Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já Vám nevím, dávat nám ekonomicky za vzor zrovna třeba Řecko...8-o

1 0
možnosti
VH

Do výše inflace se jistě promítá i kurz koruny. Je otázkou v jaké míře.

Přehlížíte fakt, že inflace byla vysoká již v loňském roce a na začátku roku letošního. Při ustáleném kurzu koruny (resp. poklesu v období listopad 2019 - únor 2020). Průměrná míra inflace byla v roce 2019 2,8 % (jedna z nejvyšších v EU i OECD). Ovšem meziroční inflace v měsíci listopadu byla 3,1 % a v prosinci 3,2 %. Při zpevňující koruně. Ne, na kurz koruny dnešní inflaci nesvádějte (nebo jen malininko).

Inflace je dána (logicky a očekávatelně) především, téměř výhradně, neskutečným rozhazováním peněz vládou (trvajícím již 7 let). Velkohubé zvyšování příjmů všech nemůže mít jiný efekt. Rozumní na tento fakt upozorňovali. Tupější se smáli.

To rozhazování musí někdo zaplatit: částečně ti, kterým bylo přidáno (hodnota příjmů se sníží) a především ti, kteří šetřili na stáří (těm hodnota úspor výrazně klesne).

Ano - pánové a dámy Sobotka, Babiš, Marxová, Maláčová, Schilerová rozhazovali a rozhazují naše peníze a my ty dluhy musíme zaplatit. I vysokou inflací. (A částečně i horším kurzem koruny.)

4 0
možnosti
PS

Tenhle blog nestojí ani za komentář...

1 2
možnosti

Euro je politická měna zavedená v době, kdy vrcholil tlak na "zřízení" utopické sjednocené Evropy, v níž by euro plnilo funkci dolaru.

Nesmyslnost konceptu "státu Evropa" už se naštěstí plně projevila, fanatickým obhájcům Panevropy navzdory, jen to euro zůstalo.

V další fázi rehabilitace národních států se euro změní v jakýsi "převoditelný rubl" obnoveného EHS nebo zanikne.

Takže dobře za korunu.[>-]

6 5
možnosti
OU
ZZ

eu nic nadává, protože nic nemá, buď přerozděluje nebo rozdává vytisknuté papírky, je nereformovatelná a hlavně je založená na obrovské lži : když tam lákala ty, kteří pro ní hlasovali, bylo to jen o volném pohybu osob a společném trhu, ne o jedné měně, jedné vládě resp. o spojených státech evropských

3 2
možnosti
Foto

A obávám se, že bude ještě hůř. Inflace vystřelí, protože jinak by se stát těch dluhů nezbavil. I na příští rok prý Schillerová plánuje schodek 300 miliard (a to už údajně bude ekonomika v růstu). Ale já vím, sorry, může za to Kalousek.

5 0
možnosti
OU
ZZ

jo, ale díky koruně se nebudeme přímo podílet na opravdu ujetých nápadech macrona na úhradu dopadu viru pro itálii nebo francii chudí budou platit bohatým, děkuji, zlatá koruna

5 3
možnosti
OU
PB

To, že Slováci jsou spokojený, není fakt žádný argument. Já se Slováky pracoval a pil. Jejich závěr je tento: V Čechách je ráj, protože mzdy jsou vyšší a ceny nižší.

Mohl byste jim oponovat takovým hospodským příkladem? Víte vůbec jaké jsou mzdy a ceny tam a tady? Můžete mi říct, jak to že ani za deset let nedoběhli náš spotřební koš? Když už tedy maj to ojro?

9 3
možnosti
Foto

Proč tolik Slováků pracuje u nás. Pokud se jich ptáte na euro, tak na něj nadávají.

5 2
možnosti
Foto

Že máme stále ještě korunu, je naše obrovská výhoda.

12 1
možnosti
PB
MB

Pokud vím, tak celé roky si EU zoufá nad nízkou inflací (nebo dokonce deflací) a všemožnými prostředky monetární politiky (kvantitativní uvolňování atd) vytlačit inflaci alespoň na kýžené 2%. Takže její pokles, přes veškerou stimulační snahu, je vlastně propadák. (Mimochodem, všimněte si, že vámi uváděný článek to ani nikterak nehodnotí, pouze uvádí statistické údaje, závěry si musí každý udělat sám).

Rozumná stabilní inflace je totiž žádoucí, neboť stimuluje ekonomické subjekty k činnostem, které by jinak neprováděly. Podobně je to s měnovými kurzy. Vždyť kde kdo se snažil snižovat kurz svojí měny aby získal konkurenční výhodu (vždyť to bylo i předmětem sporů o tom, kdo a jak uměle podhodnocuje svoji měnu).

Vlastní měna je pravé požehnání. Je to jeden z nejvýznamnějších prvků, který umožňuje reagovat na aktuální ekonomickou situaci a přizpůsobovat se jí. Významný nástroj, kterého je nesmysl se zbavovat.

Zaplať pánbůh za korunu!

13 4
možnosti
  • Počet článků 338
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2093x
62 let, hodně zájmů, hlavně cestování. Mám moc rád Rakousko, pro jeho přírodu, srdečné lidi, rozmanitost a pohodu. Jinak kolo, lyžování, četba, biatlon a dokumenty.

Seznam rubrik