Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

technik4

26. 3. 2012 15:05
pán nám ustrnul

v ekonomice kapitalismu volné soutěže dle Marxe a Englsye. Ale tam už to dávno není. Iluze, že ovlivní nekupováním zboží chování obchodního molocha ve svůj prospěch je zcela zcestná - viz vodné, stočné elektřina... Podsouvání  EU  jako zdroj všeho špatného už taky budí alergii - Suverenita našich mocipánů bez jakéhokoli korektivu je pro nás, obyčejné a malé zcela devastující. Proč nesmí NKÚ do ČEZu? Protože si to Marek Benda nepřeje. A kde byli naši suveréni, když padal český sklářský a textilní průmysl, porcelánky, Poldi,. A proč je u nás dráž, než v Rakousku?

Takže: zahrádka, studánka, koza, brambory, výměnný obchod (bez DPH)....

0 0
možnosti
P

polto

26. 3. 2012 9:15
Autor je vedle...

Predstava, ze snizeni spotreby zbozi povede ke snizeni ceny je u tech prikladu, ktere uvedl autor uplne mylna. Neco takoveho sa muze stat jenom u zbozi, u ktereho neni mozne rychle menit objem vyroby. U energii, potravin a zbozi denni spotreby to mozne je - v zavislosti na ocekavane poptavce se upravuje objem vyroby.

Navic, vzhledem k ekonomickym pravidlum masove produkce (economy of scale) je pak logicke, ze zvysovani spotreby vede ke snizovani jednotkove ceny a snizovani spotreby k jejimu rustu. Pri prudkem poklesu spotreby je mozne ocekavat docasne snizeni cen (vyprodej skladovych zasob), ale to rychle pomine a prijde zdrazovani.

Cely clanek je zboznym pranim snilka bez zakladniho pochopeni ekonomickych principu.

2 0
možnosti
Z

zkopce

25. 3. 2012 11:49
asi takhle

jihokorejec vydělá 100 jednotek peněz , 30 utratí a 70 odloží a investuje, číňan to má podobné, řek vydělá 100 jednotek a 120 utratí, němec vydělá 100 a 80 utratí, čech vydělá 100 a 90 utratí..............

kdo je na tom lépe ?

0 0
možnosti
VH

cvlad

25. 3. 2012 15:31
Re: asi takhle

jenže on čech vydělá 100 a myslí si že utratit může 120 a on to někdo zaplatí.

0 0
možnosti
LS

Leontynka 73

25. 3. 2012 10:43
Přesně tak

šetření je málo platné , cena údržby  , cena oprav , provozu čistčiky , je  fixní a stoupá , at proteče málo či hodně vody do domácností či firem . Cenu vody podepsaly radní města, i stočné. Šetření, ano ale rozumně , k tomu ještě naskočí vyšší DPH a můžete se ušetřit. Potraviny , tam se dá šetřit jedině stylem místo 40 deka hnusu 15 deka kvality a nebo ,  peču , vařím , uklízím, chovám  zvířata a pěstuji zeměděl. plodiny sám-.sama....ostatně už nejsou vyjímkou slépky na balkoně( to musí být sousedi hyn.) Sleduji nabídky akcí a nabídky slev  u poskytovatelů služeb . Kupuji spotřebiče s nízkou spotřebou elektriky a vodu po sprchování vytřu ..jedině tak. A nákupy u našich sousedů, kde je kosmetika a cukrovinky o 40% levnější..v akci určitě

0 0
možnosti
JL

blueheart

23. 3. 2012 10:39
Co nanosit ke Strakově akademii a před parlament odpadky?

0 0
možnosti
E

ErikM

22. 3. 2012 13:32
...

Srovnávat náš vývoz s bývalou koloniální mocností číslo 1 je trochu mimo, tomu ani kníže nepomůže

0 0
možnosti
K

Koňuch

20. 3. 2012 13:40
Je to blábol...

Jako příklad - v Ostravě se snížila spotřeba vody. Její cena frčí nahoru.

Typicky čecháčkovský přístup máme v tom, že se vzájemně osočujeme z levičáctví/pravičáctví. A ti, co tahají za nitky politikům (bez ohledu na spektrum) se nám jen smějou, jak jsme hloupí. Kdyby se valná část rozpočtu nepromrhala v předražených, nekvalitních nebo dokonce reálně neexistujících zakázkách, nemuselo by se škrtat v sociální oblasti. Pochopte, prosím, že zlem není levá nebo pravá politika, ale že aparát je prohnilý a zkorumpovaný.

2 0
možnosti
K

Koňuch

20. 3. 2012 13:41
Pokračování: Je to blábol...

Je to chyba systému, nefungují kontrolní mechanizmy, hajzlové se nebojí. Nebojí se rozkrádat, jezdit jak prasata, podvádět... Nebojí se, protože to mají pojištěné na několika úrovních. Na policajtech, soudech, magistrátech, inspekcích. Je to daň za přílišnou demokracii a svobodu. Svoboda je poznaná nutnost. Hajzlové poznali, že není nutné se chovat eticky, korektně a podle zákonů. A to je špatně. Hajzlové se musí bát a musí mít pocit rizika. Že je slušná pravděpodobnost, že se na to přijde a potom se to vyšetří, odsoudí, zabaví a zavře. A my se trumfujeme, jestli se víc zmrvilo a ukradlo za Standy nebo za Mirka. Nevidíme, že stejná množina hajzlů v té či oné době jen manipulovala Standovy nebo Mirkovy lidi...

0 0
možnosti
H

Host8

20. 3. 2012 10:56
Dech už došel

V ČR je nějakých 40-60 tis. bezdomovců. Jsou mezi nimi rodiny s dětmi, ale i důchodci. Mají důchod 5-6 tis. a za to je žádný domov důchodců nepřime a nezaplatí ani bydlení.  Navíc u Schwarc systému se počítá, že vznikne celá armáda lidí, za které se nebudou odvádět poplatky na sociální zabezpečení, oni sami budou platit minimum a dostanou pouze důchod odpovídající platbám. Znamená to jediné, že se tu vytváří systém, který bude i nadále a stále víc produkovat bezdomovce a to i z lidí, kteří budou celý život pracovat, ale za nízké příjmy. A politika vlády směřuje k tomu, aby příjmy lidí byly co nejnižší a co nejvíce zatížené daněmi.

1 0
možnosti
LS

Leontynka 73

25. 3. 2012 10:45
Re: Dech už došel

co bude s důchodci na to jsem  zvědavá, nemají už na léky a jsou to právě oni kdo nakupují Tesco VALUE, Clever, a podobné humusy. mejaí na kulturu a ceny pečovatelské služby jsou vysoké, takže spousta jich je i bez pomoci

0 0
možnosti
IM

syslus moribunus

20. 3. 2012 9:47
ano,lidem dochází dech

...neb zase přes zimu přibrali a nejsou schopni ani vyjít do druhého patra.Kdepak,tento národ je akorát přežranej.Bídu nepoznal.

1 0
možnosti
RM

r_o_s

20. 3. 2012 9:55
Re: ano,lidem dochází dech

Krásný kontrast, co chvíla tady čtu něco o frontách na banány, na vložky, na toaletní papír, na pořadník na kachličky a podobně, jak byla za komunismu bída....ale bída vlastně nebyla. Já už to fakt nechápu.

Komunismus jsem zažil jen ve svých prvních pěti letech života. Ve svých třech jsem měl raději než kofilu obyčejné kvasnice, takže nějaké nedostatky nepamatuji...

0 0
možnosti

Zirkon

20. 3. 2012 9:09
tak nějak

Určitě  existuje  100 důvodů, proč sesadit stávající vládu, pokud ale nemáme  lepší alternativu, a  to bohužel nemáme, tak to nemá žádný smysl.  Pokud není smyslem konání zhoršení situace.

Řeči o tom, jak lidem dochází dech jsou opravdu jen k smíchu. 

Zatím vždy v histiorii měla  naše populace horší podmínky pro přežití než dnes a  zvládala to dobře. Samozřejmě  jsou mezi lidmi rozdíly a  často nezasloužené. Vždy táhla zemi jen a pouze skupina reálně  pracujících a  ostatní se vezli. Lůza, státní zřízenci i vrchnost. To se ale určitě nezmění výměnou  Nečase za  Sobotku. Změní se jen rétorika, lidé u koryt  a také se zrychlí cesta k bankrotu.

2 0
možnosti
RM

r_o_s

20. 3. 2012 9:51
Re: tak nějak

Alternativou jsou předčasné volby. Lid řekne co si přeje nyní a je to. A pak budou zase další volby a tak dál.

Vaše řeči o cestě k bankrotu jsou liché. Nynější vláda přece šetří a šetří a šetří. Tak jaká cesta, leč pomalá, k bankrotu??? To je přece hloupost.

0 0
možnosti
  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1345x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik