Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já myslím, že to první kolo jsme skutečně vyhráli my, a že bychom docela koukali jak by to dopadlo, kdyby účast na demoškách byla srovnatelná třeba s Palachovým týdnem.

Ale život jede dál a ve druhém kole už se hrál úplně jiný zápas...

2 0
možnosti

Přesně. Ta masívní účast na demonstracích měla velký význam. R^

1 0
možnosti

"...protože nakonec by ten socík stejně padl, ale to tehdy nemohl nikdo vědět".

Zdroj: https://vladimirkroupa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=736026

To myslíte vážně, že v situaci, kdy v Polsku defakto už půl roku vládla Solidarita a Berlínská zeď byla už týden v rozvalinách, nemohl nikdo vědět, že socík padne?:-P

2 1
možnosti
BV

Zde se musím pana Kroupy tak trochu zastat. Všude takové štěstí, jako my, neměli. A nikdo nemohl tušit, jak se to zrovna u nás vyvine. Stejně, jako nikdo v té době nemohl tušit, že by to u nás mohlo probíhat podobně jako např. v Rumunsku (resp. nikdo si v ČSSR nedokázal např. v září představit, že za čtvrt roku se bude v Rumunsku střílet a jejich "generální" bude dokonce popraven) - nemohl prostě nikdo tušit, že budeme mít kliku jakou jsme měli - a nebudeme tu mít např. něco podobného, co zavedl Lukašenko v Bělorusku. Resp. že vůbec bude Bělorusko, protože se SSSR rozpadne, to samozřejmě také byla v té době myšlenka "z říše pohádek". A že se to tu Jakešovi a spol. nějakým způsobem podaří zabetonovat, to v té době také nevypadalo nijak nepravděpodobně. Samozřejmě - lidé se přestávali bát, bylo zřejmé, že "něco se stane" - ale co, to zřejmé nebylo. A komanči demonstrace potlačovali násilně - a obava, že přitvrdí, stejně jako třeba v srpnu 1969 a lidé se zase začnou bát, tu prostě byla. Stejně jako naděje, že to konečně praskne. Nakonec jsme měli kliku - ale, jak se říká, "po bitvě je každý generálem". Pro mě byl listopad a prosinec 1989 naprosto neuvěřitelná doba - a po mé zkušenosti se "zabetonovaným" socíkem v 80. letech s tím jejich heslem "Se Sovětským Svazem na věčné čas a nikdy jinak" mi těch několik týdnů tehdy skutečně připadalo tak trochu jako "virtuální realita".

0 0
možnosti
AK

Kdyby jedni komuniste nevyhrali nad druhymi, proc bychom dodnes meli gottwaldovske kraje a prazsky centralismus?! To me take docvaklo uz davno. Sice vam nechame vydelat, vycestovat, ale tu Cechii si tady pekne z Prahy podrzime. Ustavu napisem, jak se nam bude libit a zadny lid nam do toho kecat nebude.

0 0
možnosti
Foto

Obávám se, že jste zapřáhl vůz před koně. Chtělo by to víc respektu k historickým reáliím, a to i k těm, které evidentně neznáte.

2 0
možnosti
Foto

Poučte mě... Já vycházím z informací, které se dostávají bohužel až nyní na světlo a to, světe div se - od samotných protagonistů 17. listopadu 1989...

1 0
možnosti
Foto

Tak mi to, pane Kroupo, připadá, že jste nám volně převyprávěl článek pana Karla Pacnera ze sobotního Technetu.:-/

https://www.idnes.cz/technet/vojenstvi/michail-gorbacov-cssr-sssr-jakes-adamec-lenart-george-bush-sametova-revoluce.A191115_134352_vojenstvi_mla

1 0
možnosti
Foto

Tak ten jsem před tímto vaším odkazem nečetl. Asi vás překvapuje, že dva lidé, z nichž jeden je skladník Kroupa, mohou dojít k podobným závěrům nezávisle na sobě... Ale samozřejmě že článek pana Pacnera je mnohem obsáhlejší a jistě erudovanější.

1 0
možnosti
RK

Jinými slovy se říká pořád totéž. Mluvíme o mocenských ambicích a touze po majetku. Ti lidé prostě v době, kdy jim to vynášelo prebendy, kopali v dresu KSČ, když to "prasklo", prohlásili něco o pomýlení a nutnosti se angažovat kvůli rodinám, nebo nevysvětlili vůbec nic. Prostě vyčenichali, kde vuřty voní nejvíc. A tak jenom odložili jeden průkaz a sáhli po druhém. Měli naučené fráze, ale odmítám myšlenku, že nějaké ideologii kdy věřili. Jen ji uměli papouškovat ve chvíli, kdy se jim to hodilo a bylo potřeba. Takže zapomeňme na mocné komunisty, to byli jenom převlečení členové jedné z nejmocnějších světových stran - strany prospěchářů.

1 0
možnosti
BV

Pan Kroupa nejen, že mluví o mocenských ambicích a touze po majetku - on je přímo přesvědčený, že StB revoluci "rozjela" - viz to jeho >>o to přeci těm Estébákům, co se k tomu nachomýtli, šlo. Oni dostali úkol - rozjet revoluci.<< - je to v jednom z jeho příspěvků zde v tomto vlákně:

https://vladimirkroupa.blog.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A191118_736026_blogidnes&vlakno=98530245

0 0
možnosti
BV

Zajímalo by mě, jestli se zde někdo domnívá, že bylo de facto jedno, zda jsem tenkrát jako student burcoval zbytek republiky k tomu, aby se k protestům přidal - anebo někdo jiný, třeba nějaký opravdu přesvědčený komunista, se naopak snažil situaci "uklidnit" (ne, že bych někoho takového znal, ale zcela jistě se našli i tací) - já i onen hypotetický komunista jsme vlastně "oba" pracovali pro komunisty - já pro ty, kteří "za pomoci StB vyvolali" revoluci aby získali vliv - a on pro ty, kteří si svůj vliv chtěli naopak zachovat. Bylo to tedy "tak"? Resp. domnívá se to tu někdo? Co, pane Stando Nováku a jemu podobní? Bylo to tedy podle vás "jedno", kdo tehdy na jaké straně stál? A tímpádem byl tedy zřejmě "nejrozumnější" postoj "nedělat nic" - "ono to nějak dopadne" - a vlastně je to jedno, jestli vyhrají komunisti jedni nebo druzí... A co mi to jen ze současné doby připomíná...?

1 0
možnosti
Foto

Znáte to rčení o "užitečných idiotech"...?

1 0
možnosti
JL

Pane Kroupo, pisete moc dlouhy clanek. Ale budis. Jen jedno jste zapomel zdelit. Ti vitezni "komousi" vedeli jak k tomu vitezstvi dospet. A co navic, vedeli, jak vyuzit to ke svemu prospechu. Znali tu definici vitezne revoluce. "Neznas-li jak zorganizovat budoucnost po revoluci, prohrajes".

Ten system je jeste dnes. Proto ty nesvary pokracuji. Nezalezi zda nas vede socialista ci jako konzervativec. System dany po revoluci jim dava moznost krast ve velkem A ti, kteri v tom Prognostickem ustavu ten system pripravili, se nam jen smeji.

Ty osoby si musite sam dosadit, pane Kroupo

1 1
možnosti
JT

J11i84r33i 56T27i86c70h40y

18. 11. 2019 16:44

Ja vidim jakousi podobu s rokem 1968, kdy se lide dali ohloupit zarytym komunistou Dubcekem, ze snad nejak vylepsi ten zlocinny system.

2 1
možnosti

J93a62k91u29b 34Š92o81l38c

18. 11. 2019 14:54

Také jsem fanda této konspirační teorie, přidal bych ještě, že tu beztrestnost bylo třeba domluvit s novým vedením a dostat lidi do ulic dalo dost práce (srpen nic, říjen nic, až teprve, když se jim sáhlo na děti).

2 0
možnosti
IL

I83v15a94n62a 47L53a33n73c55e

18. 11. 2019 15:44

Ríká se tomu: vymývání mozků a začíná to právě už ve škole....

2 0
možnosti