Příběh nekončí

    Epifanii čili slavnost Zjevení Páně, lidově „Tří králů" (6.leden), odjakživa doprovázely lidové zvyky. Ve střední Evropě je zvykem žehnání domů, při němž se na dveře křídou, a to nejlépe svěcenou píší písmena C+M+B, resp. K+M+B s udáním letopočtu. Nejsou to počáteční písmena jmen „Třech králů", či chcete-li mudrců: Kašpara, Melichara a Baltazara, jak se lidově traduje, nýbrž jedná se o zkratku latinského ,,Christus mansionem benedicat" česky: Kristus požehnej tomuto domu.

V den Epifanie, latinsky ,,epiphania Domini" si křesťané připomínají ,,zjevení Boží". Původem tento zvyk pochází z východní liturgické tradice a obsahuje mimo jiné i oslavu křtu Páně a samozřejmě pověstný příchod tří mudrců do Betléma, kteří se tam hodlali poklonit a předat dary novorozenému Ježíši z rodu Davidova. Tento svátek se slaví 6. ledna a většina církevních společností nevyjímaje ani tu katolickou, již ve zmiňovaný den považují vánoční svátky za ukončené . A nyní zpět k oněm pověstným darům biblických mudrců. Ty totiž v sobě skrývají symboliku, kterou hodlám krátce osvětlit.

Myrha - byla ve starověku velmi ceněná pryskyřice, ze které se vyráběla vonná mast, jíž se potíralo např. tělo zemřelého a symbolizuje, že Ježíš bude trpět. 

Kadidlo - získává se z kmene kadidlovníku a ve starověku bylo dokonce ceněno více než zlato, to symbolizuje Ježíšovu duchovní sílu a oběť.

Zlato - vyjadřuje stálost, neporušitelnost a úctu ke Králi všech králů.  

Před několika málo dny jsme uvítali nový rok 2015. Někdo si možná dával závazky, někdo snad více či méně bilancoval, a někdo vkročil do nového roku bez toho, že by se trápil ,,malichernostmi" výše zmíněného charakteru. Jak se zpívá v jedné písni příběh nekončí, a to i přesto že jsme připsali další rok v Gregoriánském kalendáři. A když ještě s tichým uspokojením zjištujeme, že naše tělo ,,díky Bohu" doposud slouží alespoň tak, že se obejdeme bez cizí pomoci lze sobě konstatovat, že to není s námi až tak zlé. Ale co ti ostatní? Nepotřebují zrovna oni pomoc? Ovšem, můžeme si odpovědět ,,každý, ať si pomůže sám", ale je to ta správná odpověď? A tady lze použít symboliku darů Tří králů, jenž ušli jistě dlouhou cestu, aby se mohli poklonit Ježíškovi, kterého považovali za pravého mesiáše. Buďme i my, jako ti pověstní mudrcové a zkusme začít nový rok něčím ušlechtilým, třeba i malou finanční podporou jakou je  viz. ,,Tříkrálová sbírka 2015", ovšem lze pomáhat i po svém, jak kdo chcete. Možná by bylo dobré si uvědomit, že ,,zítra" můžeme tuto nezištnou pomoc potřebovat sami. Ale to rozhodnutí, zda pomoci či ne, to závisí jen na každém z nás. Přeji vám všem v novém roce, aby jste nemuseli tuto pomoc potřebovat, a aby vaše ušlechtilá srdce pomáhala vždy, když je toho nejvíce potřeba. Pevné zdraví, pracovní i rodinné úspěchy v roce 2015 i v letech příštích, vám všem a samozřejmě i týmu iDnes přeje 

   Vladimír

 

  

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Řehák | neděle 4.1.2015 7:00 | karma článku: 6,68 | přečteno: 312x
  • Další články autora

Vladimír Řehák

Buď nám Babiš milostiv!

10.2.2016 v 22:52 | Karma: 24,78

Vladimír Řehák

Nevěřím v Boha...

2.1.2016 v 19:00 | Karma: 13,54