Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

I76v47a69n 90M39a60r97e51k

7. 9. 2016 8:54

Takže podle Vás p.Glasere, včelám po snůšce med který si insttiktem připravili na zimu sebereme a zimu ať si přežijí jak chtějí ? ! RvRvRv

0 0
možnosti

Pane Glaser, pravdou taky je, že med je v posledních 25 letech velice falšovaná potravina, kdy se laboratorně dá velice těžko poznat, zde jde o včelí med nebo zda už jde o med pančovaný. Metody falšování popisovat nebudu, aby to někoho nesvádělo k jeho výrobě. K falšování bohužel svádí neustále se zvyšující cena medu, protože vzhledem k nízkým nákladům na vstupu slibuje vcelku solidní zisky.

1 0
možnosti

:-).....Maminka měla 14 včelstev a pokud moje paměť sahá, vždycky je přikrmovala cukerným roztokem. I za války. Nechápu, co je na tom špatného, včely přece musí zimu přežít. Dnes už je ničí choroby o kterých se v minulosti nevědělo a asi neexistovaly. R^R^R^

1 0
možnosti

R^ včelař sice nejsem, ale včelařům fandím a když chci med, tak na malém městě vím ke komu jít. Jen mám takovou obavu, aby nám ti včelaři již brzo nevymřeli, nebo se tomu věnuje už dost mladších?

2 0
možnosti

Máte pravdu. Naskýtá se ovšem otázka, jak dalece včelám prospívá rafinovaný cukr, kterým je včelaři krmí v zimě, když pro lidi to je údajně "bílý jed". :-)

0 0
možnosti

Popravdě řečeno, ten rafinovaný cukr je pro ně zátěž, mají s tím plno zbytečné práce, musí ho přetvořit na jednoduché cukry. Zátěží je třeba i nutnost dlouhého letu za potravou apod;-) "Jedem" ale pro ně není, ony jsou stavěny na spotřebu cukrů a bílkovin z pylu, na rozdíl od člověka. Ony se na rozdíl od člověka nepřežírají.

Včely jsou nejvíc ohroženy parazity a všelijakými mikroby, otázkou je i ovlivňování přirozeného výběru účelovým šlechtěním, mizí divoce žijící příbuzní. Prostě takový je teď náš svět. Jinde se chovají ke včelám jako druhu daleko víc kořistnicky a navíc produkují med, který toho nedobrého v sobě má docela dost.

2 0
možnosti

R^R^Díky za článek a osvětu, jak vidno, je jí potřeba. Taky jsme nakoupili spousty levného cukru:-). Lidi si neuvědomují, že bez přikrmování na konci sezony, by byl med nejméně třikrát dražší, protože by se včelám nedalo moc odebírat.

V mém okolí je až převčeleno, medu přímo nadbytek za ceny supermarketové. Lidi si pořád stěžují na kvalitu potravin, ale očividně moc věcem nerozumějí.

Těžko se prosazuje pastovaný med, který včelař pastuje pěkně zastudena skoro hned po vytočení. Med prochází minimální manipulací, není zahříván a uchovává si všechno. Lidi ale mají předsudky, které se těžko odbourávají. Dokonce si myslí, že se do medu cosi namíchá. Obávám se, že by to mohl nějaký velkovýrobce udělat a ten pastovaný med v očích spotřebitelů úplně odrovnat, což by pro malé včelaře byla katastrofa. S jarními medy se přece nic rozumnějšího dělat nedá;-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1872x
Když jsem jako kluk na něco nadával, babička mi říkala "Mlč, co jsi udělal pro to, aby to bylo lepší!". A měla pravdu. Tak teď radši něco dělám, i když to není dokonalé.

Seznam rubrik