O svazování aligátorů požárním hydrantem a taky o Pitomiovi

Svět je plný kuriózních zákonů a nařízení. Autorství některých velmi vtipných patří zákonodárným sborům, u zrodu jiných stála nejrůznější městská a územní zastupitelstva; často se svou troškou do mlýna přišly i soudy. Například – na francouzských železnicích je přísně zakázáno líbání. Ještě že trati jsou tam lépe postavené a vlaky mohou jezdit rychleji, a tak i milencům snad cesta utíká rychleji i bez líbání.

koláž VV

S líbáním je vůbec kříž. Přísný trest hrozí muži, které políbí ženu v Řecku. Zda ovšem bude stejně potrestán i muž, líbající jiného muže, nebo jinou ženu líbající žena, to prý norma nestanoví.

V takové Číně je protizákonné zachránit topící se osobu, protože z hlediska zákona by šlo o nepřípustný zásah do jejího osudu. Ve Švýcarsku zase došlo k opravdu plnému zrovnoprávnění žen a mužů – ovšem až po 22 hodině. To se totiž mužům zapovídá močení ve stoje, a muži tak přicházejí o svou snad největší výhodu proti něžnému pohlaví.

V silně katolické Itálii jsou určitým způsobem diskriminovány ženy jménem Marie, alespoň pokud jde o provozování nejstaršího řemesla; výlučně ženám toho jména je totiž zapovězen výkon prostituce.

O skutečně vtipné normy není nouze zejména v USA. Například na Floridě nesmějí muži svým manželkám líbat ňadra. Proč jsou právě manželky takto diskriminovány, mi známo není. Ve Virginii je zakázáno ženy lechtat.

I bez lechtání je veselo i v Alabamě. Jednak je tam v rozporu s právem svádět neposkvrněné ženy lichotkami nebo slibem manželství, svazovat aligátory požárním hydrantem, a nosit v kapse kornout od zmrzliny. V Alabamském městě Jasper mají zase manželé zakázáno mlátit ženy tyčemi tlustšími, než je jejich prst. V Arizoně může manžel manželku zbít zcela legálně – nesmí tak ovšem učinit častěji, než jednou měsíčně. V arizonském městě Tucson ženy nesmějí nosit pánské spodní prádlo. Přísná norma rovněž určuje, že v každém domě smí být maximálně jeden vibrátor. Vzhledem k tomu, že jiná arizonská norma stanoví, že v jednom domě nesmí být více, než šest žen, bylo by zajímavé dozvědět se, jak dlouhá je životnost toho jednoho vibrátoru a jak je organizováno jeho používání.

V Hartfordu ve státě Connecticut mají muži v neděli zakázáno se líbat se ženami. Dlužno říci, že tato norma alespoň nediskriminuje manželsky, jako obdobná norma na Floridě. Za celkem prospěšnou normu ve státě Connecticut by se dalo považovat pravidlo, že lidé s nízkým IQ nemají povoleno vstoupit do manželství. Zato pravidlo, že hasiči nesmějí jet rychlostí vyšší než cca 40 km/h, a to ani tehdy, kdy jedou k požáru, působí hodně podivně.

Dala by se najít ještě celá řada podobných norem, jedna vtipnější než druhá. Od takových, že skok z výškových budov bez padáku se trestá smrtí, až po takové, že žena smí jít nahá po ulici jedině tehdy, když před ní jde muž s holí. Pak se k nim řadí normy zakazující při sexu jiné polohy než misionářské. Většina z nich sice formálně platí, ale nejsou a myslím, že ani nemohou být respektovány.

Tak vám nějak nevím, zda mezi podobně kuriózní normy není radno zařadit nedávné rozhodnutí jednoho pražského soudu. Ten rozhodl, že jistý politik nesmí být (jistým časopisem) nazýván Pitomio. Můj osobní dojem je ale takový, že podobné „pravidlo“ ve chvíli, kdy je verbalizováno soudem, nepomůže ochraně cti daného politika, ale přispěje leda k tomu, že se tato (ne moc lichotivá) přezdívka ještě více ujme a rozšíří i mezi nečtenáře toho časopisu, a ještě hlouběji vstoupí do povědomí veřejnosti.

Ale kdo chce kam…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Voráček | čtvrtek 15.5.2014 22:04 | karma článku: 15,85 | přečteno: 513x
  • Další články autora

Vladimír Voráček

Pochod Rusko - kámoš

10.3.2015 v 20:16 | Karma: 14,48

Vladimír Voráček

...místo valentýnky

14.2.2015 v 12:55 | Karma: 10,12