Nový Vítězný únor.

25.února 2022 zablokoval správce domény cz, osm webů, které údajně šířily dezinformace. Máme zde nový Vítězný únor, tentokrát pro změnu vedený samozvanými cenzory.

Zablokovány byly tyto weby: Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Voxpopuliblog.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

S výjimkou občasné návštěvy Protiproudu jsem na ně nechodil, nevím, co bylo jejich náplní a jakým způsobem komentovaly aktuální události kolem nás. Přesto vnímám nucené zastavení jejich provozu jako chybu a jako úkrok naší země ze směru, kterým se vydala po převratu v roce 1989.

V první řadě netuším, jakou metodou a kdo stanovuje, že tenhle se vyjadřuje správně a tamten už ne. Pravda je poněkud neuchopitelná a obtížně definovatelná věc a na to, aby ji někdo stanovil, přesně určil a pak jediný hlásal, nemá nikdo patent ani mandát. Pravda vzniká v mysli každého z nás na základě konfrontace přijímaných informací a zásad, které nám vštípili naši rodiče a náš vzdělávací systém. Každý ji zpracovává individuálně a jedinečně. Už tohoto důvodu je jasné, že neexistuje jediná formulace pravdy, protože jí jednak není nikdo schopen a také ji každý vstřebává a zpracovává jinak.

Tím více mě překvapilo a zklamalo jednání CZ.NIC jako správce domény, které na doporučení vlády (tedy nikoli příkazu), výše jmenované weby zablokovalo. Je to nebezpečný počin a precedens do budoucna, kdy by nám různí samozvanci a vykladači „pravdy“ mohli začít kolečko po kolečku ukrajovat naše svobody, které se nám velmi těžce po roce 89 vrátily.

Je na místě připomenout, že z každé lidské činnosti vzniká odpad a že i sebelépe míněná a formulovaná myšlenka může být přijata opačně, nebo odmítnuta, tak už to holt je v našem vnímání, jak jsem zmínil výše. Cenzorský zákaz je ale to nejhorší, co v tomto můžeme udělat. I kdyby ty weby stokrát lhaly, má mít občan možnost si to svobodně přečíst a úplně stejně svobodně vyhodnotit. Alternativně smýšlející jedince zažene do izolace nebo skupin, ve kterých se spíše utvrdí ve svém pohledu a hodnocení světa, a pak už neuvěří ani tomu dobře míněnému.

Na závěr bych ještě připomněl paralelu s komunistickým Vítězným únorem. Tehdy byli lidé z jeho výsledku také nadšeni ačkoli pro mnohé z nich časem znamenal v lepším případě bolestné procitnutí z komunistické ideologie, v tom horším kriminál, nebo dokonce smrt. A při tom se to v tehdejší době tak hezky poslouchalo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Šťastný | úterý 1.3.2022 8:45 | karma článku: 39,10 | přečteno: 1667x