- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
za mych mladych let, prozitych v socijaaaalistickem Ceskoslovensku, se na verejnosti stridaly nazory na dulezitost znalosti spolecenskeho vystupovani a zda kultivovany projev je burzoazni prezitek ("aristokratu"), nebo jestli by mel patrit k samozrejmostem zivota "socialistickeho cloveka". Od sedesatych let nahoru se vaha verejneho mineni zacala priklanet na to druhe.
V to patril kultivovany projev ve stravovani...stolovani, vkus/nevkus atd atd. Kdo mel rodice/ prarodice, kteri se v tom vyznali jeste "za kapitalismu", ten se to naucil doma. Kdo ne, ten musel spolehat na spolecenske otrkani z tanecnich a osvetovych rubrik casopisu.
Protoze ale u koryt staly ruzne proletarske typy "z lidu", forma buranstvi ve spolecenskem vystupovani se tolerovala a premira pravidel byla temito soudruhy nadale kritizovana jako burzoazni.....nebo aristokraticka
u nas v rodine nas vedli k tomu, ze znalost spravneho spolecenskeho vystupovani (vcetne stolovani a gastronomie) je zaklad pro zivot. Vedle toho nam take zduraznovali, ze kdo jede do ciziny reprezentuje nejen sebe, ale cely narod, ktery je pak podle vystupovani jednotlivcu posuzovan jako celek.
V soucasne dobe je to zvlast zavazne, protoze Cesi jsou diky sve nedavne politicke afiliaci v nevyhode.Jsou mnohymi hazeni do stejneho pytle s narody Balkanu a vychodni Evropy.
Jinymi slovy tez: kdo z Cechu se mraci na spolecenska pravidla a kultivovany projev jako na prebytecne aristokraticke kudrlinky, ten v ocich zahranicnich pozorovatelu nijak neprida sobe ani reputaci naroda. Jenom potvrdi, ze ta vychodoevropska klasifikace neni nezaslouzeny predsudek, ale skutecnost.
...že by měl začít brát nějaké léky...
Tak já vás pochválím a vy mi necháte zrušit registraci,ano?Tak to jste se pane kolego přepočítali!Ano úmyslně jsem použil množné číslo.A vy si přestaňte hrát na všemohoucího,na to nemáte "koule".Hezký den přeje V.Kroupa.
Kde jste byl? V Dubaji? Jste mezi podezrelymi: http://i.idnes.cz/10/022/gal/JB313446_00.jpg
Zdravim a . Dekuji za recept na tu majonezu, zni to vazne dobre, mozna to risknu. Uplne chapu , proc kupujete polske okurky, u nas je to take tragedie sehnat poradne okurky nakladane v kopru ci obycejne kysele. Americane pridavaji do vseho barvivo a delaji to bez kopru, bez cibule, neni to k jidlu. Ja kupuji nemecke, znacky Gundelsheim a Hengstenberg, jsou hodne podobne tomu, jake driv byvaly znojemske ( jestli si pamatujete). Umim ocenit , kdyz nekdy umi varit, chlap nebo zenska a dava do toho cit a pouziva kvalitni prisady. Jak je videt, nekdo neumi ocenit recept, protoze je a Australie nebo USA, ale pritom jde o recept v cestine pro Cechy, ale jim nebude po chuti, je li od emigranta...uz chapete, proc ma Vladimir Kroupa takove diskuse?
posilam pozdrav smerem na druhy breh toho rybniku mezi nami. Jsme ted momentalne na par dni dovolene na druhe strane 'prikopu". Zatimco od nas k vam se to popularne nazyva "the pond", k nasim nejblizsim sousedum to je jenom 'over the ditch'.
Vzdycky se zasmeji, kdyz se v nekom probudi stare cechackovske omezeni a zvyky a po komoussku zacnou nadavat a kritizovat prispevky emigrantu a jinych vystehovalcu ciste proto, ze sem nepisi z Ceska. Jakoby patent na rozum, narok mit zkusenosti a psani o nich sem do diskuze mel mit jenom ten, kdo je fyzicky v Cesku.
Cesi si uzili pres 40 let cenzury a presto si nekteri z nich neumi ani dnes vazit svobody a pokousi se cenzurovat ty, kdo jsou v zahranici.
