Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^R^R^ Konečně, mezi tím přívalem pražsko-kavárenského a brněnského rektorského bučení s mantrou Tibet, realistický pohled.

Rozdíl je se setkat s duchovním vůdcem určitého náboženského směru, který hlásá myšlenky o míru, toleranci, pozitivním myšlení a lásce mezi lidmi, které jsou mně rovněž blízké, ale na druhou stranu vidět v tomto představiteli symbol čínské krutovlády je už věc politická.

Mezi pojmem Dalajláma a heslem svobodu pro Tibet už dávno není rovnítko! Nesouhlasím se způsobem Číny, jakým dala v padesátých letech světu najevo, že Tibet je součástí jejího historického území. Chyběla tam diplomacie, vyjednávání, dohody a při stejném výsledku, tedy fyzická přítomnost Číňanů v Tibetu, třeba vyšší míra autonomie ve směru zachování kulturních tradic.

Určitě se z těch našich bijců za svobodu Tibetu nikdo netluče v prsa za tehdejší společenské, sociální a vůbec hmotné postavení většiny Tibeťanů, tedy těch nejchudších!! To by byla zvrhlost! Proč ale při svých projevech solidarity s Tibetem zapomínají na ty mnohé stinné stránky?! Pak je možné chápat prosté heslo o svobodě Tibetu jako přání návratu do středověkých podmínek se vším utrpení a nuzotou!!!

Sám Dalajláma se už před lety vyjádřil, že děkuje čínské vládě za zlepšení životních podmínek tibetského lidu!!!!! Horší však je, že se zlepšením těchto podmínek jsou opouštěny samotnými Tibeťany kulturní tradice a zvyky a dnes i z některých čínských intelektuálních kruhů jsou slyšet výzvy k zastavení tohoto procesu.

2 3
možnosti

Ještě bych pochopil, že při vystoupení Dalajlámy na náměstí, se objeví v davu tibetské vlajky, ale jiný význam má vyvěšování těchto vlajek na budovách škol a i úřadů; to je už politický akt namířený proti Číně a nedivím se dotazu čínské velvyslankyně, co platí, když vidí jednou čehý a současně i hot!

Vřele bych doporučil mávajícím tibetskou vlajkou, aby si dostudovali historii, položili všechny události na časovou osu a lépe poslouchali slova osvíceného; už dávno nemluví o samostatnosti Tibetu, byť by měl být první, kdo by měl o to usilovat. Např.brněnská univerzita, místo laciného gesta, by měla být první, ale v tom, že bude usilovat o komplexní informaci včetně právě té již zmíněné historie.

2 2
možnosti

Bohatí rodiče mně pořídili delší vedení.........

1 1
možnosti
Foto

Chyba není ve vedení, ale u autora, paní Věro ;-)

0 2
možnosti
  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik