Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

milanalois

17. 6. 2008 20:36
Podrobně jsem se seznámil již před léty

s teorií reinkarnace podle buddhistů i podle hinduistů. Nemá to žádnou logiku, je to postaveno jen na spekulacích a dejavu. Když někdo umře, jeho tělo je likvidováno a pokud přitom zanikne i intelekt a vědomí, je to úplně stejné, jako kdyby nebyl ani posmrtný život, ani reinkarnace. Vzkříšení tím vyloučeno není: všechny informace o těle i vědomí mohou být externě uloženy (viz transhumanismus) a celý člověk tak může být později rekonstruován i s pocitem totožnosti.

Pokud by docházelo k reinkarnaci, tato rekonstrukce člověka by nebyla možná. Reinkarnace by naopak znamenala definitivní zánik člověka v jeho celistvosti. Jako když přemažeme videopásku novou nahrávkou - co tam bylo původně, to již není obnovitelné, je definitivně zničeno. Víra v reinkarnaci je tedy stejně deprimující jako víra v nejsurovější ateistický materialismus. A představa, že je člověk trestán špatnou inkarnací za předchozí chyby, kterých se ale dopustil někdo jiný a už si je nepamatuje ani původní ani současný?

0 0
možnosti
A

Anup1

17. 6. 2008 22:26
Re: Podrobně jsem se seznámil již před léty

Záznam toho,co člověk koná=skutky,se zaznamenávají na duši.(proto někteří lidé,kteří prodělali klinickou smrt mluví o tom,že se jim před Světlem přehrál celý život).Jsou-li těžší,vrací se po fyzické smrti,po určitém čase s tím záznamem dolů,takže duše je stejná,jen fyzické tělo jiné.

0 0
možnosti
RK

McCorner

17. 6. 2008 15:14
reinkarnace

Reinkarnace, ve smyslu že když zemřu má duše se narodí v jiném těle (lidském či zvířecím) v židovství ani v křesťanství nikdy nebyla. A pokud si myslíte že ano najděte mi to v Bibli (nebo v jiné židovské literatuře ze které vychází žiovská víra).

V židovské a křesťanské víře je jen víra ve znovuzrození (to je důvod proč se ptali Ježíše jestli je Eliáš či jiný prorok), ale stejné duše ve stejném obnoveném/znovuzrozeném těle. Nikde v Bibli nenajdete (a pokud ano napište mi kde), že když budeš žít špatně v příštím životě budeš třeba pes.

V Bibli je jasně napsané, že když zemřeš tak spíš (nic nevíš, nic neděláš ...) jak bys pak mohl žít v jiném těle další život ... to je v přímém rozporu s reinkarnací.

Jak byste třeba reinkarancí vysvětlili vzkříšení Lazara?

0 0
možnosti
JC

Jarcho

17. 6. 2008 16:52
Mně na teorii reinkarnace nejvíc vadí ta zjevná nesmyslnost.

Je to jako kdyby rodiče svému dítěti po maturitě úplně vymazali paměť a poslali ho znova do první třídy základní školy a celý proces tak dlouho, dokud neodmaturuje s vyznamenáním.

Reinkarnace by měla smysl jedině tehdy, kdy by si člověk pamatoval všechno ze všech předchozích životů. Jinak smysl nemá naprosto žádný, je absurdně neúčelná.

0 0
možnosti
B

BlackBox

17. 6. 2008 14:26
Víra..

V podstatě souhlasím, jen bych doplnil...

Reinkarnace v křesťanství jako taková nikdy neexistovala, pouze ze židovské tradice se občas věřilo, že někteří lidé jsou převtělenými proroky (např. Mojžíš, Eliáš..) nebo naopak mají vtělení ďábla či zlého ducha(blázni, nemocní atd.) - na obyčejné lidi toto rozhodně neplatilo!

A ještě k víře jako takové:

Ví­rá je v nás, věří­cí­ je každý z nás, každý z nás věří­ v "něco", jeden v "islám", druhý v "budhizmus" a třetí­ v "sám sebe" a pokud někdo ří­ká že je nevěří­cí­ tak nemá pravdu-protože si nejspí­š na otázky ví­ry udělal nějaký vlastní­ názor a tí­m pádem "věří­ sám sobě" nebo věří­ tomu co mu někdo řekl aniž by to sám zkoumal (třeba že bůh neexistuje) a proto tomu věří­ a pokládá to za své.. Věřit nejde v něco, o čem ví­š, že to existuje. Ví­ra je to právě proto, že to neví­š, čili v to můžeš jen věřit. V momentě, když máš důkaz, to jednoduše ví­š. Víra je vlastní všem lidem a může si na ní udělat každý svůj vlastní názor-svou vlastní víru

0 0
možnosti
A

Anup1

17. 6. 2008 13:30
Karma!

Každý má svou duchovní cestu,nemá bez přemýšlení slepě přijímat od církví.Před takovouto pohodlnou cestou Bible varuje.

Od té doby,cose do ní dívám sama,vidím,že církve nám z ní neříkaly nikdy vše.

Už jsem to někde v podobné diskusi psala,že je v ní hodně pasáží,kterým se kněží a vykladači Bible vyhýbají.Nevím,možná proto,že jim nerozumí,nebo proto,že rozumět nechtějí,asi proto,že by přišli o své slepé posluchače.V těchto pasážích  totiž stojí,,že tu veškerou pravdu,pro záchranu těch kdo ji  budou chtít slyšet,se dovíme ještě včas , před koncem času.Tedy jasné,že to,co bylo dáno do Bible od apoštolů a co hlásají církve,nám neříká vše.

To,že reinkarnace byla součástí křesťanství,o tom svědčí to,že se i přes její odstranění,celou Biblí prolíná.Už v otázce,zda je Ježíš Eliáš,dále, když se ptají apoštolové Ježíše,zda se ten slepý od narození provinil sám,či  jeho  rodiče.Kde a kdy ,by se mohl provinit,když byl potrestán slepotou od narození?

0 0
možnosti
A

Anup1

17. 6. 2008 14:30
Re: Karma!

A všude přece,jak Ježíš,pak i apoštolové mluvili k lidem tak,jakoby se měli dožít konce času.Fyzicky přece nemožné.Hovořili totiž  k jejich duším,které se vracejí,pokud záznam svých vin z minulých životů neodčinily.Tak je Bůh totiž spravedlivý,milosrdný a milující.Dal nám zákon a svobodnou vůli.Tím vložil osud každého z nás do našich vlastních rukou,co si tedy  zasijeme,to sklízíme,on nezasahuje.

Tím,že pozemská církev vynechala reinkarnaci,ponížila Boha spravedlivého a dokonalého,na Boha libovolně s námi nakládajícího a odbývá to přemýšlivým lidem rčením,že cesty boží jsou přece nevyzpytatelné.

Ježíš z nikoho hříchy nesejmul,tak ,jak se hlásá.Otec jej poslal,aby dal příklad,jak se chovat a žít,abychom se jich mohli zbavovat vlastní snahou.I toto v Bibli stojí! V jeho dvou zákonech,do kterých shrnul celé Desatero,je vše.A jsou to ve skutečnosti základní morální zákony.To je ta správná cesta.

Církve,nejvíc katolická,nesplnily svůj úkol,ani nešly samy  podle toho,co kázaly lidem.

0 0
možnosti
RK

McCorner

17. 6. 2008 9:55
Víra II

Ježíš mu řekl: „‚Miluj Hospodina, svého Boha, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí.‘ To je první a největší přikázání. Druhé je mu podobné: ‚Miluj svého bližního jako sám sebe.‘ V těchto dvou přikázáních spočívá celý Zákon i Proroci.“

Tohle je pak trochu víc rozšířeno v desateru. A celá bible je o tom jak se lidi v historii snažili podle toho žít. A o tom jak se jim to nedařilo, a o tom že si Boží milosrdenství nemůžeme ničím zasloužit ani skutky, ani penězi.

0 0
možnosti
RK

McCorner

17. 6. 2008 9:58
Omlouvám se, trochu mi blbnul net.

0 0
možnosti
RK

McCorner

17. 6. 2008 9:49
Víra

No problém je o tom, že každý člověk má svůj rozum, a podle toho i pochopí to co si třeba přečte v Bibli, proto se stoprocentně ve všem neshodnou ani členové jedné církve. A když tyhle rozdíly v pochopení přerostou v problémy tak vznikne nová církev.

Píšete, o tom že stačí aby se lidi k sobě chovali dobře a že to bylo na začáktku všech náboženství. Problém je v tom že to co já považuju za dobré nemusí být dobré pro toho druhého. Jak potom poznáte jak se máte chovat (co dělat)?Muslimové/křesťané/budhisté, kteří se snaží o "přesvědčení toho druhého" že jeho víra je správná i za pomoci násilí, si taky myslí že dělají dobrou věc.

Ta jednoduchá víra o které píšete je a má jen dva principy které si můžete přečíst v Bibli - Matouš 22 kapitola 37 verš.

0 0
možnosti
RK

McCorner

17. 6. 2008 9:49
Re: Víra

Ježíš mu řekl: „‚Miluj Hospodina, svého Boha, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí.‘ To je první a největší přikázání. Druhé je mu podobné: ‚Miluj svého bližního jako sám sebe.‘ V těchto dvou přikázáních spočívá celý Zákon i Proroci.“

Tohle je pak trochu víc rozšířeno v desateru. A celá bible je o tom jak se lidi v historii snažili podle toho žít. A o tom jak se jim to nedařilo, a o tom že si Boží milosrdenství nemůžeme ničím zasloužit ani skutky, ani penězi.

0 0
možnosti
JP

Gindry

17. 6. 2008 9:41
Wicca

koukni na wicca.cz - třeba najdeš nějakou inspiraci...

0 0
možnosti
PB

Perdita

17. 6. 2008 9:17
hezky clanek

velice s Vami souhlasim.. problem je ze jakkakoli nabozenstvi musi byt komplikovane. Kdyby bylo jednoduche lide by nepotrebovali vsechny knezi, vykladace ci ceremoniare. A ti diky nim ziskavaji prostredky a mohou lepe udrzovat lidi, kteri by danou cirkev chteli opustit.

Ja jsem  kdysi, kdyz mi bylo asi 16-17 zatouzila patrit do luna nejake cirkve. Z kulturniho hlediska jsem zvolila cirkev rimskokatolickou. Vydrzela jsem to asi rok. Porad ty same ritualy, jedna veta Bible vysvetlena na pul strance buhvikym a i jista lhostejnost mych spolu(bratru/sester) mne presvedcily, ze moje vlastni, intimni vira je lepsi.

0 0
možnosti
D

dr.bolíto

17. 6. 2008 11:08
Re: hezky clanek

Nejste náhodou já? ;-D Na plnou hubu deklarovaná láska k bližnímu a potom maximálně odsouzení typu "to máš z toho, že jsi hřešila," a "my jsme lepší, protože chodíme do kostela" mne rychle z lůna církve zase vyhnala.

0 0
možnosti
JC

Jarcho

17. 6. 2008 9:03
Není pravda,

že víra v reinkarnaci byla součástí křesťanství. Nebyla nikdy. Ale ve čtvrtém století po Kristu byla výslovně odmítnuta jako blud.

Reinkarnace je nesmysl z mnoha důvodů, zejména však proto, že není k ničemu dobrá a užitečná, pouze různí šejdíři se tím přiživují. Karma je "vynález" indický, je to konstrukce vyvolávající extrémní beznaděj a pasivitu.

Stran Vámi uváděné statistiky - je to jen názorná ukázka neseriosnosti všelikých průzkumů veřejného mínění, ať již ho organizuje kdokoli, instituce EU však zejména.

Rozdíly mezi jednotlivými náboženstvími jsou velmi zajímavou zkratkou popsány zde:

http://rozcesti.bloguje.cz/697252-postoj-krestanu-k-jinym-nabozenstvim.php

0 0
možnosti
JC

Jarcho

17. 6. 2008 9:13
Ještě k té reinkarnaci

ze slovníku http://www.iencyklopedie.cz/reinkarnace/ kopíruji toto:

Z lat. reincarnatio, »nové vtělení«. Znamená přijetí dalšího tělesného života po smrti. S pojmem reinkarnace (znovuzrození, stěhování duší, palingeneze, metempsychóza) se setkáváme v mnoha kulturách (na nejrůznější úrovni teoretických úvah, již od náboženství přírodních národů), zatímco systematické propracování se nachází hlavně v hinduismu, buddhismu a v antickém Řecku. Pokud jde o křesťanství, ani SZ, ani NZ o inkarnaci neučí a Irenej tvrdí, že křesťanská nauka o osobní jedinečnosti člověka reinkarnaci vylučuje, tak jako ji vylučuje nauka o - vzkříšení (Tertulián).

0 0
možnosti
JB

pegaska

17. 6. 2008 8:25
Odnože, sekty

Právě tím "vytvářením si náboženství podle svého gusta" vznikají různé sekty. Paradoxem je, že tohle přizpůsobování si náboženství sám sobě je začátkem konce víry - snahy poznání pravdy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1141x
Je to člověk.

Seznam rubrik