Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Klimatická Gréta, protestní pátky a co dál.

Začaly prázdniny a zřejmě se přestalo oteplovat, protože jinak si nedovedu vysvětlit klid na náměstích a ostatních shromaždištích, kde byl jinak v tradiční pátky slyšet křik spravedlivě rozhněvaných školáků a studentů.

A cožepak se nám naši mladí snažili sdělit?

„Všechno jste pohnojili, všude je bordel a špína, energii vyrábíte postaru a špinavě jako za krále Klacka, otepluje se a vůbec, za dvanáct let má bejt konec se vším a vy nás nutíte chodit do školy, koukejte s tím něco udělat“!!!.

Tak popořadě. Klimatické pátky má trošku na svědomí Greta Thunberg, která ve svých 15 letech začala, místo školy, chodit demonstrovat proti globálnímu oteplování před Švédský parlament. V normální společnosti by to nejspíš vyřešila domluva a rozumná promluva s rodiči, případně přiměřený výprask, jenže u Thunbergů to mají jinak. Ambiciózní maminka, která jinak pěje ve Švédské opeře, nabyla přesvědčení, že její dcerunka požívá zvláštního nadání (vidět CO2), a začala ji v jejím záškoláctví ještě podporovat.

Jinak bdělý a pohotový skandinávský sociální dozor v tom neshledal nic závadného a nechal věc být. Věci se chytla média a v permanentní mediální okurkové sezóně začala Grétě věnovat nepřiměřenou pozornost. To zase zpozorovala klimaticko-alarmistická lobby a protože obnovitelné zdroje energie (OZE) už veřejnost tolik netáhnou a jejich nehorázná podpora už vůbec ne a ukládání CO2 někam, se ukázalo být neskutečně drahou chimérou, začala Grétin příběh předkládat lidem s povídačkou o jejím vizionářství a nutností nějaké akce.

Nedělala to nezištně ale s vidinou toho, že pokud se na to podaří nachytat veřejné mínění, potažmo politiky, kteří tomu mínění potřebují ve jménu svého znovuzvolení náležitě podlézat, podaří se jim opět rozříznout měšec s penězi, na kterém oni politici sedí. No, a děti, které ještě neprokoukly ty tahy a šablony, podle kterých se tyto věci dělají na to nadšeně naskočily a s vidinou probenděných pátků se k vlně přidaly.

Očekával bych, že v tomto okamžiku projeví svou moudrost učitelské sbory oněch vzdělávacích ústavů, jehož frekventanti projevili odhodlání jít v pátek místo školy demonstrovat, jenže ouha. Nejen že neprojevily, ale ještě na to dětičkám udělily ředitelské nebo nějaké jiné volno a bylo jim úplně jedno, že myšlenkový obsah těch demonstrací byla směs prázdného a neskutečně omezeného a nepoučeného plácání o ničem.

Co bych tedy viděl jako adekvátní krok učitelských sborů? Otázka klimatu a jeho změn je mocné téma a ani školy by se neměly tvářit, že neexistuje, proto by bylo na místě v pátek obětovat hodinu Občanské nauky nebo něčeho podobného a udělat z ní hodinu debatní, v níž by mělo být dětem a studentům přiblíženo, že průmyslová výroba a výroba energií není úplně jednoduchá záležitost, že má spoustu proměnných, spoustu vedlejších vlivů a že absolutně čistá nebude nikdy. Také by jim měly vysvětlit, že každá společnost má jen nějaké hmotné prostředky a možnosti a že dne na den nelze zavedený a spolehlivý systém opustit, a pustit se do něčeho bez záruky, že to alespoň udrží náš dnešní životní standard.

Souhlasím, že to jsou věci, ve kterých učitelé základních škol nejsou samozřejmě a šířeji vzděláváni, ale určitě by se našli profesionálové dotčených oborů, kteří by byli ochotni do škol přijít a situaci a její zákonitosti dětem vysvětlit bez balastu, nepřesností a předpojatosti s kterými jsou zpravidla spojeny mediální zprávy.

A na závěr jeden vzkaz i těm dětem, které si momentálně zahrály v této šaškárně role užitečných idiotů. Pokud něco po někom chci a tím více, když to znamená přebourat společenské zvyklosti, vysvětlím druhé straně o co jde a nabídnu pomocnou ruku, tím se velice snadno dosáhnu toho, aby mi protistrana uvěřila, že to myslím vážně a tím mě také vážně brala. Ultimativní požadavky jsou spolehlivým způsobem jak potencionálního partnera předem nas….t.

Autor: Vladimír Šťastný | neděle 21.7.2019 8:32 | karma článku: 46,11 | přečteno: 6808x
  • Další články autora

Vladimír Šťastný

Letem, ženským pop music světem – Loreena McKennitt

Minisérie o muzikantkách, které mě v životě zvláštním způsobem zaujaly. Obyčejně posloucháme hudbu jen jako kulisu. Mé blogy budou o ženách, které alespoň mně donutily sednout si, a udělat si na poslech čas.

11.2.2021 v 6:00 | Karma: 7,37 | Přečteno: 166x | Diskuse| Kultura

Vladimír Šťastný

Letem, ženským pop music světem – Jocelyn Pook

Minisérie o muzikantkách, které mě v životě zvláštním způsobem zaujaly. Obyčejně posloucháme hudbu jen jako kulisu. Mé blogy budou o ženách, které alespoň mně donutily sednout si, a udělat si na poslech čas.

10.2.2021 v 6:00 | Karma: 3,43 | Přečteno: 135x | Diskuse| Kultura

Vladimír Šťastný

Letem, ženským pop music světem – Sinead O'Connor

Minisérie o muzikantkách, které mě v životě zvláštním způsobem zaujaly. Obyčejně posloucháme hudbu jen jako kulisu. Mé blogy budou o ženách, které alespoň mně donutily sednout si a udělat si na poslech čas.

9.2.2021 v 6:00 | Karma: 9,85 | Přečteno: 393x | Diskuse| Kultura

Vladimír Šťastný

Letem, ženským pop music světem – Ofra Haza

Minisérie o muzikantkách, které mě v životě zvláštním způsobem zaujaly. Obyčejně posloucháme hudbu jen jako kulisu. Mé blogy budou o ženách, které alespoň mně, donutily sednout si, a udělat si na poslech čas.

8.2.2021 v 6:00 | Karma: 6,57 | Přečteno: 190x | Diskuse| Kultura

Vladimír Šťastný

Konec jedné z elektrických pohádek.

Začátkem tohoto měsíce ohlásila německá pošta (DP) zastavení výroby elektrododávek StreetScooter, které vyráběla pro vlastní spotřebu a pro případné další zájemce.

21.3.2020 v 10:12 | Karma: 26,32 | Přečteno: 729x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1871x
Místní patriot, který ví, že Krušné hory jsou krásné

Seznam rubrik