Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Díky za názory. Mě šlo ale spíš upozornit na to, že za zdražením elektřiny stojí nesmyslná energetická politika EU, včetně nakupování elektřiny na společném energetickém trhu. Jestli krachlo BE, tak jen proto, že asi nikdo nepředpokládal tak silné skokové zdražení. Jinak jsem pro, aby trh s elektřinou ovládaly pouze ti silní - ČEZ, EON, PRE, Innogy. Zbohatnout za pár let na miliardáře, jak se to přihodilo majiteli BE opravdu normální není, tak jim všem ty licence odeberte.

Náš tuzemský energetický mix zachovat, odmítnout green deal v plném rozsahu, to je cesta z energetické krize.

0 0
možnosti

Zajímavé je, že na Slovensku, kde dceřinná společnost BE Slovakia Energy ukončila činnost rovněž, takové problémy nemají: https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/bohemia-energy-slovensko-slovakia-energy_2111041132_pj

0 0
možnosti
Foto

Stát není chůva a pokud jim bude pomáhat, tak zároveň přizná, že tohle rozvolnění trhu s energiemi byla jeho chyba.. Bylo to svobodné rozhodnutí odběratelů energie s cílem ušetřit a žádný rozumně uvažující do toho nešel.

2 0
možnosti

S vymáháním smluv nebo náhrad za jejich porušení by stát snad pomoc mohl, ne?

Vy nemáte smlouvu se žádným dodavatelem energie? A když vám napíše, že předevčírem ukončil činnost a jste pod DPI, tak stačí říct, že to bylo vaše svobodné rozhodnutí, výběr toho dodavatele, a žádný rozumný do toho nešel?

Proč si myslíte, že si žádný rozumný nevybral například Energii ČS, dceru České spořitelny, za dodavatele energie?

0 0
možnosti

Je zajímavé číst zde názory, že klienti BE uspořili za energie značný peníz. Takže co by chtěli? Jako bych cítil jistou škodolibost.

Mimochodem ty ceny byly prakticky stejné, jako u dalších cca 500 podobných společností. A nikdo nepředpokládal to, co se stalo. To je najednou chytráků. Tak se ukažte se svými vizemi, jak to bude za rok, kdo zkrachuje, kdo je podvodník, jak to bude třeba s cenou oceli, papíru, nerostnými surovinami, kryptoměnami atd? Také jsem byl u BE, díky podvodu a mé naivitě nic neřešit, ono to nějak dopadne. A nedělám si iluze, že mi někdo pomůže. Ano. Zaplatím ty šílené zálohy, ale taky čekám, že pak bude férové vyúčtování. Mám už nového dodavatele, pro všechny chytráky jednoho ze "silné čtyřky" a jsem smířen s vyššími platbami na 2 roky, protože jiné smlouvy nedávali. Čím se odběratelé BE provinili? Že očekávali férovost? Ano. A čekám ji dále. Že vypořádání BE bude za poslední půlrok spravedlivé. Že DPI přes své vysoké ceny nyní naúčtuje opravdu to, co spotřebuji (posílám samoodečty). Že energetičtí šmejdi, kteří od BE získali osobní údaje klientů nebudou tak sprostí a nebudou zasílat penále za neuzavřené smlouvy po telefonu. Že nový dodavatel energie nebude neustále odsouvat termín prvního dodání a tak mě udržovat na vysokých cenách DPI, což se děje. Ale už ve spravedlnost moc nedoufám...

3 0
možnosti

P82a70v24e48l 24R41y73š80k69a

8. 11. 2021 19:08

Klienti BE opravdu nic neušetřili. Ceny sleduji dlouhodobě a rozhodně BE nemělo nejnižší ceny.

0 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
Foto

BE se zřejmě dopustila podvodu, protože nabídla produkt, který byl nefunkční. Tedy - klamavá reklama.

Ale kde není žalobce, není soudce.

Ovšem klienti BE přeci uspořili za energie značný peníz. Tak co by chtěli?

