Koncesionářské poplatky - platit či neplatit?

Senátor Veleba hraje na struny, na které daňoví poplatníci slyší. Hlavní je, když je to nebude nic stát. Ale co za tím stojí?  Jsme schopni rozlišit možné negativní následky zrušením koncesionářských poplatků?

Velice podivně na mě zapůsobil návrh pana senátora Veleby (dříve funkcionář KSČ, nyní  předseda SPO známější jako Zemanovci)  omezit koncesionářské poplatky pro veřejnoprávní média ČT a ČRo ve smyslu návrhu zákona o televizních a rozhlasových poplatcích ,  kdy by platil tento poplatek jen ten, kdo bude chtít. Podle  radní a bývalé poslankyně Ivany Levé  je důvod ten, že  „Pan Veleba využívá toho, že lidé jsou s ČT nespokojeni. Vyloženě se na tom chce zviditelnit, přestože v oblasti mediálního práva toho zatím moc neodvedl.“  

Není s podivem, že prezident Zeman jak se dalo očekávat Velebův návrh samozřejmě podpořil. Je jisté, že pokud by takový návrh byl schválen, pak každý plátce koncesionářských poplatků okamžitě zruší tuto daň veřejnoprávním médiím. Otázkou je co by potom následovalo. Lze se právem domnívat, že pokud by ČT přišla o dotace za koncesionářské poplatky, pak by musela hledat finanční tok jinde, a reklamy vše nepokryjí. Zbývalo by zvolit cestu vysílání po způsobu ostatních komerčních TV formou jako reality show a podobnými ne zrovna kvalitou oplývajícími programy, čímž by si nijak nepolepšila, ba naopak. Tímto by se ČT stala závislou na tom, kdo ji bude nejvíce finančně podporovat. A co z toho plyne? Že by byla ovládána tím spíše, a tak by smysl veřejnoprávní TV šel promptně řečeno do kytek.
Jak je známo pro chod takového média, aby fungovalo jsou důležité finance. Dalo by se tudíž přehnaně uvažovat i nad tím, že pan Veleba hodlá svým návrhem ČT a ČRo  legálně  umlčet, aby v budoucnu vysílala jen to, co je pro vysokého činitele jako je např. prezident či případně jeho partaj to nejlukrativnější. Pokud má pan Veleba problém s vysíláním výše zmíněných veřejnoprávních médií, pak by se měl obrátit na radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV ), která nese odpovědnost za provoz tohoto subjektu. Někde jsem četl, že návrh pana Veleby má stejný charakter jako kdyby navrhl, aby si veřejnou dopravu platil jen ten, kdo bude chtít. Ale kdo ví co za návrhem pana Veleby opravdu stojí. Já si pokládám jedinou otázku: Nejsou snad důležitější problémy k řešení, než-li koncesionářské poplatky pane Velebo?  

Autor: Vladimír Řehák | středa 11.3.2015 23:06 | karma článku: 9,63 | přečteno: 816x
  • Další články autora

Vladimír Řehák

Buď nám Babiš milostiv!

10.2.2016 v 22:52 | Karma: 24,78

Vladimír Řehák

Nevěřím v Boha...

2.1.2016 v 19:00 | Karma: 13,54