Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

captain cook

21. 11. 2010 9:01
par faktickych oprav

1)v Praze byla pro bezdetny manzelsky par cekaci doba na druzstevni byt 11( ano jedenact) let. O neco mene pro rodiny s detmi a jeste mene pro zaslouzile uderniky ci obcany s vlivnym strejckem tlacenkou nebo pytlikem bankovek.

2)Zubari, lekari, nemocnice - prisne rozdeleno do obvodu. Jinam to neslo - leda s pomoci znameho a prislusneho baksise osetrujicimu lekari a sestre.

3)Hypoteky, pujcky -normalni 25lety na zacatku pracovni kariery obvykle nechodi s 2 miliony v kapse, pokud nema zamozne pribuzne. Co je spatneho na hypotekach ci pujckach? Naprosto normalni zpusob zivota v mnoha zemich a ziti v ramci zodpovedneho rozpoctu. Clovek slysi o mensine, ktera se nerozvazne financne prepnula, kdyz mela velke oci a malou kapsu a koupila velkovilu namisto rozumneho maleho domku. Zato ale vubec neslysi o velke vetsine, ktera uspesne pujcku splatila a pozdeji si i polepsila koupi neceho vetsiho v pozdejsi a lepe placene fazi pracovni kariery.

0 0
možnosti
MM

captain cook

21. 11. 2010 9:15
Re: par faktickych oprav

"zboží, které se kdysi vyrábělo u nás a bylo tak dobře vyrobené, že mnohdy ještě slouží v některých domácnostech i dnes"

Mohl bys prosim uvest priklad? Pochybuji totiz, ze beres v uvahu moderni technologii. Kdo pred 1989 sehnal barevny televizor , ten se povazoval za stastlivce. Mozna vydrzely dele nez ty dnesni, ale kolik TV je vymenovano ne proto, ze by skutecne doslouzily, ale predevsim proto, ze lide chteji novejsi technologii, vic cudliku a kvalitnejsi obraz/zvuk?

Kolik pracek z totality sice mozna slouzi, ale kolik majitelu dava prednost novejsim a technicky lepe vybavenym modelum? Kolik ruznych druhu spotrebicu meli bezne v domacnostech na Zapade, zatimco doma bylo neco velmi malo z toho k mani jen v Tuzexu? Kdy se mezi radovymi obcany rozmnozily mikrovlnky, mycky nadobi, susicky pradla, automaticke pracky, video rekordery atd atd, ktere byly na Zapade naprosto bezne v 80. letech? Kdy se rozmohlo majitelstvi osobnich aut ve velkem?

0 0
možnosti

jrc

21. 11. 2010 8:35
Nemáte pravdu, ale dostanete karmu !

Je nám mnohem lépe !

Tehdy jsme měli panelákový byt zadarmo, nebo za několik desítek tisíc

a nikdo nás nemohl jednoduše vystěhovat. 

Dnes má tentýž panelákový byt hodnotu několika miliónů.

No a tak jsme za těch komunistů, ani nevěděli, že jsme vlastně milionáři! No a milionářům bylo přeci vždycky lépe !

0 0
možnosti
DM

Aretta

12. 11. 2010 20:25
Tohle je třeba lež:

"Tehdy nebyl problém.... umístit dítě do jeslí "

...

V  mém městě jste musel prokázat, že nemáte žádného rodinného příslušníka (babičku, dědečka...), který by se mohl o dítě postarat. "Mohl postarat" neznamelo "chtěl", ale třeba "byl v důchodu".

Žijící babička v důchodu znamenalo u nás "nelze do jeslí a ani do školky".

0 0
možnosti
VK

bloger-Vladimír Kroupa

15. 11. 2010 10:18
Re: Tohle je třeba lež:

Proč hned tak tvrdé slovo jako je -,,lež"? Já ve Vašem městě nežil a nemohu za to, že jste tam měli těch jeslí málo. V Praze byla situace myslím trochu jiná a já vycházel ze zkušeností právě v Praze.

0 0
možnosti
PZHSO

Pepa z Hongkongu, sponzor ODS

11. 11. 2010 13:39
alex hart

respect R^

0 0
možnosti
JC

já claudius

11. 11. 2010 11:14
Proč tak velká diskuze?

Z a prvé, autor napsal bez příkras své vidění světa.

 I  nteligentně a srozumitelně napsaný text.

P ravdivě a poctivě napsáno.

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

11. 11. 2010 13:19
Re: Proč tak velká diskuze?

Milý absolutusi. Ano, napsal své vidění světa. Jak moc je inteligentně a rozumitelně napsaný, nebo dokonce pravdivě a poctivě (jak definujete "poctivě napsáno?) je otázka jiné diskuze. Zatím jste mě v diskuzi pouze napadal, ale argumentů se dočkat nešlo.

Děkuji za ten akrostych. Koukám, že jste mým velkým fanouškm a obdivovatelem. Samozřejmě mi to trochu lichotí, ale zároveň znejisťuje - ještě jsem nebyl objektem uctívání mužů a přiznám, že toho bych se rád vyvaroval.

0 0
možnosti
1

1absolutus

11. 11. 2010 10:46
Není to trapné?

Si dělat reklamu bod cizím blogem na svůj článek? Hlavně aby byla karma! Jak velký rozdíl mezi blogerem + a blogerem - !:-)

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

11. 11. 2010 13:16
Re: Není to trapné?

Ale Claudie, to přece dělá mnoho blogerů (i p. Kroupa) - že když narazí na téma, co už sami zpracovali. Já ho holt zpracoval, ale publikovaný bude až později, tak jsem nedal link, jak je běžné. Vadí vám to? Je mi líto, ale asi s tím nic nenaděláte.

0 0
možnosti
AH

alex hart

11. 11. 2010 10:35
K autorovi -1-

Vážený autore, oceňuji, že jste se pustil do takového tématu, které se v našich dobách jaksi nenosí, i když je navýsost aktuální. Jen bych vás v řadě věcí poopravil.

.

Máte pravdu, že v dnešní době, 20 let po revoluci, je ještě stále v módě svádět všechny vady současného systému na minulý režim. Přehnaně loajální hujerové a takzvaně vyvážená média o tom vědí své. Někdy je to k blití, velebnosti, jak se vysloveně současný problém svádí na kde cvo, jen ne aby se přiznalo špatné vedení a řízení dnes.

.

Na drohou stranu vám musím poněkud oponovat. Pokud chceme být objektivní, tak minulý režim měl celou řadu slabin, a kdo jej zažil, musí si na ně pamatovat, protože na ně spolu s ostatními také nadával. Ano, souhlasím s vámi, že ve vyjmenovaných jednotlivostech máte víceméně pravdu. Jenže když to postavíte tak, že tehdy bylo všechno výborné, a dnes to stojí za houby, tak to přeci taky není pravda. Co je dnes špatné, že není vidět žádná dobrá perspektiva dalšího dobrého vývoje.

0 0
možnosti
AH

alex hart

11. 11. 2010 10:37
Re: K autorovi -1-

Proto si myslím, že čím dál víc lidí nadává. Jinak ale životní úroveň zde vůbec není špatná (samozřejmě měřeno relativně a nesrovnávám ji s Německem a Švédskem) což ovšem antikomunisti vždy rádi dělávali (pročpak to asi nedělají dnes?). Naopak, naše životní úroveň nás bude čím dál víc ruinovat, pokud se s tím něco rozumného a přiměřeného neudělá. Samozřejmě dnešní k režimu servilní antikomunisti nikdy nepřiznají, že se zde po revoluci za přihlížení nových vlád zcela beztrestně rozkradla a zašantročila obrovská část národního majetku, že zde existuje policejně - soudní mafie, že podnikatelé ovlivňují nežádoucím způsobem rozhodování státu a řada jiných nešvarů. A že kdybyste proti tomu opravdu vážně bojoval, že to nepřežijete ve zdraví. To vše je pravda.

Na druhou stranu není a nemůže být pravda, že všechno je nyní "ee", zatímco před revolucí bylo vše "činané". Takovými tvrzeními bychom se dopouštěli toho, co zde kritizujete. Ne že byste to přímo tvrdil, ale váš tón článku ...

0 0
možnosti
RL

limbursky.blog.idnes.cz

11. 11. 2010 10:24
Ano Vláďo, v mnohém se dá souhlasit....

Mnohé tvé dedukce by bylo ještě lepší aplikovat třeba na dobu druhé světové války, aby tvé jasnozřivé myšlenky lépe vynikly.

Za fašounů se v Čechách dokonce začala stavět dálnice a vůbec, byl v mnohém lepší pořádek než dnes. A jak k sobě měli tehdy lidé blízko! Solidarita mezi lidmi byla enormní (společný nepřítel vždy sbližuje). Můj otec v té době chodil do školy a vše perfektně fungovalo. A výuka cizích jazyků (němčiny) zdarma!  A - cituji tě z článku - i v té době samozřejmě "lidé žili, milovali se, hádali se, rodili se a umírali." Jo jo, zlaté časy. Ta zatracená svoboda dneska...rozzívenci jedni nevědí, co by chtěli dřív. Šup zase nějakou totalitu na nás, viď, Vláďo. Takoví jako ty to jistě časem dokážou. Svoboda přece omezuje, vyčerpává a destruuje mezilidské vztahy. S tím je třeba něco dělat. ;-)

0 0
možnosti
AH

alex hart

11. 11. 2010 10:52
Re: Ano Vláďo, v mnohém se dá souhlasit....

Ano, máte svůj díl pravdy, pane Limburský, a čekal jsem, kdy s tímhle někdo přijde. I moji prarodiče, kteří srovnávali s I. sv. válkou mi potvrdili, že za Hitlera zde byl většinou pořádek, na lístky se dalo sehnat jídlo, zatímco za I. sv. války zde lidi téměř chcípali hlady. No však se to tu zde jmenovalo Protektorát. Jinými slovy: když si nebudete moc vyskakovat, tak na Vás ty hrůzy války tak moc nedolehnou. I přesto za 6 let protektorátu stihli Němci zplynovat a jinak vyvraždit přes 600 tisíc našich občanů, nemluvě o dalších zvěrstvech jako bylo totální nasazení, apod.

.

Když se dnes říká, že komunisti byli ještě horší, tak by to mělo znamenat, že za 40 let vlády komunistů by bylo u nás vyvražděno přes  4 milióny lidí. To je samozřejmě nehorázný nesmysl, ale přesto se podobné kraviny stále dokola tvrdí. I zde v této diskusi. Nejsem obhájcem komunistů, do bot si ostatně   n a s r a l i  ponejvíce sami, jen nemám rád vyslovené lži a demagogii, což se zde obojí vyskytuje.

0 0
možnosti
ZZ

hasmen

11. 11. 2010 10:12
Pro všechny ty bijce...

Víte jaký je rozdíl mezi nekomunistou a antikomunistou?

Nekomunista nikdy komunisty nevolil, ale nijak se tím nevychvaluje. Antikomunista

je ten, co byl vzorný svazák a vystudoval díky dobrému kádrovému posudku (otec

i matka v KSČ), ale dnes všude vykřikuje, jak bojuje proti "návratu

komunismu".

0 0
možnosti
VT

Vlad III. Tepes

11. 11. 2010 10:18
Re: Pro všechny ty bijce...

tohle nema cenu komentovat...

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

11. 11. 2010 10:12
pro všechny milovníky socialismu

sděluji, že jsem si dovolil včera doplnit páně Kroupův článek o skvělých věcech za reálsocialismu. protože toho bohužel dost vynechal. Bude publikován odpoledne, po třetí hodině. Děkuji za pozornost.

0 0
možnosti
JR

kulinek2

11. 11. 2010 10:22
Re: pro všechny milovníky socialismu

Mnoho úspěchů v karmohonění:-)

0 0
možnosti