Zugspitze s chřipkou, aneb srovnání zdravotnictví....

Jako každý rok jsme vyrazili s kamarády na lyže do Rakouska. Letos vyhrál areál Tiroler Zugspitze se 139 km sjezdovek a čtyřmi většími areály.  Nakonec bylo vše jinak, ale i tak jsem bohatší o zajímavou zkušenost.

Ubytování jsme měli zamluvené v Heiterwangu. Je to malá vesnička a velký apartmán pro 6 lidí stál na 6 nocí příjemných 630 E, včetně pobytové taxy a závěrečného úklidu. Apartmán je po renovaci, má 3 dvoulůžáky a blízko je vlakové nádraží.

Vyjeli jsme 15.1.2017 a po příjezdu jsem cítil, že letos to nebude o zážitcích z lyžování. Kašel, teplota a pocit slabosti mě poslal do postele. V pondělí ráno vyrazili kamarádi lyžovat. Po  celodenním ležení jsem prohodil pár slov s paní domácí. Ta mě překvapila, že v blízkém Bichlbachu ordinuje doktor od 16 do 18 hodin. Do konce ordinační doby zbývalo cca 40 minut, tak jsem jej zkusil navštívit. Venku hustě sněžilo a Bichlbach je 8 km daleko. Ordinace byla hodně zaplněná a na řadu jsem se dostal po hodině a půl chvilku před půl osmou.

Celkem jsem v ordinaci strávil 40 minut. Lékaři jsou manželé, vše spolu vzájemně konzultovali a nejtěžší bylo se s pacientem domluvit. Snažil jsem se jim vysvětlit, že je to angína, ať mi předepíší antibiotika a bude vše brzy v pořádku :-).

Poté, co mně změřili tlak a teplotu, prohlédli všechny horní otvory a vzali z nich vzorky, dále nabrali krev, poslechli dýchání a prohmatali břicho se shodli, že se jedná o chřipku. Dali mi s sebou 3 léky a abych to opravdu pochopil, pan doktor Murr mi vlastnoručně na list papíru popsal jak léky používat a co mohou způsobit. Za to všechno jsem zaplatil 19 E.

Za dva dny paní domácí přiběhla, že pan doktor volá a ptá se jak mi je. Při jakémkoli zhoršení jej mám bez obav navštívit. Bylo mi trochu líp, což jsem rád po domácí vyřídil.

Včera, čili v pátek a den před odjezdem, zastavilo před domem auto a pan doktor předal paní domácí obálku pro mě či spíše pro ošetřujícího lékaře doma. Uvnitř bylo potvrzení, že se jedná o diagnostikovaný virus typu A a kompletní krevní rozbor z laboratoře v Telfsu.

Po předchozí zkušenosti s návštěvou lékaře doma kde bylo zatím maximem měření tlaku a ukázání krku byla péče o bezejmenného pacienta velice přínosným zážitkem.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Havránek | sobota 21.1.2017 18:58 | karma článku: 30,98 | přečteno: 1335x