- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Před několika dny rozproudila debatu v houbařské obci zpráva, že byl u nás nalezen dosud neznámý druh hřibu. Zprávu o něm můžete nalézt třeba zde: http://hobby.idnes.cz/na-prerovsku-se-objevil-svetovy-houbarsky-unikat-jinde-na-zemi-ho-vice-neroste-19x-/houby.aspx?c=A130826_1969186_olomouc-zpravy_mip
Sám jsem vloni na podzim a letos na jaře narazil na hřib, který jsem dosud nenašel v žádném atlasu a který se mi doposud nepodařilo bezpečně určit. Zpočátku jsem tomu nepřikládal žádný zvláštní význam, v ozdravěných Krušnohorských lesích se objevuje celá řada druhů, které zde dříve nebyly, nebo se po desítkách let, kdy jim nepřál stav životního prostředí, vracejí. Mám na mysli především kováře, lišky nebo třeba pravé ryzce.
V první chvíli jsem si myslel, že jsem našel hřib Borový. Napovídala tomu hnědočervená, hrbatá hlava. Chybělo však typické ojínění a zespodu byl hřib na noze lehce načervenalý a lehký, hnědočervenavý nádech měly i jinak žluté, širší rourky, typické pro měkčí hřiby. Navíc, hřib Borový jsem ve svém regionu (Chomutovská část Krušných hor) nikdy nenašel. Sbírali jsme ho pouze při prázdninových návštěvách jižních Čech.
Zvláštní, nebo zvlášť podařené kusy kusy si obvykle dokumentuji, ale zrovna zde jsem díky jiným povinnostem nějak selhal. Nález jsem si pouze zběžně vyfotil spolu s ostatní nadílkou a hřiby uložil do lednice. Došlo na ně až po třech dnech, kdy hřiby i přes chlad „dozrály“ a rourky se jim zbarvily do hnědočervena, téměř shodně s barvou klobouku. Hřib je na řezu čistě bílý a nijak se nezbarvuje ani po delším čase.
Na rozdíl od suchohřiba v článku mám osobně vyzkoušeno, že můj hřib je jedlý. Byla z něj polévka, která neublížila ani mě ani nikomu z mé rodiny.
Další články autora |
Opletalova, Kutná Hora - Šipší
2 649 000 Kč