Bába z ledu je slušný film, ale s tím, co následovalo na ČT 2 se nedá srovnat.

Jako mnoho diváků jsem se těšil na hvězdnou Bábu z ledu. Je to slušný film, i když na 6 lvů jej nehodnotím. Po jeho skončení vysílala ČT 2 film Jen o rodinných záležitostech. Film je skvělý, přesvědčivý a mrazí z něj.

Film Jen o rodinných záležitostech byl natočený v roce 1990. 

Jeho režisérem je Jiří Svoboda a má výborné obsazení. Herecké výkony Marty Vančurové, či pánů Kňažka,Hanzlíka, Rodena a dalších jsou nezapomenutelné.

Příběh se odehrává v 50. létech a velice dobře přibližuje praktiky komunistů. Jak se z lidí dostávalo přiznání, brutalita vyšetřovatelů či řetězové donucení na jehož základě došlo k zatčení dalších lid. Ti se často provinili jen účastí v západním odboji.

Je to až nápadně podobné praktikám při čarodějnických procesech, které jsou výborně ztvárněné ve filmu Kladivo na čarodějnice.

Nevím, že by tento film byl někdy promítán v kině, či vysílaný v televizi. Je to škoda. Srovnání s novou tuzemskou produkcí na předávání cen na slavnostním večeru ukazují jeho kvalitu.

Dnes, kdy se komunisté opětovně prezentují jako moderní strana se vzletnými ideály je jeho děj a vyznění dvojnásobně aktuální.

Autor: Vladimír Havránek | pondělí 12.3.2018 11:53 | karma článku: 35,92 | přečteno: 4564x