Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Soukromé vlastnictví je základem jakéhosi pořádku na zemi. Na druhou stranu židé podle knih Mojžíšových vždy za 50 let měli vracet původním rodinám, co vyzískali, propustit židovské otroky a zrušit staré dluhy. Asi jako když si děti hrají na obchod, nakonec se vše vrátí a každý jde se svými věcmi dom.

Uctívání bohatsví je na druhou stranu, jak uvádí autor z evangelia,  pěkná hloupost. Mamon svazuje lidskou svobodu, podobně jako hřích. A kdo hřeší je otrokem hříchu. No a právě z tohoto otroctví nás vysvobozuje Ježíš. V Bibli lze dále číst:"Co pomůže člověku, když celý svět získá, a ztratí svou duši?" Máme před sebou dva velké Boží dary: život pozemský a věčný. Jejich dárce nám je věnoval, ale nevnutil. Můžeme se rozhodnout, komu budeme sloužit a jestli máme o tyto dary zájem. "Zvolte si život nebo smrt"... Přál bych si, abyste všichni dopadli dobře. Nepřidávejte se a nezůstávejte na straně anděla, který odmítl sloužit Bohu. Slyšte o tom už Proglas od sv.Cyrila: "Kristus přichází shromáždit národy, neboť je světlem tohoto celého světa...(http://www.ceskaliteratura.cz/texty/proglas.htm).";

1 0
možnosti
VH

Omlouvám se za chybu v odstavci:

Rozdíl je v tom, že pánem bohatství se řídit musí, jinak by civilizace nemohla existovat, kdežto pánem !!bohatství!!se řídit jenom může, aniž by tuto službu někdo zakazoval. Pánem Bohem se řídit nemusí a podstatu civilizace to neohrozí.

Správně má být:

Rozdíl je v tom, že pánem bohatství se řídit musí, jinak by civilizace nemohla existovat, kdežto pánem !!Bohem!! se řídit jenom může, aniž by tuto službu někdo zakazoval. Pánem Bohem se řídit nemusí a podstatu civilizace to neohrozí.

Jinak děkuji za názory, i když ne zcela příznivé

1 0
možnosti
Foto

Pouze soukromé vlastnictví poskytuje lidem možnost jednat mravně, tj. věnovat se ctnostem laskavosti a dobročinnosti. Vynucené veřejné vlastnictví  tuto možnost ničí.

2 0
možnosti
Foto

a není to spíše naopak? Pouze kolektivní vlastnictví vylučuje jakoukoliv možnost krádeže. Když nebude nikdo nic mít, nikdo nemůže vlastnit, takže nebude existovat žádný motiv pro krádež.

Proudhon: Vlastnictví jednotlivce je krádež.

0 1
možnosti
AK

Nevím kolika restitucí se ještě dožijeme, ale obávám se, že jedné restituce se nedožijeme nikdy - restituce státního rozpočtu.

Aby každý musel vrátit co z něj po roce 89 vykradl.

Spíš očekávám, že se to vykradené stane posvátným - jak po tom volá autor..

1 0
možnosti
Foto

dle pravidel nastavených autorem by měl stát dostat zpět majetek za cca 4 biliony předrevolučních Kčs, o které byl zastánci privatizace, volného trhu a soukromého majetku okraden.

1 1
možnosti
Foto

soukromé vlastnictví je ou kej, ale dědění by se mělo zrušit, neboť nemá žádné opodstatnění

0 3
možnosti
ZB

Opravdu velká snůška nesmyslů v tak krátkém článku.

2 5
možnosti
Foto

To značí, že máme Habsburkům vrátit Konopiště?

0 0
možnosti
JC

Strašné. Takovou snůšku blábolů jsem vážně už dlouho nečetl.

Nejšílenější mně připadá to, že se tvrdíte, že vlastnictví je posvátné a k tomu se dovoláváte evangelních výroků proti vlastnictví.

4 1
možnosti
Foto

a navíc i kolektivní vlastnictví je posvátné. A vzhledem k tomu, že čtyři pětiny existujících základních fondů bylo vytvořeno v dělné spolupráci lidu tohoto státu, tak to dle autora tomuto lidu se musí vracet.

2 1
možnosti