Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jsem překvapen množstvím příspěvků do diskuse. Snad jen, co se mi nevešlo do článku. Chtěl bych aby se pozvedla prestiž maturity, ale zároveň i prestiž učňovského školství. Dobrý kuchař přece nepotřebuje maturitu, ani kadeřnice, stejně jako zdravotní sestra přece nemusí mít vysokou školu. Protože ta s vysokou už nebude chtít napichovat žílu. To všechno je musí naučit zdrávka a případné další kurzy a školení. Bude-li muset mít sálová, nebo hlavní sestra vysokou, nikdy nebudeme mít dost sester.

Děkuji za diskusi, ať má jakoukoliv úroveň.

0 0
možnosti
JK

ALe ta maturita u učňů je proto, neboť ve velké většině případů nebudou svou práci dělat až do důchodu. Třeba ze zdr. důvodů atd. Mnozí ji vůbec nedělají. A bez maturity nemáte šanci na lepší práci...nejenom to, ale máte mnohem menší možnost výběru práce.

0 0
možnosti
Foto

Kdo má ambice jít na VŠ měl by maturitou z matematiky prokázat schopnost logického myšlení. A vzhledem k momentání úrovni požadovaných znalostí, stačí i nějaký snad mírný podprůměr. I to mnoho lidí s těmi ambicemi nezvládá. Výjimku bych udělal snad u jazykových, nebo uměleckých škol, kde je zapotřebí hlavně rozvíjet talent.

Co se týče technických směrů i na té samé škole mohly být požadavky na úroveň matematiky hodně rozdílné dle zaměření. Čili z té samé školy mohli vyjít studenti, kteří díky stejnému rozsahu výuky trumfli gymnazisty díky mnohem vyšší praxi, nebo i studenti, kteří by gymnazistům nemohli konkurovat...

0 0
možnosti
Foto

Ursula von der Leyen vystudoval ekonomii na univerzitě, tedynepochybně zvládl vyšší úrověň matematiky než naši maturanti.

Ne střední školy nemají hlavní náplň práce připravovat nižší managment, to je naprostá hloupost. Střední školu mají například zravotní sestry, úředníci, policisté,..ale taky např. kuchaři, kteří mají samostatně vařit, obsluha CNC strojů........Prostě nižšího managmentu jen naprostý zlomek absolventů a to pomíjím hlavní část, tedy ty které připravuje střední škola na vyšší studium.

A ne maturita z matematiky nemá žádný bonus, protože pokud bude povinná tak prostě bude jednodušší tak aby ji drtivá většina zvládla a nebude mít žádnou vypovídající hodnotu a už vůbec nepřinese žádnou logiku, tak daleko aby ji rozvíjela ani dnes školy nejsou.

Jediné čeho tak může povinná maturita z matmatiky dosáhout, pokud bude na slušné úrovni je to, že např. u těch zdravotních sester odmaturují ty, které budou umět algoritmy a to bez ohledu jestli Vám budou schopny odebrat krev.

1 0
možnosti
Foto

po dlouhé době vám dávám plus

0 0
možnosti

Jen připomínka k další diskusi.

Dnes si volitelnou maturitu z matematiky většinou nevybírají lidé, kteří matematiku ovládají. Naopak, volí ji ve vysokém procentu naprostí zoufalci, kteří chápou, že písemnou práci z cizího jazyka nejsou schopni napsat ani zázrakem. Vidí ale jistou šance, že s trochou nápovědy a štěstí by v didaktickém testu uspět mohli.

Není to tedy repre vzorek maturantů!

3 0
možnosti
RC

take si myslim, ze vetsina tech propadliku z matiky si ji voli z tohoto duvodu.... Znamy to tak mel.

Jen nechapu, proc se tolik nebouri proti povinnemu cizimu jazyku.

0 1
možnosti
JN

J82o40s46e26f 71N31i32k29l

2. 3. 2020 13:55

Maturitu z matematiky určitě, jak ústní tak i maturitní písemku...nikoli, že každá škola svoje zadání, ale jednotná pro všechny školy...hlasy, jakože každá kalkulačka umí řešit rovnice jsou prima do doby, kdy potřebuji nějakou rovnici sestavit, bez které daný problém nevyřeším....někteří studenti jsou pouze líní myslet a učit se..a kantoři, kteří si myslí, že učit žáky něco zpaměti je zpátečnické a konzervativní, se velice mýlí..

2 0
možnosti

A hodnocení mimo školu. Nejlepší by bylo, kdyby se vůbec celá maturita skládala mimo školu.

Jinak zase dojde na problém kaprů a vypouštění rybníků.

1 0
možnosti
Foto

Maturita z matematiky je důležitá. Dokud na středních školách nebude, budou stále rodiče posílat své děti studovat a to i ty děti, kteří na střední školu nemají. Jsou však většinou manuelně zručné, mají ty zlaté české ručičky, které u nás teď tolik chybí, protože učňovské školství nemá žáky.

Jenom strašák matematika, může odradit rodiče od tohoto nesmyslného počínání, kdy ze svých dětí udělají nezaměstnané, kdo z podnikatelů zaměstná někoho, kdo svoji práci nezvládá a stát oberou o zručné řemeslníky.

To je jeden ze základních důvodů této maturity, aby se každý zařadil tam, kde se uplatní a počty studentů a učňů byly vyrovnány, tak jak tomu vždy bývalo a to nejen za komunismu, ale i v dobách minulých.

Každá práce má svoji nezastupitelnou roli ve společnosti a když dopustíme, aby v některých profesích docházelo k výpadku, všichni spláčeme nad výdělkem.Rv

3 0
možnosti
Foto

byly doby, kdy matematika nebyla povinnou součástí maturit a fungovalo to roztřídění také.

Je to pouze a jenom o výši nastavené laťky.

1 0
možnosti

Takže bych řekl, že bychom se mohli shodnout, že je to podobně jako ve spoustě dalších případů.

Současná podoba maturitní zkoušky je špatná. Ovšem zrušit ji, přenechat zkoušení na školách a rezignovat na povinnou matematiku, to znamená akceptovat, že z leckteré školy polezou s vysvědčením v ruce funkčně negramotné osoby neschopné jednoduchých početních úkonů.

2 0
možnosti
Foto

;-DKarásku, ty seš tu za Nováka???

0 1
možnosti
Foto

maturuje li někdo na střední odborné škole, kde je řada předmětů založena na matematice, je maturita ze samotné matematiky bezpředmětná.

0 2
možnosti

Ovšem zkouška z odborných předmětů probíhá v režii školy, tedy naprosto nekontrolovaně.

2 0
možnosti