Skok do života

Někdo moudrý řekl, že se společnost pozná podle toho, jak se umí postarat o své seniory… Přidal bych k tomu i ochotu a umění společnosti začlenit mentálně postižené lidi do „běžného života.“

....................................

Před několika týdny jsem navštívil obecně prospěšnou společnost Skok do života, o. p. s. Společnost usiluje o to, aby se mladí lidé s mentálním postižením po ukončení školní docházky nestali pasivními příjemci sociálních dávek, ale právě aktivními partnery, kteří se spolupodílejí a obohacují život společnosti.

Paní Drábková, ředitelka SKOKu, mi představila jejich cíle, důkladně promyšlené a propracované metody práce sociální rehabilitace i legislativní, ekonomické a prostorové podmínky zařízení. Byl jsem pozván na oběd, který připravili vlastnoručně samotní uživatelé v tréninkovém bytě, kde probíhá nácvik samostatného bydlení. Prohlédl jsem si také „Pilné dílny“ (podporované zaměstnávání) a navštívil kurz sebeobhajování, který v rámci spolupráce pro uživatele zajišťují posluchači Univerzity Hradec Králové.

Někdo moudrý řekl, že se společnost pozná podle toho, jak se umí postarat o své seniory… Přidal bych k tomu i ochotu a umění společnosti začlenit mentálně postižené lidi do „běžného života.“

Jak jsem mohl poznat, stojí to značné úsilí, ale mladí lidé (většinou vysokoškolští studenti), kteří tuto společnost založili, mě spolu s dobrovolníky přesvědčili, že mají opravdový zájem a svoji práci dělají s láskou. Pak má toto úsilí ohromný přínos nejen pro společnost, ale právě konkrétně pro jednotlivce, pro hendikepované.

Smekám před entuziazmem těchto mladých lidí. Uvědomil jsem si důležitou úlohu neziskového sektoru pro společnost především v oblastech, kde prvořadou podmínkou pro úspěšnou činnost je zápal a zájem o věc. Velmi oceňuji tuto speciální službou. Doposud jsem o ní neměl konkrétnější představu. Jako člen vedení kraje, které určuje a obhajuje i jeho rozpočtové priority, takovéto poznatky velmi vítám.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Derner | pondělí 30.11.2009 13:29 | karma článku: 10,82 | přečteno: 1209x