Když dva dělají totéž,nemusí to být totéž ...
http://lubomirfiser.blog.idnes.cz/c/122907/Vykaslete-se-na-politiky-a-dejte-si-se-mnou.html
Tak nějak bych si představoval řízek v bramboráku a ne nějakou patlaninu
Do mísy dáme 6 syrových žloutků,přidáme 6 vařených žloutků,rozmícháme to(pořádně promíchat),pak po malých troškách přidáváme olej a pomalu jedním směrem mícháme.Olej se spotřebuje celý.
Pokud by se srazila lze to zachránit 2 syrovými žloutky.
Šlehač nedoporučuje,hrozí zdrcnutí.
Tatarku pak dělám tak,že nastrouhám okurky(dříve jsem používal Znojemské,ted jiné,ale nemohu si vzpomenout na výrobce),najemno nasekám cibulky,pár lžic plnotučné hořčice,trocha láku z okurek(jen trošku),a mlýnkem nasekaný černý pepř a dva stroužky česneku.
Já vím na česnek jste tady nějak alergický,ale mě to tak chutná.
Už jen chybí, abyste nás poučili, jak si vaříte čaj, protože my, hloupí čecháčci jsme úplně zaostalí a zřejmě ani nevíme, jak používat toaletní papír. To VY, tam za velkým rybníkem, jste jistojistě vývojově o sto mil napřed... Jen vám uniká, že pocházíte z té samé díry, jako my - český plebs. Žijte blaze, aristokrati V.Kroupa
USA je basta svetove kultury, vzdelanosti a intelektuality. Tedy aspon velka mesta na vychodnim pobrezi. Texas, Arizona a podobne buranovy plne opilcu pachnoucich hnojem se pocitat nedaji.
dik za zajimavy recept na tatarku i poznamku o vejcich a salmoneloze.
Mate zrejme ve vasich koncinach potize, ktere se malokdy vyskytuji 'pres rybnik" v nasich koncinach sveta. Proto my doma delame v 90% pripadu majonezu vlastni a jen obcas kupujeme komercni, jak zmineno dole 1)Thomyho, 2)Hellmanna.
Nase tatarka ma zaklad HUSTOU domaci majonezu, nasekane polske okurky (dill cucumbers), salotky, kapary, cerstve mlety cerny pepr na hrubo, lak z okurek, petrzel a nekdy i malicko treneho cesneku. Musi zustat relativne husta - ne jako voda
Nase zakladni majoneza: do vysokeho kelimku 1 cele vejce, 250ml oleje, lzicka Thomyho hladke horcice, sul, pepr, lzice citronove nebo limetkove stavy. Tycovy mixer Braun, rychlost turbo a jedeeeeem. Za 30 az 60 vterin je prima husta majoneza hotova. Bez zdrcnuti a jinych problemu. Takova je i pro chlapa hrackou, prave jako tatarka z ni pripravovana.
Jako že to vejce s olejem smícháte NAJEDNOU? A ona se z toho fakt udělá majonéza? Jí to vždycky kapu do šlehače div ne pipetou a stejně se to kolikrát zdrcne...
byl jsem par dni mimo, protoze se s manzelkou nachazime "in the Land of the Long White Cloud".
Diskuze se toci kolem dokola pripaleneho rizku. Ten v panvi vypada mnam a mne tmavsi barva rizku na taliri nijak nevadi, zrovna jako mi je uplne jedno jestli je autorem techto kucharskych vytvoru nejaky "Arthur nebo Martha". Posuzuji podle fotek a textu, ne kdo je pod tim podepsany.
Ukazal jsem to manzelce a ta poznamenala,ze rizecky vypadaji velmi chutne kdyz se smazi, ale dokonceny vytvor je "bleeeeh" diky syrove cibuli a hlavne tomu "bilemu hororu," pod nimz je utopeny.
Vysvetlil jsem ji, ze podle autora je rozredena Hellmannova majoneza zrejme tatarka a ona otocila oci v sloup. Rekla, ze "Hellmann a Thomy jsou 2 nejchutnejsi znacky komercene vyrabenych majonez, ale tohle z nich udelalo bile blato a ne tatarku. Tarka zustava husta i po pridani prisad a serviruje se jako kopecek vedle masa nebo v samostatne misticce. Kdo ji serviruje jako na fotce, nema zrejme respekt pro vlastni vareni."