- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Vladimíre, gratuluji, vynikající článek a pěkné fotky.
podobne jako se Dalibor musel naucit housti....
.....pred mnoha lety jsem se musel ja naucit varit, abych si v cizine uzil ceskou kuchyni.
Mel jsem babiccin recept na nase prima houskove knedliky, ale jeji krajec (stejny jako na fotce) jsem sebou nemel. Celkem brzo po prijezdu do zamori jsem se spratelil s rakouskou rodinou, ktera me prakticky "adoptovala". Pani dom, Kaethe, byla ma kolegyne z prace a jeji dva synove byli kolem stejneho veku jako ja. Zatimco kluci se nechavali rozmazlovat mamou a jejim varenim, ja koukal se od ni naucit co jsem mohl. Zvlast me zaujaly jeji videnske houskove knedliky, ktere byly jednodussi nez babicciny a nepotrebovaly krajec.
Jsou na stejnem principu jako tady- do ridkeho testa se zamicha relativne velke mnozstvi kostek chleba a ze smesi se tvaruji knedliky.
Rozdil v prisadach je ten, ze namisto rohliku se pouziva dva dny stary chleba, bud uz na platky predkrajeny bily "toastovy", coz je klasicky recept. My ale davame prednost celozrnnemu toastovemu. Predkrajeny chleba zkrati cas krajeni na kosticky, ktere nesmi byt prilis velke. Krome mleka se dava jeste dobra lzice oleje. Mouka je hladka s praskem a na jeden salek mouky jdou 2 vajicka a salek mleka (salek =250ml). Take do toho nekdy, ciste pro obmenu, davame nasekanou zelenou petrzel, pripadne nasekanou anglickou slaninu.
Na salek mouky je zapotrebi obvykle aspon 50 dkg toastoveho chleba, nekdy platek - dva navic, zalezi jak absorbuje ridke testo. Videnske knedliky se netvaruji do sisek, ale mensich kouli a vari se 20 minut v pare.
pozn. pokud petrzel, pak ta plocholista, ktera ma vyraznejsi chut.
Správně je to takhle, Vladimíre:
"Zlí jazykové tvrdili."
Nebo taky správně:
"Zlé jazyky tvrdily."
Ale zas abych Vás jen nekritizoval - jednou jsem jedl takovýhle knedlík. A taky žiju!
:-))..já myslím, Václave, že Vladimír by vám měl dát každý článek ke kontrole než jej vydá...a bylo by to k dobru i nás všech, kteří tomu již nevěnují takovou pozornost a i když je to do očí bijcí hrubka, jsme jaksi takoví otupělí již.
No sláva! Já věděl, že jsem tu foku z receptu už někde viděl! Teď jenom nevím, kdo od koho opisoval!
http://miladasouckova.blog.idnes.cz/c/370545/Kdyz-vari-zencka-aneb-jak-se-varej-knedlici.html
:-))...tak ale pozor!...Vladimírovi tam chybí potravinový doplněk.."moucha v mléku"
Jedině kynuté, bez rohlíků, jaké mě učila babička Říkala jim "bačkory":-)
No Vladimíre, přijde mi to, jako že si k rajské mohu rovnou vzít rohlík...ale samozřejmě věc každého, co mu chutná a za splnění slibu, máte karmu. Škoda, že tu není Jana, jistě by měla velkou radost, že se dočkala:-)..a náhodou, krájet knedlíky nití, zas taková pakárna není!
Kolego, děsně tajná informace pro vás, jakožto člena širší obce kroupologické.
Jana tu JE!
Tyhle blivajzy taky děláme. A hodně mi chutnají s pečeným kuřetem a se zelím.
I když pečené vepřové taky ujde.
Právě probíhá rodinný rozkol. Moje sestra jásá "jasně,to jsou ty NAŠE skvělé knedlíky, já říkám Bléé, zase ty brousky samá houska. Tuhé, kompaktní. Bez kvasnic i prášku. Když vychladnou, dala by se jimi ukamenovat padlá žena.Mám ráda kynuté "nacucávací měchury", jak píše paní Martina.
Nikam se nerozkolujte, udělejte obojí a je klid :-). (já mám taky radši kynuté :-))
Dám Vám tip, neboli zlepšováček. Těsto nakydjte na potravinářskou fólii a zabalte jako takový výlešek. Kraje toho válečku pořádně dotáhněte až vznikne takový velký bonbón.
Je třeba dodáthnout a utvarovat ten válec pořádně. Potom to dejte vařit.
Nepochopím, jak někdo miluje houskové knedlíky bez housky! Bez housky, to je "závodka" ! Předpis znám, je výborný a berte můj ohlas jako objednávku na Vaši kuchařku. Doprovodné foto je fajn, jen mi tam u toho velkého nože chybí pro přesnost a dokonalost obvaz a leukoplast!
Bejvávalo, po uříznutí nehtu na palci levé ruky už jsem opatrnej...