Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

I toto nám přichystala Evropská komise na rok 2012.

Konečný a úplný zákaz klasických žárovek, zákaz výroby a prodeje vysavačů s výkonem nad 1000 W, zákaz výroby a prodeje překapávačů kávy. Důvod je jednoduchý - úspora elektrické energie. Jak je daleko doba, kdy Evropská komise nařizovala bezkontaktní směšovací baterie na vodu na veřejných WC? V plné platnosti je nařízení o teplotě vydávaného jídla ve školních jídelnách. Je to 60 stupňů. Inspektorky při kontrolách měří teploměrem. Když si školní dítko přinese na tácku polévku 60 stupňů teplou, tak jí odloží a už se k ní nevrátí. Polévka skončí v kbelíku na zbytky. Nikdo nepřinutí to dítko, aby do polévky opatrně foukalo, ostatně mezitím by mu vystydlo to druhé jídlo.  

Absolutní nedostatek logického smyslu nařízení EK je už bohužel pro tuto instituci typický. Typické je také jak se tyto nápady dostávají na světlo. Z tohoto procesu je evropský parlament úplně vynechán, o těchto a podobných nápadech se v plénu nehlasuje. To se jenom realizují zvrhlé nápady příslušných komisařů (spíše komisařek, protože takové ptákoviny si chlap snad ani vymyslet nemůže, na to nemá dost fantazie). Z tohoto soudku je i nařízení o ovoci, která má býti dětem ve škole podáváno. To taky nemá smysl.

Co se týká úspor elektrické energie, tady je na místě připomenout jednoduchou zásadu. Všechny výrobky procházejí inovací podle vědeckého výzkumu. Spotřeba starých elektronkových televizorů a dnešních moderních televizorů se nedá srovnat. Stejně ledniček, praček, sporáků. S touto inovací jde ruku v ruce cena. První výrobky nových technologií jsou vždycky drahé, postupem času se zlevňují. Ty první prodané kousky musí vydělat na další vývoj. To je zákon trhu. Člověče, který na to nemáš, počkej si až to bude levnější. Viz počítače, notebooky.

Než se starat o výrobky, měla by se EK starat o zajištění zdrojů elektřiny. Elektřina vždycky bude tou nejdůležitější energií. Je čistá, poměrně snadno přenosná a hlavně umí úplně všechno. Svítit, topit, operovat, pohánět motory pracovních strojů dnes už i automobilů. A zdroje jsou na snadě. Vysoké výkony naprosto čistých, bez jakýchkoli emisí, jaderných elektráren.

Cesta Evropy pod vedením EK EU je ovšem jiná. Zaneřádit zem nevzhlednými fotovoltaickými a větrnými zdroji, které mají navíc problém v nestabilitě svých výkonů. Je zajímavé, že různé filmy o přírodě, např. z dílny National Geografic, ukazují krásy Země, krásy Národních parků, ale těmto ohavnostem se vyhýbají. Zřejmě proto, že je to ošklivé. Však také cesta po dálnici severním Německem, to je pokoukáníčko. Kdo nemusíš, radči se nedívej.

Před Vánocemi jsem se setkal s problémem vyvložkování komína při používání plynové karmy. Před 15 lety vyvložkovaný komín hliníkovou ohebnou trubkou je špatně. Musí být ta trubka ocelová a to rovnou z nerezu. Splodiny spalování plynu tak silně narušují hliník, že se rozpadá. Takže nerez a jednou ročně revize. Vzhledem k tomu, že jsem hloubavej pán, tak mě napadá nepřístojná otázka: "Co to je ten plyn za svinstvo?". Když to rozežírá hliník, nerez musí být pod roční kontrolou, co to asi dělá s našima plícema. A to jsem si myslel, že plyn je v podstatě čistá energie. Nějaký oxid uhličitý (málo), trochu té síry, žádné saze. Ach ty svatá prostoto.

Na prahu Nového roku se sluší zvolat: "Jen houšť a větší kapky!". Pan Emanuel Habásko starší (Muži v offsidu - Karel Poláček) by k tomu nejspíš dodal: "My sneseme i dvouciferné skóre".

Autor: Vladimír Zeman | středa 4.1.2012 17:26 | karma článku: 42,66 | přečteno: 4567x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Co nám to chtěl vlastně sdělit, pan premiér?

Měřte všem stejně, připomněl kauzu Andreje Babiše. Probírala se kauza hnutí STAN, která víří vody začínající okurkové sezóny. Babiš se ke své kauze nepostavil a neodstoupil. To politici STANu jsou jiná třída.

20.6.2022 v 7:57 | Karma: 39,78 | Přečteno: 1548x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Když máš hlad, tak ho hlaď a říkej mu malej.

Rada ve stylu Haliny. Tak snad tak daleko, abychom trpěli hladem, to nedojde. I když i na to mám radu. Naučme se spásat trávu a dělat si seno na zimu. Když to uživí slona. Nadrobno nasekat seno, vajíčko, strouhanku, usmažit.

18.6.2022 v 10:37 | Karma: 29,33 | Přečteno: 608x | Diskuse| Ekonomika

Vladimír Zeman

Pan prezident Zelenskyj promluvil k našemu parlamentu.

Poděkoval za příkladnou pomoc ukrajinským uprchlíkům i za nezištnou pomoc zbrojního materiálu. Připomněl, že Ukrajina bojuje za celou Evropu a Evropa by se podle toho měla zachovat. To jest zvýšit dodávky zbraní.

16.6.2022 v 10:23 | Karma: 16,84 | Přečteno: 391x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Vláda s tím fakt nic neudělá?

Energie se dál zdražují, pohonné hmoty čeká další cenový boom i kvůli zahájení turistické sezóny. Lidi si své Chorvatsko jenom kvůli neschopnosti vlády, nenechají ujít. A žít a bydlet se taky chce, vlastně musí.

7.6.2022 v 11:15 | Karma: 32,92 | Přečteno: 837x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Je těžké ve vládě být.

Sledovat půtky mezi vládními úředníky a opozicí by mohlo zábavné, kdyby to nebylo zároveň tragické. Kdo zavinil dnešní drahotu, výraznou krizi, která se projevuje tak vysokou inflací? Babiš, covid, válka na Ukrajině?

30.5.2022 v 11:24 | Karma: 34,33 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Cimický u soudu opět nepřítomen. Jednání pokračuje výslechy poškozených žen

30. dubna 2024  11:28

Obvodní soud pro Prahu 8 pokračuje v projednávání případu psychiatra Jana Cimického, který je...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25

Britská policie zadržela muže s mečem poté, co obdržela zprávy o několika pobodaných v...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik