Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Ano i ne.

Cílem vojáků wehrmachtu v Čechách v květnových dnech bylo už jenom vzdát se do rukou Američanů, ne Rusů. To jim povstání a barikády zkomplikovaly, jinde než v Praze se přes Vltavu dostat nemohli. Vedle toho tu však byli ještě SS, kteří mnohdy bojovali až do 12.5 a kteří měli na svědomí civilné oběti (např. Praha-Pankrác). Na druhou stranu jaksi bylo nutné povstat. RA byla ještě daleko, většina Čech se vlastně osvobodila sama, 8.5. Němci kapitulovali domácím povstalců, kteří jim umožnili odchod k Američanům. Proto mnozí vůdci povstání byli za komunistů zavřeni. Vlastně okamžik mezi vítězstvím povstání a příchodem čs. vlády byl krátkým obdobím svobody.

0 0
možnosti
PS

Skoda lidi co zahynuli.

1 0
možnosti
RS

"Co bolo to bolo" rekl by Terazky z Cernych baronu. Podivejme se, jak to vypada v nasi republice dnes. Pamatka ale vsem tem, kteri zabranili, zniceni Prahy. Pokud vim, nebylo k tomu daleko.

2 0
možnosti
Foto

Málokdo si povšiml podivné shody, že povstání začalo v den narozenin Karla Marxe.

Do jaké míry bylo nebo nebylo zbytečné, těžko posoudit. Ale přišli v něm o život stateční lidé, kteří by možná měli na pozdější vývoj vliv - a ten by komančům vadil.

Pamětní destičku má na Václaváku i můj strýc. Ten by komančům vadil zcela určitě.

4 1
možnosti
Foto

Takže účasti Vašeho strýce v pražském povstání lze děkovat naprosto objektivně za to, že se nedošlo nakonec k válce mezi Spojenci. A také je možné, že je ti lidé padli kvůli tomu, že Britové odmítli dát svolení naším letcům v Britániii k odletu na pomoc Praze.

Měl byste se hluboce zamyslet nad těmito souvislostmi a promyslet své postoje.

1 0
možnosti
VM

"Jak by vypadala situace, kdyby do Prahy dorazila od Rokycan americká armáda o pár dní dříve nebudu rozebírat. Byly by to spekulace. Bohužel se tak nestalo."

    Ano, máte pravdu, byly by to spekulace. Jenže ono se tak nestalo ne "bohužel" Ono se tak stalo proto, že se tak mocnosti dohodly. Zrovna tak, jako se dohodly před válkou.

0 0
možnosti
Foto

Ono je to ještě horší. Pattonova armáda do Prahy nedorazila, protože nabídku její pomoci česká exilová vláda (ČNR) odmítla, údajně ústy Josefa Smrkovského. Ta žádost z naší strany byla podmínkou, kdy bylo možné nedodržet domluvené podmínky (tzv. demarkační čáru).

5 1
možnosti
VM

On s těmi   američany to neni tak jednoduche...

  Byly    valečne dohody...

1 1
možnosti
MM

Všichni, kdo se účastnili Pražského povstání byli frajeři a zasouží si naší úctu.

3 0
možnosti
MP
Foto

Pražské povstání lze označit za přínosné a úspěšné, protože blokovalo volný pohyb německé armády Prahou, takto byl získán čas. Z tohoto hlediska lze pomoc vlasovců označit za bezvýznamnou, protože vlasovci ty barikády nevybudovali.

1 5
možnosti
LK

Kecy. 

1. divize ROA měna zásadní podíl na zablokování příchodu německých posil 6. a 7.5. z výcvikového prostoru Benešov (1. a 2. pluk vs. jednotky SS), zablokování jednotek dislokovaných v prostoru Ruzyně (3. pluk vs. jednotky LW a 2. oddíl pan. gran. SS) a obsazení středu města (4. pluk)

3 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1864x
Když jsem jako kluk na něco nadával, babička mi říkala "Mlč, co jsi udělal pro to, aby to bylo lepší!". A měla pravdu. Tak teď radši něco dělám, i když to není dokonalé.

Seznam rubrik