Užívá pan Borůvka své jméno oprávněně?

Na téma dnešního blogu mě přivedl předvčerejší článek na iDnes, který aktuálně probíral definitivní a direktivní opuštění názvu „Pomazánkové máslo“. Téma je už mnohokrát obehrané, přesto se pod ním v diskusi strhla obvyklá mela.

Národ, rozdělen na dva tábory, zastával samozřejmě dva rozdílné názory. Jedni tvrdili, že Evropská unie koná správně, že v tom bordelu v názvech potravin je potřeba udělat přítrž aby bylo už z názvu jasné, co vlastně jíme. Druzí oponovali tím, že je bezpočet názvů potravin, které jsou minimálně stejně zavádějícími a jejich přejmenovávání nikdo neřeší. Jejich argumenty sem nebudu snášet, protože laskavý čtenář je určitě už mnohokrát četl.

Do tábora těch prvních patřil i pan Borůvka a mě při spatření jeho jména napadla myšlenka: Co se stane, až příslušní evropští strážci korektního názvosloví postaví potraviny do latě a přidělí jim ta pravá, nezaměnitelná, nezavádějící a všem cizincům jasná a srozumitelná jména? Co přijde pak aby tito lidé i nadále mohli vykazovat svou potřebnost a bohulibou aktivitu? Neopřou se třeba do našich jmen?

A teď se dostáváme zpátky k panu Borůvkovi. Zjevně nevyrostl na borůvkovém keři, jeho barva má do borůvkově modré nebo fialové určitě daleko, obsah borůvkových semen v jeho těle taky asi nebude žádná sláva, takže jakým právem používá jméno Borůvka?. Co s ním? Přeškolit na jinou plodinu? To se asi neujme. Přejmenovat!!! Může se pro svůj kladný vztah k EU přejmenovat třeba na pana Evropského. To sice bude sedět ale takových tady pak budeme mít víc jak Nováků.

A jak dopadnu třeba já? Šťastný. Budu muset permanentně chodit s hubou roztaženou od ucha k uchu aby mi mé jméno uvěřili a nepřidělili by mi nějaké echt evropské?

Evropské strkání nosu do všeho co má jméno a nějak to předělávat k obrazu evropskému mi hodně vadí, připomíná mi to dobu mého mládí, kdy se takto chovali bolševici a jejich snaživí napomahači a snažili se nám namluvit co máme číst, co máme nosit na sobě, jak máme mít krátké vlasy a co si máme myslet. I když momentální anabáze s Pomazánkovým máslem nebo dříve se zákazem žárovek a mnohém dalším vypadá zdánlivě jako něco jiného, je to ve skutečnosti úplně stejné. Je-li EU postavená na něčem podobném, nemůže dlouhodobě uspět.

Autor: Vladimír Šťastný | sobota 15.2.2014 7:30 | karma článku: 38,91 | přečteno: 5499x