Růst korupce mohou zastavit i sami občané

Nebezpečné prorůstání obchodu do politiky je často spojeno s korupcí. Mediální kauzy stále více ukazují, jak je tento problém rozšířen. Voliči by proto měli dobře zvážit, koho podpoří! Recept na jednoduchou volbu neznám, ale občané by měli brát ohled na to, jaký má kandidát vztah ke své rodině, městu, regionu, vlasti, co dobrého a užitečného skutečně vykonal a je-li ve jmenovaných vztazích věrný a spolehlivý.

Nejsmutnější je, že mnozí politici a veřejní činitelé, kteří jsou spojeni se soukromými firmami, stále slibují, že okrádání republiky zastaví a přitom se na tom sami podílejí a díky tomu si udržují své mocenské postavení. S drzostí sobě vlastní se pak ti, kteří sami uzavírají nebo dojednávají a schvalují pro Českou republiku nevýhodné smlouvy, stavějí do čela bojovníků a chtějí přijímat opatření či jmenovat vyšetřovací komise.

Česká republika podle výzkumů Transparency International zaujímá v hodnocení korupce 52. místo ze 180 zemí. Jednou z příčin je postupná kartelizace politického prostoru, politizace veřejné správy a stále užší propojení politiky s byznysem.

www.derner.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Derner | pátek 14.5.2010 14:27 | karma článku: 11,24 | přečteno: 705x