0 1
možnosti
Foto

Brzy nastane velká "legrace", protože zítra má vláda probírat o kolik korun zvýší sociální dávku na bydlení? V současné době má na tuto dávku nárok pouze chudina v počtu cca 450 tisíc osob, která nemá nemovitosti, akcie a ani osobní automobily či motocykly, zkrátka žádný majetek. A nynější bývalí klienti BE se budou bohužel muset se skřípěním zubů připravit, že všechno, co lze zpeněžit, budou muset povinně prodat, protože jinak zatím dostanou dávku ve výši NULA Kč...!;-(

0 0
možnosti

J34a93n 38R68á53ž

8. 11. 2021 15:08

Jinými slovy, vláda bude rozhodovat v podstatě o výši žebračenky, jak se v minulém století sociální dávce říkalo, a komu ji přidělí.

0 0
možnosti

Když je něčeho málo, tak jsou prázdné regály, v případě elektřiny by měla být tma (aspoň občas), ale není, proč asi, učinil jsem pro pana Zemana objev, elektřiny není málo, je jí jako vždycky, tak akorát. "Základní zákon kapitalismu" asi nefunguje, nebo co, Green deal dodávky nedusí a logicky tedy za zdražování nemůže.

Zdražuje se protože se našel kupec co zaplatí víc, proč může zaplatit víc, protože zdraží své výrobky a doufá, že trh je přesto koupí, možná si myslí, že to může trhu nařídit, že trh nemá jiné východisko, že vyvoláním inflace a krize dosáhne svého.

Hurá ledovec povyrostl, takže už má téměř velikost z roku 2012, přirozený cyklus tání se vrátí, jen snad ne už napřesrok, to by průměr zase zaznamenal úbytek. Grónsko je jako korkový špunt a stejný špunt je i minimálně "půlka zeměkoule". Prostě někdo zeměkouli nafoukne jak balónek a na větším povrchu bude i více místa pro vodu z rozpuštěných ledovců.

No proč né, je možné v kterémkoliv věku žít ve světě fantazie, kde je možné vše, vše co bych si přál to se také stane, případně se realita trochu poupraví polopravdou nebo otočí úplně, co na tom, když snít je tak vzrušující.

0 0
možnosti
Foto

Green Deal není jediným a zřejmě ani ne hlavním důvodem růstu cen elektřiny.

A státní pomoc klientům BE? Ano a ne.

Pro pomoc mluví zanedbání státní funkce regulátora, který absolutně rezignoval na své povinnosti a teď se vymlouvá, že nemá žádné možnosti kvůli špatné legislativě a s křížkem po funusu obesílá dodavatele s dotazy, což měl dělat už dávno. Měl kontrolovat podmínky za nichž uděloval licence.

Nepomáhat je silné stanovisko kvůli nezvládnutí riskantního postupu BE, když nevyšla dlouho fungující a vysoce zisková spekulace při klesající ceně, kdy odběratelům sice fixoval ceny, ale nekryl to fixací cen při nákupu, právě z důvodu spekulativních nákupů.

V první řadě by měl stát vymáhat odpovědnost na BE a donutit ji, aby sanovala ztráty svých smluvních odběratelů s fixními cenami. Ostatním by měl stát pomáhat v rámci sociálních dávek, ovšem při důrazném postupu podle předchozí věty.

5 0
možnosti

J64a45n 25R90á39ž

8. 11. 2021 15:04

Úloha Energetického regulačního úřadu při udělování licence dodavatelům energií je obdobná úloze České národní banky při schvalování emise dluhopisu . Kontroluje , zda žadatel o licenci splňuje všechny zákonem stanovené formální náležitosti. Jinou pravomoc nemá.

Stejně tak jak není úlohou ČNB sledovat, zda emitent dluhopisu má zajištěnu výplatu úroků, resp. jistiny v čase splatnosti , nemá ERÚ žádné pravomoci a kompetence v oblasti regulace obchodní strategie používané při nákupu energií dodavateli, stejně jako dodavatelé nemají v zákonech uložené žádné informační povinnosti vůči ERÚ.

Tudíž nelze vinit ERÚ ze zanedbání kontroly , zda jsou dodavatelé schopni vždy a za všech okolností dostát svým závazkům vůči odběratelům, neb pravomoc k těmto kontrolám ERÚ nemá..

1 0
možnosti
Foto

Zdroje státu, vybudované za dr.G.Husáka byly rozkradeny, vše je převedeno na tržní soukromou bázi. Nelze tedy tvrdit, že my jako stát máme elektřiny dost. Trh žeší nerovnováhu zdražením a pokud nedojde ke změně režimu, nelze nic dělat !!

1 7
možnosti
  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik