Když mluví zbraně, mlčí múzy

Ve válce vítězí síla, bezohlednost a krutost. Projev jakéhokoliv zdůrazňování vojenské síly je důkazem odhodlanosti vést jakoukoliv válku.

Nejsem nikterak zastáncem  kremelské politiky, ale nemohu se neohradit k chystanému průjezdu amerického vojenského konvoje naší ,,českou kotlinou". Byť jsme součástí vojenského paktu Severoatlantické aliance NATO nevidím důvod, aby se po našem území proháněla bez patřičného argumentu vojska ze zámoří. 

Nehodlám proti tomu nijak demonstrovat, či zvedat proslulou červenou kartu. Chci jen vyjádřit co si myslím o zbytečných projevech síly, jenž se již předem míjejí účinkem. Raději uvítám rekonstrukce slavných či méně slavných historických bitev. Občas se účastním veřejných akcí jako jsou ,,Bahna ", jež jsou podobou vojenských, polovojenských a policejních ukázek našich a dříve i často zahraničních složek, však v případě průjezdu americké kolony se jedná jak podotkl mluvčí americké armády v Evropě Craig Childs o konvoj zdůrazňující „viditelnou demonstraci amerického závazku vůči spojencům v NATO a ukázku schopnosti NATO pružně přesouvat vojenské jednotky přes hranice spojenců v úzké spolupráci s nimi". 

K čemu je pak mezinárodní politika, když sami politici se nedokáží dohodnout? K čemu občané platící si tyto politiky ze svých daní volí zastupitele, kteří mnohdy nechtějí či snad neovládají vést mezinárodní vztahy za stolem (případně i kulatým), ale raději nechají mluvit za sebe právě zbraně? A to, byť se to týká zatím jen těch na cvičišti, však s důrazem projevu demonstrativního aktu síly.

Jak již někdo řekl ,,válka je vůl" a já se s tím plně ztotožňuji. Má snad někdo opačný názor?

Autor: Vladimír Řehák | sobota 21.3.2015 15:40 | karma článku: 18,96 | přečteno: 687x
  • Další články autora

Vladimír Řehák

Buď nám Babiš milostiv!

10.2.2016 v 22:52 | Karma: 24,78

Vladimír Řehák

Nevěřím v Boha...

2.1.2016 v 19:00 | Karma: 13,54