Nikoli nekrolog o božích mlýnech

Dnes, více už než čtvrt století po sametovém převratu zemřela někdejší prokurátorka Brožová-Polednová, jedna z těch, kdo byli odpovědní za politickou vraždu, spáchanou na Miladě Horákové...Za účast na politicky zinscenovaném procesu si Brožová-Polednová odseděla rok a devět měsíců ve vězení, a to až poměrně nedávno...Dnes zemřela. A psát jí nekrolog nehodlám. Na rozdíl od jiných byla odsouzena a potrestána...Světská spravedlnost na ni sice dosáhla, ale až hodně pozdě a řekl bych, že i směšně...

Ne, nemyslím tím jen symbolickou výši trestu... Odsouzení si rozhodně zasloužila, to ano, ona - stejně jako mnozí jiní... Přiznám se ale, že zavírání starců a stařen do vězení mi přišlo a dodnes přijde.... podivné...

Kdysi, hned po sametu, jsem (jako v té době mladý právník a zároveň novinář) brojil proti ukvapené novele trestních předpisů v celém rozsahu...Byl jsem přesvědčen (a názor jsem nezměnil...), že pro určité skupiny trestných činů, kterých se dopustili prominenti režimu v době nesvobody, měly platit i dál jejich vlastní předpisy.

Předpisy, podle nichž obvinění měli výrazně chudší škálu práv. Předpisy, které by tím pádem obviněným pohlavárům minulého režimu znemožnily zneužívat práv k obstrukcím a zdržován procesů.

Na druhou stranu - tvrdím, že by spravedlnosti učinil zadost už jen pouhý výrok soudu - VINEN. A soudy - třeba i pro to vytvořené „speciální“, složené výlučně z těch, jakým "obvinění" předtím šlapali po krku, vůbec nemusely ukládat trest jako takový.

Veřejné a státem garantované prohlášení viny těchto zločinců, to je to, co tu chybělo. Dodnes to u mnoha "jmen" chybí.

Starci by nechodili do kriminálu. Přestali by ale být bezúhonnými občany, a to velmi rychle po sametovém převratu. To by bylo výrazem schopnosti státu se skutečně se svou minulostí vyrovnat. A my bychom si mohli s úsměvem a trochou hrdosti připomenout jedno ze sametových hesel - nejsme jako oni.

A nemít přitom hořký pocit v ústech, když říkáme, že na některé grázly byla krátká světská spravedlnost, a spoléháme na to, že boží mlýny si s tím poradí...a všichni se dočkají  - spravedlnosti.

Jak jsem kdysi napsal...


Ta slepá dáma není z těch
Co odpouštějí vinu
A chtěl bych věřit, že je též
Mlynářkou z Božích mlýnů

Co mlýnské kolo roztáčí
Pro rošťáky a grázly
A počká si, až předstoupí
Před poslední soud nazí

Ta dáma má svůj zvláštní šarm
Pro ty co ještě věří
Že neúplatně nakonec
Všem spravedlivě změří

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Voráček | sobota 24.1.2015 17:05 | karma článku: 16,52 | přečteno: 714x