Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
GJ

Píšete, že kněží jsou nuceni popírat své "lidství"-

Kladete rovnítko mezi lidství a sexuální život, což je zcela chybné.

2 3
možnosti
Foto

Dovoluji si Vás upozornit, že nebýt sexuality a sexu vůbec, nebylo by ani lidství...

2 1
možnosti
OP

Karmu jsem vám dala, byť ta poznámka o tom, že Kristus je příčinou celibátu, je úplně mimo :-)

1 1
možnosti
DM

Drobná poznámka - celibát byl především zákazem manželství.

Prosazoval se pomalu. Za porušení celibátu nebývaly velké tresty (vyobcování = smrt, jak píšete). Viníkovi byl většinou zakázán přístup na mši, nařízeno pokání, pouť, veřejná zpověď apod.

Církevní tatíci byli sexuálně aktivní. Většina mužů nemá panenskou blánou - tedy spolehlivou kontrolou naprosté sexuální zdrženlivosti. Církevní tatíci měli nemanželské děti - levobočky. Existují i případy papežů, kteří byli ovládáni svými milenkami.

Než se prosadila volba sborem kardinálů, existovala i rodová následnictví. Papež Jan IX. měl s milenkou Marcií Crescenti syna, který se stal také papežem - Jan XI.

Mladý Pierre de Rosieres (papež Clement VI.) a jeho kámoš Karel IV. tvořili chlastací komando a užívali si po všech stránkách. Později se provalil skandál - papež měl nemanželskou dceru.

Papež Alexander VI. měl harém - Vannozzu Catanei, Giuliu Farnese a další urozené slečny. Své děti dokonce legitimizoval (prohlásil za vlastní) a dosadil do vlivných úřadů. Papežův pravnuk se stal svatým(!) - patron jezuitů František Borgiáš.

Papež Pavel III. měl čtyři děti, své dva vnuky povýšil na kardinály ...

Po Tridentském koncilu je těchto skandálů méně - církevní tatíci se zřejmě přeorientovali na mladé chlapce.

0 0
možnosti
MV

Faktem je, že v Evropě při vyšetřování zneužívání nezletilých kněžími, počet těchto zneužití nečinil ani 1% z počtu ostatních zneužití. Naprosto nejvíce k tomuto dochází ve vlastních rodinách-něco přes 60% a pak následují pedagogové, vychovatelé, vedoucí různých kroužků, klubů, trenéři, vedoucí letních táborů a podobně. Nutno k těmto přidat to, že i ženy se dopouštějí zneužívání nezletilých.

V tomto případě bych řekl, že soudružka Slonková, která má za sebou již dosti podivně interpretovaných kauz, se zase chtěla trochu zviditelnit.

2 1
možnosti
VH

Pravdou je, že toho jednoho procenta (známých) zneužití se dopustili příslušnící cca 0,3% menšiny.

1 0
možnosti

J91a32n 17Š16p91a50t70n34ý

26. 3. 2019 15:18

naprosty souhlas, jen se nemuzu ubranit pocitu, ze jste tu ameriku vlastne objevil take ... :)

0 0
možnosti
VM

Pokud má pan autor na mysli články redaktorů Slonkové a Kubíka, tak vězte, že mělo jít o starou záležitost, která je podle našich zákonů dávno promlčena a je třeba zachovat presumpci neviny.

Kromě toho je lidem v místě známo, že se jedná o rafinovanou pomstu ženy s 5 dětmi, nad kterou se pan farář kdysi slitoval, poskytl jí útočiště na faře, ta se mu tam pak začala roztahovat, jako by jí ten dům patřil, až se pan farář rozhodl nasadit všechny páky, aby ji vystěhoval. Ona mu na závěr pobytu ještě vyhrožovala, že jej zničí, na čemž nyní úspěšně pracuje.

6 2
možnosti
VH

Ano - může to být "me too". V konkrétním případě. Ale věřit obecně, že vysvěceni jsou výhradně buď impotenti, nebo mimořádně pevnou vůlí obdaření jedinci, je opravdu naivita vyššího stupně.

