Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Jako rodilý ostravák, který vyrůstal v domě, kde většina rodin byla hornická, jsem rád, že byl natočen tento film... A co mně na tomto filmu nejvíce zaujalo? Jednalo se o cynismus té doby velice dobře znázorněný v jedné ze závěrečných scén... Paní Issová pohřbívala svého manžela a syna... a pan Langmajer jí chtěl předat řády...

0 0
možnosti
MS

Od ČT dobrá práce, hodně se mi líbila Issová, byla ve své roli roli dost věrohodná. R^

5 0
možnosti
Foto

Ano, herečka Marta Issová byla dobrá - i když typ ostravské hornické ženy, matky několika dětí, není. Ale zvládla to, všechna čest. R^

1 0
možnosti
MV

Česká je dobrá! Čím dál tím lepší.

4 0
možnosti
VV

Take se Mi film libil. Vzpomel jsem si Jak dva kamaradi z nasi Vera a svetnice se nechali obalamutit a o pul roku so zkratit vojnu nastupem na brigadu co dolu co Ostravy. Za tri tydny byli zpatky a radi so odslouzili i to dvoumesicni prodlouzeni sluzby z rozkazu ministra obrany.

0 0
možnosti
LB

Kdysi jsme měli v práci kolegu, stařičkého pana architekta, který po válce vystudoval VŠ ve Vídni a vyslyšel výzvu čsl. vlády, aby se inteligence vrátila do vlasti.

V 50. letech pracoval v ostravském Stavoprojektu a rád o té době vyprávěl.

Mj. vzpomínal, jak byli horníci tlačeni k rekordům, např. horničtí úderníci dostávali za své heroické výkony poukázky na tehdy úzkoprofilové manšestráky. A lid na to okamžitě zareagoval: "Podle kulí poznáš bejka, podle kalhot úderníka".

Na šachtě, kde horníci trhali rekordy, si mohli rozsvítit rudou pěticípou hvězdu. A tradovalo se, že úderníci napsali na vozíky, které putovaly k sousední šachtě vzkaz:

"U nás rudá hvězda svítí, u vás tma je jako v řiti." A neúderníci kontrovali: "Sviť, hvězdičko, sviť, polibte nám řiť!"

Takže ani horníkům nechyběl smysl pro humor :-)

2 0
možnosti
DP

Bez humoru se neobejdete nikde, natož pak několik set metrů pod zemí. I když je asi trošku černější než ten náš.

3 0
možnosti
Foto

Obdobná tragedie se odehrála v roce 1981 na dole Pluto II v Louce u Litvínova .

0 0
možnosti
Foto

No já nevím, ale já bych počkala, až co tomu řekne pan Kroupa a váš jmenovec Josef. ;-)

5 0
možnosti
Foto

Karma.Plivači na ČT zažili velké zklamání...

8 0
možnosti
Foto

Pravda, také ČT občas kritizuji, zejména kvůli nevyváženosti některých jejich publicistických pořadů, ale hlavně kvůli hloupým seriálům, ale co se týká její účasti na tvorbě televizního ho filmu Dukla 61 si zaslouží pochvalu. I když nějakou menší chybičku bych vytkla, panu režizérovi, který se tohoto filmového projektu jinak zhostil na výbornou. (Jeho filmy budu vyhledávat). Rozhodně je to jeden z nejlepších filmů posledního období. Při té příležitosti jsem si vzpomněla na jednoho mého spolužáka z vyššího stupně devítiletky, tehdy zvaného střední. Jako patnáctiletý se nechal "naverbovat" do hornického učiliště na Ostravsku, a tuším, někdy v 70 letech tam v některém dole tragicky zahynul. Škoda mladého života, byl to hodný chlapec... Čest jeho památce... A také památce všech těch, co zahynuli na dole Dukla v roce 1961.

1 0
možnosti
JF

Jsem přesvědčen, že kdyby takto férově vystupovali Moravec a spol, žádných stížností by nebylo.....

1 3
možnosti
Foto

Až na ten jazyk, který mi, jako Ostravákovi trhal uši.

0 3
možnosti
VS

Myslím, že je nutné se podívat jak se mluvilo tehdy a ne teď, když už se všichni asimilovali.;-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 338
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2093x
62 let, hodně zájmů, hlavně cestování. Mám moc rád Rakousko, pro jeho přírodu, srdečné lidi, rozmanitost a pohodu. Jinak kolo, lyžování, četba, biatlon a dokumenty.

Seznam rubrik