Zelený mír....anebo mor?

Tak nám zase jednou lezecké družstvo Greenpeace vylezlo na komín v Prunéřově. Jali se tak konat na protest proti tomu, že ČEZ nechce rekonstruovat elektrárnu podle jejich představ a vybírá si své dodavatele technologie a, ó ta hrůza, podle vlastních zkušeností a ekonomických rozvah.

Kolem komplexní obnovy (KO) Prunéřova se toho už nažvanilo mnoho, jisté je, že asi žádný z ekologistů, který se do problematiky KO montuje, neví zcela přesně o čem mluví a argumentuje čísly, tu upravenými, tu zcela vylhanými nebo potápějící se Mikronésií. Aby zelenými dirigované ministerstvo životního prostředí (MŽP) dodalo svým slovům váhu, objednalo si, Bůh ví proč, jakousi expertizu v Norsku. Nevím, proč bychom rady z Osla měli brát jako posvátnou krávu.

 Parametry účinnosti komplexně obnoveného Prunéřova by se měly z dnešních 32,5% zvednout na 38% nebo 39% nebo na 40%, to podle toho z jakých zdrojů čerpáte. Greenpeace žádá technologii s účinností 42% a zaštiťuje se zbytečnými emisemi CO2 tu ve výši 200tis. tun (Bursík), 205tis. tun (dnešní článek na Novinkách) a 300tis. tun (Rovenský). Rovenský je jeden z lezců, který mimochodem taky přidává tu potápějící se Mikronésii za což může, podle něj, výhradně Prunéřov. Tento blábol považuji za srovnatelný s tím, že celou Zemi, z důvodu nějakého vyššího spiknutí, práškují civilní letadla čímsi a pozná se to podle toho, že za sebou nechávají čáru.

ČEZ, alespoň dle své argumentace, připouští, že nechce na modernizaci použít tu nejčistší technologii a to z důvodu ceny a relativně krátkého času do vyčerpání zásob uhlí (cca 20-25 let v případě neprolomení limitů těžby). Mě jeho argumentace připadá logická. Taky si nepůjdu koupit například auto, jež je sice o tři deci šetrnější než ostatní, ale jeho cena je trojnásobná, za což považuji momentální humbuk kolem hybridů. Myslím, že v tomto případě není ČEZ proč hanit. Po velkorysém odsíření elektráren v jeho portfoliu v devadesátých letech, což mimochodem naši sousedé v bývalé NDR a PLR neudělali, je i provedení KO v ČEZem navrženém rozsahu, posunem k lepšímu. Navíc se neobnovují všechny bloky ale jen tři, dva původní se nechají dožít v čase, který jim zbývá do generální opravy, kterou elektrárenské bloky procházejí jednou za 7 let.

Greenpeace tak pláče už poněkolikáté na nesprávném hrobě a přidává k tomu už léty používání osvědčenou vyděračskou taktiku. Pravděpodobně u nich se učily takové organizace jako Děti Země, Hnutí duha, Jihočeské matky a mnohé další, jež s dopomocí Ekologického právního servisu (EPS) ví, jak z potencionálního investora vyrazit potřebný bakšiš. O tomto více v článku Ivana Breziny zde: http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekologie-zeleny-aktivismus-jako-povolani-fgv-/p_spolecnost.asp?c=A080908_182421_p_spolecnost_wag

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Šťastný | pondělí 22.3.2010 22:30 | karma článku: 14,52 | přečteno: 738x