Rozpočtová odpovědnost či rezignace na budoucnost

Hospodářské noviny nedávno uvedly přehled změn, které lze od současné vlády v příštím roce očekávat. Z navržených opatření lze snadno vyčíst:

1. Nechuť k hledání rezerv ve zdanění hazardu či zrušení neefektivního ekologického tendru.
2. Ochranu zájmů vysokopříjmových skupin. Zcela se vytrácí i záměr zavedení progresivní daně z příjmu, která by měla odstranit nepochopitelné zvýhodnění lidí s vysokými příjmy (při platu převyšujícím šestinásobek průměrného platu tito lidé už neplatí sociální a zdravotní pojištění a toto zvýhodnění má být naopak ještě rozšířeno).
3. Tvrdé restrikce vůči rodinám s dětmi. Je navrženo krácení přímé podpory rodin (seškrtání porodného a snížení rodičovského příspěvku) a zvyšuje se jejich dalším daňové zatížení jak v oblasti daní přímých (povodňová daň, snížení slevy na děti), tak i nepřímých (navýšení dolní sazby DPH se opět dotkne především rodin s dětmi).
Největším rizikem pro zdárný vývoj české ekonomiky je stárnoucí populace a nízká porodnost. Pouhé záplatování současných rozpočtových děr a snaha přesvědčit občany, že si má každý sám ušetřit na svůj důchod je zjevnou rezignací na budoucnost. Ušetřené peníze lze totiž směnit za služby a zboží jenom tehdy, bude-li je někdo schopen poskytovat. Životním zájmem společnosti tedy je existence dobré rodiny, která ze svých dětí vychová slušné a kvalifikované lidi. Odpovědný stát podporuje rodinu jako tu nejlepší investici do budoucnosti. Současná vláda tzv. rozpočtové odpovědnosti naopak své dnešní problémy na bedra rodin s dětmi přenáší. Vedle chybného ekonomického uvažování lze příčinu tohoto postupu hledat i v obyčejném populismu. Děti do osmnácti let totiž nemají volební právo.
Vladimír Derner, 21.9.2010
www.derner.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Derner | úterý 21.9.2010 11:13 | karma článku: 17,44 | přečteno: 1099x