Děkujeme za pochopení.
I76v47a69n 90M39a60r97e51k
Takže podle Vás p.Glasere, včelám po snůšce med který si insttiktem připravili na zimu sebereme a zimu ať si přežijí jak chtějí ? !
J98a45r10m38i82l88a 19P70í10c88h43o88v40á
Pane Glaser, pravdou taky je, že med je v posledních 25 letech velice falšovaná potravina, kdy se laboratorně dá velice těžko poznat, zde jde o včelí med nebo zda už jde o med pančovaný. Metody falšování popisovat nebudu, aby to někoho nesvádělo k jeho výrobě. K falšování bohužel svádí neustále se zvyšující cena medu, protože vzhledem k nízkým nákladům na vstupu slibuje vcelku solidní zisky.
S53t73a32n23d81a 63N93o90v28á51k
.....Maminka měla 14 včelstev a pokud moje paměť sahá, vždycky je přikrmovala cukerným roztokem. I za války. Nechápu, co je na tom špatného, včely přece musí zimu přežít. Dnes už je ničí choroby o kterých se v minulosti nevědělo a asi neexistovaly.
J41a96n 28T58i67c47h76ý53(47B46n32j67)
včelař sice nejsem, ale včelařům fandím a když chci med, tak na malém městě vím ke komu jít. Jen mám takovou obavu, aby nám ti včelaři již brzo nevymřeli, nebo se tomu věnuje už dost mladších?
M78i17l51a80n 14S32t10e76h87l91í38k
Máte pravdu. Naskýtá se ovšem otázka, jak dalece včelám prospívá rafinovaný cukr, kterým je včelaři krmí v zimě, když pro lidi to je údajně "bílý jed".
M67a33r73i47e 77P57o96k14o60r80n92á
Popravdě řečeno, ten rafinovaný cukr je pro ně zátěž, mají s tím plno zbytečné práce, musí ho přetvořit na jednoduché cukry. Zátěží je třeba i nutnost dlouhého letu za potravou apod "Jedem" ale pro ně není, ony jsou stavěny na spotřebu cukrů a bílkovin z pylu, na rozdíl od člověka. Ony se na rozdíl od člověka nepřežírají.
Včely jsou nejvíc ohroženy parazity a všelijakými mikroby, otázkou je i ovlivňování přirozeného výběru účelovým šlechtěním, mizí divoce žijící příbuzní. Prostě takový je teď náš svět. Jinde se chovají ke včelám jako druhu daleko víc kořistnicky a navíc produkují med, který toho nedobrého v sobě má docela dost.
M67a41r64i40e 50P32o33k45o94r52n18á
Díky za článek a osvětu, jak vidno, je jí potřeba. Taky jsme nakoupili spousty levného cukru. Lidi si neuvědomují, že bez přikrmování na konci sezony, by byl med nejméně třikrát dražší, protože by se včelám nedalo moc odebírat.
V mém okolí je až převčeleno, medu přímo nadbytek za ceny supermarketové. Lidi si pořád stěžují na kvalitu potravin, ale očividně moc věcem nerozumějí.
Těžko se prosazuje pastovaný med, který včelař pastuje pěkně zastudena skoro hned po vytočení. Med prochází minimální manipulací, není zahříván a uchovává si všechno. Lidi ale mají předsudky, které se těžko odbourávají. Dokonce si myslí, že se do medu cosi namíchá. Obávám se, že by to mohl nějaký velkovýrobce udělat a ten pastovaný med v očích spotřebitelů úplně odrovnat, což by pro malé včelaře byla katastrofa. S jarními medy se přece nic rozumnějšího dělat nedá
- Počet článků 48
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1872x