Starostové se volí v řádných volbách

Hradecký deník přišel s iniciativou, které dal název „Zvolte si sami svého starostu.“ Jedná se o internetovou anketu, ve které občané mohou dávat hlas lídrům kandidátek v jednotlivých městech kraje.

S vítězem ankety bude údajně proveden na stránkách deníku exklusivní rozhovor. Snaha o probuzení zájmu veřejnosti je jistě chvályhodná, způsob provedení přinejmenším nešťastný. Hlasovat totiž může kdokoliv z celé republiky, a to z každého počítače, opakovaně v intervalech delších než jedna hodina. Přitom je zcela lhostejné, zda takový účastník ankety má k danému městu vůbec nějaký vztah.

Výsledek této ankety může tedy poskytnout obrázek především o tom, jak pracují stranické sekretariáty, neboť hlasovat pro kandidáta ve Smiřicích může i stranický tajemník v Opavě či v Aši. Také bude možno odhadnout, kolik má kdo kamarádů, kteří disponují dostatečnými prostředky i časem, aby (patrně i v rámci pracovní doby) opakovaně posílali anketní maily.

Takto provedená anketa je rozhodně levnější než solidní sociologický výzkum provedený v příslušném místě na reprezentativním vzorku voličů.  Za každou úsporu se ale platí, v tomto případě rizikem, že tato „anketa“ může být zneužita ke zmanipulování komunálních voleb.

Vladimír Derner / www.derner.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Derner | pondělí 13.9.2010 11:09 | karma článku: 10,03 | přečteno: 912x