Zradou k vykoupení

Popeleční či škaredá středa je dnem, který připomíná křesťanům zradu apoštola Jidáše Iškariotského, kterýžto v zahradě Getsemanské  ,,polibkem smrti" vydal Ježíše Nazaretského do rukou ozbrojené skupině mužů.

Ten večer se Ježíš modlil k Bohu, protože věděl co se má stát i řekl:"Otče, chceš-li, odejmi ode mne tento kalich, ale ne má, nýbrž tvá vůle se staň." (Lk22,42)  Nato se vrátil k apoštolům, které shledal spící a smuten je probudil řkouce: "Hle, přiblížila se hodina, a Syn člověka je vydáván do rukou hříšníků. Vstaňte, pojďme! Hle přiblížil se ten, který mě zrazuje."  (Mt 26,45g-46)

Tehdy sluhové velekněžích spoutali Ježíše a předvedli jej před sanhedrin, kteří ho obvinili za účasti falešných svědků z rouhačství. A to je prvopočátek Ježíšova krutého mučení, která byť skončila jeho smrtí na kříži, tak započala novou éru, éru křesťanství. 

Nelze taky opomenout lidové zvyky, které na škaredou středu mohou být rozmanité. Však zvláště pro hospodyňky to znamená úklid, především pak vymetání sazí z komína, proto je středa nazývána taky ,,smetná či sazometná". Lidé by se v tento den neměli mračit, protože podle lidové tradice se pak budou mračit každou středu do dalších Velikonoc.

Přeji příjemné prožití velikonočních svátku zejména dnes na škaredou středu.

Autor: Vladimír Řehák | středa 1.4.2015 12:04 | karma článku: 9,09 | přečteno: 583x
  • Další články autora

Vladimír Řehák

Buď nám Babiš milostiv!

10.2.2016 v 22:52 | Karma: 24,78

Vladimír Řehák

Nevěřím v Boha...

2.1.2016 v 19:00 | Karma: 13,54