Diskuse

Díky Ameriko.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Já bych naopak pana Pompea poprosil , aby se USA role četníka nevzdávali, ty tendence Trump projevuje...Především nelze zapomenout, že funkce světového četníka, z níž bývají Spojené státy podezírány, je reálná a nutná a USA si ji určitě dobrovolně nevybrali. Vyžaduje ji situace globálního světa, charakteristická několika významnými mocenskými centry a regióny, v nichž neznatelně vznikají místní i globální hrozby. Je přirozené, že nejmocnější stát na světě (USA jsou přece jediná supervelmoc a uznal to i Putin) musí diplomaticky, ale někdy i ozbrojenou silou pacifikovat nebezpečný mocenský neklid tam, kde hrozí přerůst v celosvětovou hrozbu. Jak by se vám líbila společnost, či stát bez policie? Spojené státy se této funkce četníka nemohou zbavit, i když se o to snaží (viz případ Libérie). Žádný jiný stát na to nemá. Posouzení logické otázky, zda světový četník dělá to, co je mezinárodnímu společenství zapotřebí, ovšem ztěžuje značně rozšířený předsudek dokonalosti. Nic na světě však není dokonalé, proč by měly být dokonalé Spojené státy?

7 2
možnosti

I policajt, o jehož užitečnosti nepochybuji, může být dobrý a opak. Chápu, že Saddám musel být ztrestán za Kuvajt. Ale ty akce kolem Arabského jara a likvidace Muamara za zas tak moudré nepovažuji.

1 1
možnosti
Foto

USA v roli globálního četníka nás dostávají do situace, kdy státy pod jeho ochranou podceňují náklady na svou ochranu. Jenom takové státy mají právo na život, které se dokáží sami bránit.

A USA zase v roli globálního četníka podceňují své vlastní problémy.

0 6
možnosti