Prúďové na mašinkách

Je to už několik let, co se začal plíživě projevovat jeden z mnoha nešvarů našeho polistopadového vývoje, totiž ježdění na samohybech všeho druhu a to zásadně tam, kde to přinejmenším není dovoleno. Toto přerostlo, alespoň v okolí mého bydliště v Krušných horách, v celkovou epidemii až anarchii.

            Ježdění cesta necesta, pole nepole, les neles bez respektování čehokoli se stalo velmi populární a rozšířené. Chtělo by se říci, že se tak děje za nečinného přihlížení policie ČR, leč policie ani nepřihlíží. Hravě si zdůvodnila, že na honění vyšinutých motoristů po lese nemá lidi, techniku, čas....bla, bla, bla.

             Už před delší dobou, v čase kdy jsem zde začínal blogovat, jsem zde zachytil blog jisté mladé dívčiny, jež se zde z této činnosti vypisovala. Říkala něco v tomto smyslu: že si koupila čtyřkolku a s tou jezdí do přírody co nejčastěji, neb jí má ráda. Myslím, že taková věta je na zamyšlení a nenápadné odlákání dotyčné na lékařské vyšetření. Rodiče pak mohou zpytovat své svědomí kde udělali chybu. Ani vzdělávací ústavy, jimiž děvče během svého vzdělávacího cyklu prošlo, nejdou hodnotit na výbornou.

             Před časem jsem někde četl glosu o tom, že kladný postoj k přírodě by měl být jedním ze základů dobrého a slušného vychování. Z pohledu toho co se kolem mě poslední léta děje, má nemalá část naší společnosti značný deficit.

             Jen pro zajímavost co o pohybu v lese říká Lesní zákon č.289/1995sb.

 Hlava III obecné užívání lesů

§20 Zákaz některých činností v lese

odstavec 1

            a) rušit klid a ticho

            g) jezdit a stát v lese s motorovými vozidly

             Majitelé endur, čtyřkolek, sněžných i vodních skútrů svoje pojíždění všemi prostory zdůvodňují mimo jiné takto:

            "Přece jsem za svůj stroj nedal takový prachy jenom proto, abych se pak na něj chodil koukat do garáže".

             Zajímavý myšlenkový pochod, vlastně vůbec ne. Až totiž jednou nějakého movitého tydýtka napadne  koupit si tank, logika tohoto zdůvodnění  mu bude velet jezdit a střílet po všem co se pohne i nepohne.

             Pán Bůh s námi. Policie a ostatní orgány totiž, které by v tomto měly konat s námi nejsou.

Autor: Vladimír Šťastný | pondělí 11.4.2011 22:00 | karma článku: 17,83 | přečteno: 2004x