Klimatická Gréta, protestní pátky a co dál – 2.

Původně jsem považoval to, co jsem napsal v prvním, stejnojmenném blogu, za konečné a myslel jsem, že se už k tématu nebudu dále vyjadřovat. Značný ohlas v diskusi, ale především včerejší obsah pořadu Devadesátka na ČT24, mě

přimělo napsat ještě pokračování.

Náplní pořadu bylo právě téma klimatické změny a také postoj mládeže a její stávky za nápravu této skutečnosti. Obsah pořadu potvrdil to, co tvrdím už ve svém prvním blogu: bezobsažnost studentských protestů, neschopnost formulovat svou myšlenku, skutečně zoufalou nevědomost a neznalost problému ani jeho řešení a neochotu se osobně podílet na případné nápravě.

Úvodem padlo slovo svaté přímo z úst Grety Thunberg a to přímo ve Francouzkém parlamentu, kam ji pozvala část jeho poslanců.

Poté hovořil pan Alexandr Ač, vědecký pracovník CzechGlobe, který ač bral jako bernou a nezpochybnitelnou minci závěry panelu IPCC, přišel mi jako první, ale zároveň i poslední příčetný a rozumně uvažující účastník diskuse. Dále už to bylo jen horší. Dalším byla mladičká Anna Mezgerová, mluvčí Fridays for Future v ČR, která studentům a organizaci, za kterou se vyjadřovala, provedla službu, které se říká medvědí. Přesně naplnila to, co jsem napsal v prvním odstavci pod perexem, nebyla schopná téměř na nic odpovědět a to, co by potencionálně říci mohla, bylo prý dosud neodsouhlasené její organizací a tudíž tajné.

Z jejích reakcí na dotazy divácké i moderátorské vyznělo, že osobní účast na nápravě není to nejdůležitější, daleko důležitější je burcovat masy a z toho důvodu během prázdnin proběhnou cca čtyři workshopy její organizace, které budou kout a piklit cosi, co rovněž nemůže prozradit, neb k tomu nemá svolení.

Vzhledem k jejímu mládí bych byl ale shovívavý a nesoudil ji tak příkře, jako dalšího účastníka debaty, který ač předesílal, že to, co bude říkat nejsou žádné bláboly, blábolil až se hory zelenaly a dostal se tak i do názorového nesouladu s panem Ačem, ačkoli si teoreticky měli notovat. Tím dalším účastníkem byl pan Ivan Rynda z katedry sociální a kulturní ekologie FHS UK.

To, co se moderátor celkem logicky chtěl od účastníků dozvědět bylo, aby řekli, jak si nápravu představují. S trochou připarodování to zkrátím:

Slečna Mezgerová: „Nevím“

Ivan Rynda: „I když si lidé budou muset do budoucna odříct celou řadu civilizačních vymožeností, lze tak prožít plnohodnotný a barevný život, bez toho, že by se museli nějak významně omezovat“.

Alexandr Ač: „Pokud budou lidi chtít dosáhnout nějaké změny, musí začít od sebe a ono potřebné uskrovnění pocítí a to ne málo“.

Odkaz na pořad je pod článkem, kdo jeho sledování dokáže obětovat necelou hodinku, tomu ho vřele doporučuji. Je to jedlé.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2877323-co-se-zmenami-klimatu-zapojit-se-musi-kazdy-konzumni-zapad-ale-bude-vic-bolet

Autor: Vladimír Šťastný | středa 24.7.2019 9:40 | karma článku: 36,09 | přečteno: 1311x