využitím akumulacie energie napr cez vodík z elektrolýzy bol zabezpečený dopyt po energiach.

0 0
možnosti
MF

falm

18. 3. 2011 11:04
Skvěle napsáno

Bohužel Váš hlas se nedostane ani k Merkelové ani k Evropskému komisaři.,.. a i kdyby, tak jak jste vystihl - je jim to naprosot jedno. Podléhají populismu a lobby jako všichni, co jsou u koryt. !!

0 0
možnosti
PV

VerneP

18. 3. 2011 11:02
to je bomba ...

... (skoro jaderna) ;-D. " Zkuste v Evropském parlamentu přehlasovat Kirchoffovy zákony" R^. potlesk a karma.

0 0
možnosti
  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1345x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik