EL ne, MOL Cup ne, k sestupu blíž než k titulu, obraťme list.

Současný trenér Sparty Stramaccioni je pro mě jednoznačnou osobností fotbalové sezony. Po brzkém vypadnutí z EL s týmem Bělehradu soustředil veškeré síly na ligu a MOL Cup. V lize mají po 11. kolech ztrátu na Plzeň 15 bodů.

MOL Cup pro něj skončil včera. Hráči Sparty hráli bez zájmu, a jen s pomocí rozhodčího zápas dospěl až k penaltám. Zákeřný faul Štětiny byl potrestán jen žlutou kartou, za faul na Poznara se měla kopat penalta a druhý gól domácích padl po vysoké noze.

V penaltové loterii 2 hráči Sparty nezvládli tíhu okamžiku a Baník jde zaslouženě dál.

Přitom domácí pohár se z naprostého otloukánka na okraji zájmu stal soutěží s velkou prestiží. Její vítěz postupuje přímo do základní skupiny EL. Ta mu zajišťuje příjem min. 70 milionů korun, a další za přenosová práva, reklamy a za získané body.

Po zápase trenér zhodnotil utkání tak, že první poločas byl nejhorší za jeho působení a je třeba obrátit list. Krásná slova, jen nevím na jakou kapitolu chce nyní navázat. Hra je bez nápadu, jiskry, taktiky. Realizační tým má 7 asistentů. Neumím si představit, čím se tito odborníci celý čas zabývají.

Pro mě jako fanouška Viktorie Plzeň je celá situace jako dar z nebe. Na jedné straně bych hlasoval, aby Stramaccioni dostal ještě alespoň 5 let důvěry. Na druhé je nejvyšší čas, aby celý realizační tým dostal jednosměrné jízdenky do Itálie a Sparta se vrátila k práci s vlastní mládeží. Ta patří mezi nejlepší u nás, a je i pro mě smutné sledovat, jak zahraniční "hvězdy" za zenitem hrají bez zájmu a vytlačují mladé talenty.

Je jistě těžké pro majitele Křetinského přiznat, že tento nákladný experiment nevyšel. Leč každý další měsíc působení italských amatérů s královským platem začíná škodit celému našemu fotbalu. 

Autor: Vladimír Havránek | čtvrtek 26.10.2017 8:05 | karma článku: 25,06 | přečteno: 712x