Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

captain cook

20. 2. 2010 19:57
aristokrati

za mych mladych let, prozitych v socijaaaalistickem Ceskoslovensku, se na verejnosti stridaly nazory na dulezitost znalosti spolecenskeho vystupovani a zda kultivovany projev je burzoazni prezitek ("aristokratu"), nebo jestli by mel patrit k samozrejmostem zivota "socialistickeho cloveka". Od sedesatych let nahoru se vaha verejneho mineni zacala priklanet na to druhe.

V to patril kultivovany projev ve stravovani...stolovani, vkus/nevkus atd atd. Kdo mel rodice/ prarodice, kteri se v tom vyznali jeste "za kapitalismu", ten se to naucil doma. Kdo ne, ten musel spolehat na spolecenske otrkani z tanecnich a osvetovych rubrik casopisu.

Protoze ale u koryt staly ruzne proletarske typy "z lidu", forma buranstvi ve spolecenskem vystupovani se tolerovala a premira pravidel byla temito soudruhy nadale kritizovana jako burzoazni.....nebo aristokraticka

0 0
možnosti
MM

captain cook

20. 2. 2010 20:17
Re: aristokrati

u nas v rodine nas vedli k tomu, ze znalost spravneho spolecenskeho vystupovani (vcetne stolovani a gastronomie) je zaklad pro zivot. Vedle toho nam take zduraznovali, ze kdo jede do ciziny reprezentuje nejen sebe, ale cely narod, ktery je pak podle vystupovani jednotlivcu posuzovan jako celek.

V soucasne dobe je to zvlast zavazne, protoze Cesi jsou diky sve nedavne politicke afiliaci v nevyhode.Jsou mnohymi hazeni do stejneho pytle s narody Balkanu a vychodni Evropy.

Jinymi slovy tez: kdo z Cechu se mraci na spolecenska pravidla a kultivovany projev jako na prebytecne aristokraticke kudrlinky, ten v ocich zahranicnich pozorovatelu nijak neprida sobe ani reputaci naroda. Jenom potvrdi, ze ta vychodoevropska klasifikace neni nezaslouzeny predsudek, ale skutecnost.

0 0
možnosti
B

BornCzech

18. 2. 2010 23:11
Někdo by mu už konečně mohl naznačit...

...že by měl začít brát nějaké léky...

0 0
možnosti
VK

Vladimír Kroupa

18. 2. 2010 9:34
Jsem zpět,kolego...

Tak já vás pochválím a vy mi necháte zrušit registraci,ano?Tak to jste se pane kolego přepočítali!Ano úmyslně jsem použil množné číslo.A vy si přestaňte hrát na všemohoucího,na to nemáte "koule".Hezký den přeje V.Kroupa.

0 0
možnosti
MP

admiral666

18. 2. 2010 21:32
Re: Jsem zpět,kolego...

Kde jste byl? V Dubaji? Jste mezi podezrelymi: http://i.idnes.cz/10/022/gal/JB313446_00.jpg

0 0
možnosti
W

Wendolene

16. 2. 2010 16:48
To captain cook

Zdravim a V. Dekuji za recept na tu majonezu, zni to vazne dobre, mozna to risknu;-D. Uplne chapu , proc kupujete polske okurky, u nas je to take tragedie sehnat poradne okurky nakladane v kopru ci obycejne kysele. Americane pridavaji do vseho barvivo a delaji to bez kopru, bez cibule, neni to k jidlu. Ja kupuji nemecke, znacky Gundelsheim a Hengstenberg, jsou hodne podobne tomu, jake driv byvaly znojemske ( jestli si pamatujete). Umim ocenit , kdyz nekdy umi varit, chlap nebo zenska a dava do toho cit a pouziva kvalitni prisady. Jak je videt, nekdo neumi ocenit recept, protoze je a Australie nebo USA, ale pritom jde o recept v cestine pro Cechy, ale jim nebude po chuti, je li od emigranta...uz chapete, proc ma Vladimir Kroupa takove diskuse?

0 0
možnosti
MM

captain cook

18. 2. 2010 10:08
Re: To captain cook

posilam pozdrav smerem na druhy breh toho rybniku mezi nami. Jsme ted momentalne na par dni dovolene na druhe strane 'prikopu". Zatimco od nas k vam se to popularne nazyva "the pond", k nasim nejblizsim sousedum to je jenom 'over the ditch'.;-)

Vzdycky se zasmeji, kdyz se v nekom probudi stare cechackovske omezeni a zvyky a po komoussku zacnou nadavat a kritizovat prispevky emigrantu a jinych vystehovalcu ciste proto, ze sem nepisi z Ceska. Jakoby patent na rozum, narok mit zkusenosti a psani o nich sem do diskuze mel mit jenom ten, kdo je fyzicky v Cesku. ;-D

Cesi si uzili pres 40 let cenzury a presto si nekteri z nich neumi ani dnes vazit svobody a pokousi se cenzurovat ty, kdo jsou v zahranici.

0 0
možnosti
JTST

Je tam,můžeme si tykat!

16. 2. 2010 11:53
Něco od "konkurence"

Když dva dělají totéž,nemusí to být totéž ...  :-)

http://lubomirfiser.blog.idnes.cz/c/122907/Vykaslete-se-na-politiky-a-dejte-si-se-mnou.html

0 0
možnosti
HC

Hodnej cenzor

16. 2. 2010 12:43
Re: Něco od "konkurence"

Tak nějak bych si představoval řízek v bramboráku a ne nějakou patlaninu R^

0 0
možnosti
BH

BoboHml

16. 2. 2010 10:25
Moje domácí majonéza(přítelkyně)

Do mísy dáme 6 syrových žloutků,přidáme 6 vařených žloutků,rozmícháme to(pořádně promíchat),pak po malých troškách přidáváme olej a pomalu jedním směrem mícháme.Olej se spotřebuje celý.

Pokud by se srazila lze to zachránit 2 syrovými žloutky.

Šlehač nedoporučuje,hrozí zdrcnutí.

0 0
možnosti
BH

BoboHml

16. 2. 2010 10:32
Re: Moje domácí majonéza(přítelkyně)

Tatarku pak dělám tak,že nastrouhám okurky(dříve jsem používal Znojemské,ted jiné,ale nemohu si vzpomenout na výrobce),najemno nasekám cibulky,pár lžic plnotučné hořčice,trocha láku z okurek(jen trošku),a mlýnkem nasekaný černý pepř a dva stroužky česneku.

Já vím na česnek jste tady nějak alergický,ale mě to tak chutná.

0 0
možnosti
B

Bucharovic

16. 2. 2010 10:05
captain cook

Už jen chybí, abyste nás poučili, jak si vaříte čaj, protože my, hloupí čecháčci jsme úplně zaostalí a zřejmě ani nevíme, jak používat toaletní papír. To VY, tam za velkým rybníkem, jste jistojistě vývojově o sto mil napřed... Jen vám uniká, že pocházíte z té samé díry, jako my - český plebs. Žijte blaze, aristokrati;-D V.Kroupa

0 0
možnosti
MP

admiral666

16. 2. 2010 10:12
Re: captain cook

USA je basta svetove kultury, vzdelanosti a intelektuality. Tedy aspon velka mesta na vychodnim pobrezi. Texas, Arizona a podobne buranovy plne opilcu pachnoucich hnojem se pocitat nedaji.

0 0
možnosti
MM

captain cook

16. 2. 2010 8:21
2 wendolene

dik za zajimavy recept na tatarku i poznamku o vejcich a salmoneloze.

Mate zrejme ve vasich koncinach potize, ktere se malokdy vyskytuji 'pres rybnik" v nasich koncinach sveta. Proto my doma delame v 90% pripadu majonezu vlastni a jen obcas kupujeme komercni, jak zmineno dole 1)Thomyho, 2)Hellmanna.

 Nase tatarka ma zaklad HUSTOU domaci majonezu, nasekane polske okurky (dill cucumbers), salotky, kapary, cerstve mlety cerny pepr na hrubo, lak z okurek, petrzel a nekdy i malicko treneho cesneku. Musi zustat relativne husta - ne jako voda

 Nase zakladni majoneza: do vysokeho kelimku 1 cele vejce, 250ml oleje, lzicka Thomyho hladke horcice, sul, pepr, lzice citronove nebo limetkove stavy. Tycovy mixer Braun, rychlost turbo a jedeeeeem. Za 30 az 60 vterin je prima husta majoneza hotova.R^ Bez zdrcnuti a jinych problemu. Takova je i pro chlapa hrackou, prave jako tatarka z ni pripravovana.

0 0
možnosti
KL

Klara L

16. 2. 2010 9:57
Re: 2 wendolene

Jako že to vejce s olejem smícháte NAJEDNOU? A ona se z toho fakt udělá majonéza? Jí to vždycky kapu do šlehače div ne pipetou a stejně se to kolikrát zdrcne...;-(

0 0
možnosti
MM

captain cook

16. 2. 2010 7:58
tatarka: manzelka rekla bleee!!!!!

byl jsem par dni mimo, protoze se s manzelkou nachazime "in the Land of the Long White Cloud".

Diskuze se toci kolem dokola pripaleneho rizku. Ten v panvi vypada mnam a mne tmavsi barva rizku na taliri nijak nevadi, zrovna jako mi je uplne jedno jestli je autorem techto kucharskych vytvoru nejaky "Arthur nebo Martha". Posuzuji podle fotek a textu, ne kdo je pod tim podepsany.

Ukazal jsem to manzelce a ta poznamenala,ze rizecky vypadaji velmi chutne kdyz se smazi, ale dokonceny vytvor je "bleeeeh" diky syrove cibuli a hlavne tomu "bilemu hororu," pod nimz je utopeny.

Vysvetlil jsem ji, ze podle autora je rozredena Hellmannova majoneza zrejme tatarka a ona otocila oci v sloup. Rekla, ze "Hellmann a Thomy jsou 2 nejchutnejsi znacky komercene vyrabenych majonez, ale tohle z nich udelalo bile blato a ne tatarku. Tarka zustava husta i po pridani prisad a serviruje se jako kopecek vedle masa nebo v samostatne misticce. Kdo ji serviruje jako na fotce, nema zrejme respekt pro vlastni vareni."

0 0
možnosti
SH0

sir Humprey 010

15. 2. 2010 14:28
Kyselým

0 0
možnosti
MD

mikado12

15. 2. 2010 14:38
Re: Kyselým

Chováš se jak hysterka. Na čem fičíš?

0 0
možnosti