4 1
možnosti
VM

Příspěvek je hloupý, naprostá většina kněží a dalších zasvěcených osob požadavek celibátu důsledně dodržuje. Pisatel vůbec neví, o čem píše, a soudí podle sebe.

2 3
možnosti
Foto

Jistě, že soudím i podle sebe, mně se sperma na mozek netlačí...

3 2
možnosti
Foto

Odůvodnění je naprosto logické, proti tomu nemám co namítnout. Měli bychom si však uvědomit, že mezi pudy kontrolovanými vyššími primáty a moderní, věčně vynášenou populací jednadvacátého století je trochu rozdíl. V průběhu procesu sapientace jsme zmoudřeli, pudové jednání ustoupilo do pozadí a převážilo jednání volní.

Když se tedy lidé na základě své svobodné vůle přidají k církvi, měli by pak být schopni dodržovat její zvyklosti v plném rozsahu. Pokud posléze zjistí, že si nepřejí být natolik omezováni, měli by z církve odejít (nebo budiž, najít si jiné alternativy v souladu se zákonem a ve vší diskrétnosti).

Proto mi připadá trochu nespravedlivé, že veškerá kritika jde na hlavu církve a církevních pravidel - však ta by se jistě povolila, kdyby se ukázalo, že kvůli nim o členství v církevních pozicích nemá nikdo zájem. Lidé by nevyhovujícím pravidlům a zákonům měli v první řadě hledat přirozené regulační systémy, ne je začít porušovat a dávat to za vinu jejich zkostnatělosti a zastaralosti.

4 0
možnosti
Foto

Víte, celkem souhlas, ale na druhou stranu "normálně" žijícím lidem se to krotí občasné záchvaty pudů, když si mohou později jak se říká hodit škrpálem klidně jinde, ale takový kněží má přeci jen to ovládání hodně ztížené. Tím neomlouvám sexuální útoky z jejich strany, jen si říkám, že to mají o hodně těžší než ostatní. A ano - máte pravdu v tom, že kdo zjistí, že mu církevní pravidla nevyhovují, že by měl odejít, na druhou stranu však, kdo by pak v té katolické církvi zůstal...? A pokud skoro nikdo, odpovídalo by to na otázku, zda v dnešní době není model takového společenství přežitý a v podstatě neschopný pokračování v duchu, v jakém kdysi dávno vznikl.

3 1
možnosti
Foto

Já bych si spíše položil otázku, proč se s těmito aférami roztrhl pytel teprve až za papeže Františka.

Za Wojtyly nic takového neexistovalo.

Ratzinger otevřel otázku Vatikánské banky a musel se poroučet.

Pokud bude zlikvidovaný i papež František a nastoupí nějaký nový Wojtyla, tak se okamžitě nad všemi těmito aférami opět zavře voda.

Problém by však nastal, že po odvolání papeže Františka by nastalo trojpapežsví, protože i Ratzinger je doposud též papežem.

2 2
možnosti
MV

Těžko říci, např. kardinála Pella popotahují kvůli 40 let starému "svědectví" tří ministrantů, z nichž již dva vše odvolali a přiznali se že to byla lež. A František je jeden z těch, kteří ho potápí a nepostavili se za něj. Bohužel tento člověk odkryl nějaké podivné machinace kolem Vatikánské banky. Tedy otázka je zdali se věci odkrývají díky Františkovi, nebo jemu navzdory.

0 0
možnosti

S vaším názorem souhlasím. V církvi ale určitě není vyšší procento zneužívání, než např. v dětských a dorosteneckých organizacích. Důvod, proč je nyní na mušce především katolická a i ostatní křesťanské církve je nabíledni. Je potřeba co nejvíce zdiskreditovat domácí náboženství, když se na západě roubuje úplně nové a mnohem horší, než to tradiční.

5 0
možnosti
Foto

Zdravím, díky. Já ale nepíšu o tom, že by tam bylo vyšší procento zneužívání, než jinde, já píšu o tom, že tam to procento prostě je - stejně, jako jinde. Ale jde o problém, který se v současnosti řeší, proto řeším i já dnes církev a ne jiné organizace - to jen na vysvětlenou.

2 0
možnosti